Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta | Recepty.Blesk.cz

Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

  • Foto: shutterstock.com
    2srpna   2015  /  06:00

    Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude vždycky vynikající. Ať už si je dáte k obědu nebo k večeři.

  • Kynuté knedlíky s jahodami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g hrubé mouky
    * 1/2 kostky čerstvého droždí
    * 125 ml mléka
    * 1 vejce
    * 1 lžíci cukru krupice
    * špetku soli
    * 600 g jahod
    * mouku na posypání pracovní desky

     

    Postup:

    Mouku prosejte do mísy, lehce osolte a promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj nasypejte cukr, rozdrobené droždí a zalejte dvěma lžícemi vlažného mléka. Nechte chvíli odstát na teplém místě, aby vzešel kvásek. Pak přidejte vejce, zbytek mléka a vypracujte tuhé těsto. Zaprašte moukou a dejte přikryté asi na hodinu vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejně velké kousky, každý v dlaních zakulaťte a na pomoučeném vále naplocho rozmáčkněte. Naplňte jahodami, dobře uzavřete a nechte knedlíky na vále ještě chvíli kynout. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a knedlíky v ní vařte asi 10 minut. Hotové vyjměte z hrnce a každý propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Podávejte polité rozpuštěným máslem, se zakysanou smetanou nebo tvarohem a cukrem.

  • Broskvové knedlíky ze spařeného těsta

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g hrubé mouky
    * 500 ml mléka
    * špetku soli
    * 2 žloutky
    * 50 g másla
    * 700 g broskví

     

    Postup:

    Mouku nasypejte do mísy a smíchejte se špetkou soli. Zalejte vroucím mlékem, ve kterém jste rozpustila máslo. Vše důkladně smíchejte a propracujte vařečkou. Do částečně zchladlé hmoty přidejte žloutky a vypracujte vláčné tužší těsto. Broskve nakrájejte na čtvrtky. Lžící odkrajujte z těsta kousky, rukou je roztáhněte, do každého kousku zabalte broskev a tvarujte knedlíky. Vložte je do vroucí vody a vařte šest až sedm minut. Na talířích přelejte rozpuštěným máslem a posypejte cukrem. Můžete je ozdobit i šlehačkou. Před servírováním knedlíky na talířích ozdobte podle vlastní chuti a fantazie – tvarohem, skořicí, opraženou strouhankou, jogurtem nebo smetanou.

  • Švestkové knedlíky z bramborového těsta

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 kg brambor
    * 450 g hrubé mouky
    * 150 g krupice
    * 2 vejce
    * špetku soli
    * 1 kg švestek

     

    Postup:

    Brambory očistěte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a vypracujte husté těsto. Z něj vyválejte váleček a nakrájejte stejné dílky. Rukou vytvarujte placky a zabalte do nich omyté a osušené švestky. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 8 minut. Podávejte s mákem nebo osmaženou strouhankou a sypané cukrem.
    Náš tip: Vyzkoušejte i méně obvyklé varianty a knedlíky servírujte sypané strouhaným perníkem, skořicí nebo jemně namletými vlašskými ořechy, které smícháte s moučkovým cukrem.

  • Tvarohové knedlíky s meruňkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g měkkého tvarohu
    * 500 ml mléka
    * 250 g dětské krupičky (případně hrubé krupice)
    * 2 vejce
    * 250 g polohrubé mouky
    * 100 g cukru moučka
    * 500 g malých meruněk

     

    Postup:

    Tvaroh utřete s vejci a cukrem do pěny, postupně přidávejte mléko, mouku se špetkou soli a krupičku. Vypracujte vláčné těsto. Z něj nakrájejte dílky, v dlaních je roztáhněte a do každého zabalte celou meruňku. Vytvořte kulaté knedlíky, které vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi deset minut a občas zamíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Uvařené knedlíky propíchněte vidličkou. Na talíři je ozdobte nastrouhaným tvrdým tvarohem a posypejte moučkovým cukrem nebo opraženou strouhankou. Polejte bílým jogurtem nebo smetanou.

  • Malinové knedlíky z odpalovaného těsta

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 350 g hrubé mouky
    * 300 ml mléka
    * 1 vejce
    * 1 žloutek
    * 50 g másla nebo hery
    * 750 g malin
    * 1/2 lžičky soli
    * mouku na posypání pracovní desky

     

    Postup:

    Mléko vlejte do většího kastrolu a přiveďte k varu, lehce ho osolte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Za stálého míchání pak vsypejte hrubou mouku a vařte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn kastrolu. Odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Pak vmíchejte žloutek a jedno celé vejce a těsto důkladně propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném vále na plát, vykrájejte čtverce a na každý vložte omyté maliny. Dobře uzavřete, vytvarujte v dlaních knedlíky a vařte v mírně osolené vodě asi 8 minut. Hotové knedlíky posypejte moučkovým cukrem a polejte rozpuštěným máslem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz