Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta | Recepty.Blesk.cz

Fantastické ovocné knedlíky: Kynuté, tvarohové i z bramborového těsta

  • Foto: shutterstock.com
    2srpna   2015  /  06:00

    Vsaďte na nadýchané těsto a šťavnatou náplň a dopřejte si sladkou pochoutku vonící létem. Použijte jakékoliv ovoce, které vás napadne, výsledek bude vždycky vynikající. Ať už si je dáte k obědu nebo k večeři.

  • Kynuté knedlíky s jahodami

    Kynuté knedlíky s jahodami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 300 g hrubé mouky
    * 1/2 kostky čerstvého droždí
    * 125 ml mléka
    * 1 vejce
    * 1 lžíci cukru krupice
    * špetku soli
    * 600 g jahod
    * mouku na posypání pracovní desky

     

    Postup:

    Mouku prosejte do mísy, lehce osolte a promíchejte. Uprostřed udělejte důlek, do něj nasypejte cukr, rozdrobené droždí a zalejte dvěma lžícemi vlažného mléka. Nechte chvíli odstát na teplém místě, aby vzešel kvásek. Pak přidejte vejce, zbytek mléka a vypracujte tuhé těsto. Zaprašte moukou a dejte přikryté asi na hodinu vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujte lžící stejně velké kousky, každý v dlaních zakulaťte a na pomoučeném vále naplocho rozmáčkněte. Naplňte jahodami, dobře uzavřete a nechte knedlíky na vále ještě chvíli kynout. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a knedlíky v ní vařte asi 10 minut. Hotové vyjměte z hrnce a každý propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Podávejte polité rozpuštěným máslem, se zakysanou smetanou nebo tvarohem a cukrem.

  • Broskvové knedlíky ze spařeného těsta

    Broskvové knedlíky ze spařeného těsta

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g hrubé mouky
    * 500 ml mléka
    * špetku soli
    * 2 žloutky
    * 50 g másla
    * 700 g broskví

     

    Postup:

    Mouku nasypejte do mísy a smíchejte se špetkou soli. Zalejte vroucím mlékem, ve kterém jste rozpustila máslo. Vše důkladně smíchejte a propracujte vařečkou. Do částečně zchladlé hmoty přidejte žloutky a vypracujte vláčné tužší těsto. Broskve nakrájejte na čtvrtky. Lžící odkrajujte z těsta kousky, rukou je roztáhněte, do každého kousku zabalte broskev a tvarujte knedlíky. Vložte je do vroucí vody a vařte šest až sedm minut. Na talířích přelejte rozpuštěným máslem a posypejte cukrem. Můžete je ozdobit i šlehačkou. Před servírováním knedlíky na talířích ozdobte podle vlastní chuti a fantazie – tvarohem, skořicí, opraženou strouhankou, jogurtem nebo smetanou.

  • Švestkové knedlíky z bramborového těsta


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1,5 kg brambor
    * 450 g hrubé mouky
    * 150 g krupice
    * 2 vejce
    * špetku soli
    * 1 kg švestek

     

    Postup:

    Brambory očistěte, uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte k nim hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a vypracujte husté těsto. Z něj vyválejte váleček a nakrájejte stejné dílky. Rukou vytvarujte placky a zabalte do nich omyté a osušené švestky. Knedlíky vařte v osolené vodě asi 8 minut. Podávejte s mákem nebo osmaženou strouhankou a sypané cukrem.
    Náš tip: Vyzkoušejte i méně obvyklé varianty a knedlíky servírujte sypané strouhaným perníkem, skořicí nebo jemně namletými vlašskými ořechy, které smícháte s moučkovým cukrem.

  • Tvarohové knedlíky s meruňkami

    Tvarohové knedlíky s meruňkami

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g měkkého tvarohu
    * 500 ml mléka
    * 250 g dětské krupičky (případně hrubé krupice)
    * 2 vejce
    * 250 g polohrubé mouky
    * 100 g cukru moučka
    * 500 g malých meruněk

     

    Postup:

    Tvaroh utřete s vejci a cukrem do pěny, postupně přidávejte mléko, mouku se špetkou soli a krupičku. Vypracujte vláčné těsto. Z něj nakrájejte dílky, v dlaních je roztáhněte a do každého zabalte celou meruňku. Vytvořte kulaté knedlíky, které vložte do vroucí osolené vody. Vařte asi deset minut a občas zamíchejte, aby se nepřichytily ke dnu. Když vyplavou na hladinu, jsou hotové. Uvařené knedlíky propíchněte vidličkou. Na talíři je ozdobte nastrouhaným tvrdým tvarohem a posypejte moučkovým cukrem nebo opraženou strouhankou. Polejte bílým jogurtem nebo smetanou.

  • Malinové knedlíky z odpalovaného těsta

    Malinové knedlíky z odpalovaného těsta

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 350 g hrubé mouky
    * 300 ml mléka
    * 1 vejce
    * 1 žloutek
    * 50 g másla nebo hery
    * 750 g malin
    * 1/2 lžičky soli
    * mouku na posypání pracovní desky

     

    Postup:

    Mléko vlejte do většího kastrolu a přiveďte k varu, lehce ho osolte. Přidejte máslo a nechte ho rozpustit. Za stálého míchání pak vsypejte hrubou mouku a vařte tak dlouho, dokud se těsto nebude odlepovat od stěn kastrolu. Odstavte z plotny a nechte mírně zchladnout. Pak vmíchejte žloutek a jedno celé vejce a těsto důkladně propracujte. Vyválejte ho na pomoučeném vále na plát, vykrájejte čtverce a na každý vložte omyté maliny. Dobře uzavřete, vytvarujte v dlaních knedlíky a vařte v mírně osolené vodě asi 8 minut. Hotové knedlíky posypejte moučkovým cukrem a polejte rozpuštěným máslem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »