V hlavní roli papriky: Vykouzlete z nich levné večeře do 50 korun | Recepty.Blesk.cz

V hlavní roli papriky: Vykouzlete z nich levné večeře do 50 korun

  • Foto: shutterstock.com
    1srpna   2015  /  06:00

    Jednoduchým a rychlým dobrotám, v nichž hlavní roli hrají papriky, zcela jistě neodoláte! Ostatně není jediný důvod, proč byste to měli dělat. Sezona paprik je tu a dodají jídlu skvělou letní příchuť. Vyzkoušejte je plněné na několik způsobů nebo z nich vykouzlete lahodnou polévku či guláš.

  • Papriky plněné mletým masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 červené papriky
    * 2 žluté papriky

    na náplň:
    * 500 g mletého masa
    * 2 stroužky česneku
    * 2 jarní cibulky
    * 1 vejce
    * 1 lžičku majoránky
    * drcený kmín
    * sůl a mletý pepř
    * čerstvé zelené bylinky podle chuti
    * 80 g sýru gouda

     

    Postup:

    Papriky omyjte, osušte a odkrojte vršky. Vydlabejte jádřince a odstraňte bílá vlákna. Mleté maso smíchejte v míse s jarní cibulkou nakrájenou nadrobno, prolisovaným česnekem, najemno nasekanými bylinkami a vejcem. Dochuťte majoránkou, drceným kmínem, solí a pepřem. Dobře promíchejte a směsí naplňte papriky. Nakonec vše posypejte nastrouhaným sýrem. Papriky přikryjte odkrojenými vršky, naskládejte je do pekáčku a dejte do vyhřáté trouby. Pečte 15 až 20 minut. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami.

  • Grilované hovězí špízy s paprikami


    Foto: shutterstock.com
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 až 800 g hovězího masa (kýta, svíčková)
    * 4 až 6 cibulí
    * 3 velké červené papriky
    * olej
    * 2 lžíce koření na gyros nebo grilovaná masa

    na oblohu:
    * 2 velká rajčata
    * 1 zelenou papriku
    * pár listů ledového salátu

    na dip:
    * 150 ml rajčatového protlaku
    * 1/2 lžičky bazalky
    * 1/2 lžičky oregana
    * 1 lžičku olivového oleje

     

    Postup:

    Maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kousky. Lehce je naklepejte a podle chuti okořeňte. Cibule oloupejte a nakrájejte na čtvrtky, papriky pokrájejte na větší kousky. Na jehly napichujte střídavě kousky hovězího masa, čtvrtky cibule a plátky papriky. Hotové špízy potřete olejem a grilujte asi 15 až 20 minut. Během grilování otočte. Pokud používáte místo jehel dřevěné špejle, potřete je předem studenou vodou. Hotové špízy podávejte se zeleninovou oblohou a rajčatovým dipem, který vyrobíte promícháním protlaku s olejem a kořením.

  • Kuskus s paprikami a zeleninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 hrnky kuskusu
    * 300 g hříbků
    * 1 velkou červenou papriku
    * 1 velkou zelenou papriku
    * 3 lžíce olivového oleje
    * 2 jarní cibulky
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžíce nasekané zelené petrželky
    * 1 lžičku kořenicí směsi na zeleninu (např. vegeta)
    * sůl a mletý černý pepř

    na dip:
    * 200 ml hustého bílého jogurtu
    * 1/2 limetky

     

    Postup:

    Kuskus nasypejte do mísy a připravte podle návodu na obalu: zalijte vroucí vodou nebo vývarem, promíchejte se lžící oleje a nechte nabobtnat pod pokličkou asi 10 minut. Mezitím omyjte hříbky, nechte je okapat a nakrájejte je na plátky. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, jarní cibulku očistěte a nakrájejte na kolečka. Papriky zbavte jádřinců a nakrájejte na proužky. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidejte papriky a hříbky a lehce vše opečte. Okořeňte solí, pepřem a vegetou a duste 6 až 8 minut. Zeleninovou směs nakonec promíchejte s připraveným kuskusem. Servírujte s limetkovým jogurtovým dipem. Ten vyrobíte promícháním bílého jogurtu se šťávou z poloviny limetky. Kuskus chutná teplý i studený.

  • Papriky plněné kuskusem a mozzarellou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 šálky zeleninového vývaru
    * 2 šálky kuskusu
    * 4 červené papriky
    * 100 g mozzarelly
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 1 až 2 rajčata
    * špetku soli
    * hrst černých oliv

     

    Postup:

    Kuskus nasypejte do mísy a zalijte vývarem. Nechte asi 10 minut stát, dokud nenabobtná. Papriky mezitím rozkrojte, očistěte, zakápněte olivovým olejem a dejte na chvíli do vyhřáté trouby, aby trochu změkly. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na kostičky a smíchejte s kuskusem. Do směsi přidejte rozpůlené olivy. Podle chuti osolte. Připravenou směsí naplňte papriky a naskládejte je do pekáčku. Vložte do trouby na 180 °C a asi 30 minut zapékejte.

  • Pečené papriky s kozím sýrem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 8 menších červených paprik
    * 2 čerstvé fenykly
    * 350 g kozího sýra
    * olivový olej
    * sůl a mletý černý pepř

     

    Postup:

    Papriky omyjte, rozkrojte napůl a zbavte je jádřinců. Fenykl omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Papriky spolu s fenyklem rozložte na plech a pod rozehřátým grilem opékejte asi 5 až 6 minut. Během grilování jednou obraťte. Kozí sýr nakrájejte na kousky. Grilovanou zeleninu přeložte do mísy, přidejte 3 lžíce oleje, sůl, pepř a vše promíchejte. Papriky naplňte kousky fenyklu a do každé vložte 1 až 2 plátky kozího sýra. Dejte na plech a vraťte pod gril. Zapékejte, dokud se sýr nerozpustí. Podávejte horké.

  • Paprikovo-rajčatová polévka


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 3 velké červené papriky
    * 600 g zralých rajčat
    * 1 červenou chilli papričku
    * 1 cibuli
    * 2 stroužky česneku
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 700 ml zeleninového vývaru
    * 2 lžíce bílého vinného octa
    * cukr krystal podle chuti
    * sůl a mletý černý pepř

     

    Postup:

    Papriky omyjte, seřízněte jim vršky a odstraňte jádřince. Dužinu nakrájejte na kolečka. Rajčata omyjte a nakrájejte na tenké plátky. Chilli papričku nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte, pokrájejte nadrobno a orestujte v kastrolu na rozpáleném oleji. Přidejte chilli papričku a papriku, krátce opečte a přisypejte rajčata. Zalijte vývarem a vařte na středním ohni asi 20 až 25 minut. Osolte, opepřete, přilijte vinný ocet a přidejte trochu cukru. Polévku rozdělte do misek a ihned podávejte.

  • Těstoviny s paprikami a masovými koulemi


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 cibule
    * 3 stroužky česneku
    * 1 červenou papriku
    * 1 zelenou papriku
    * 1 starší žemli
    * 600 g kuřecích prsou nebo vepřového plecka
    * 1 vejce
    * 4 lžíce olivového oleje
    * 1 lžičku pikantní hořčice
    * 1/2 lžičky tymiánu
    * 1/2 lžičky bazalky
    * lžičku oregana
    * 2 menší cukety
    * sůl a mletý černý pepř
    * 1 lilek
    * 500 g rajčat (čerstvých nebo z konzervy)
    * 400 g těstovin (špagety, makarony…)

     

    Postup:

    Žemli namočte do misky se studenou vodou. Jednu cibuli a stroužek česneku oloupejte a nadrobno nakrájejte. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a opékejte na něm cibuli a česnek, až zesklovatí. Nechte vychladnout. Maso omyjte a osušte, nakrájejte na kousky a umelte mlýnkem. Mleté maso smíchejte s opečenou cibulí a česnekem. Přidejte vejce, vyždímanou pokrájenou žemli, hořčici a bylinky. Přikryjte fólií a uložte do chladničky.

     

    Mezitím omyjte cuketu, lilek, rajčata a papriky. Cuketu nakrájejte na plátky, rajčata na kousky, papriky rozpulte a odstraňte jádřince a spolu s lilkem nakrájejte na kostky. Oloupejte a nakrájejte zbylou cibuli a česnek. V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, česnek s cibulí orestujte, až zesklovatí, přidejte zeleninu a poduste. Nakonec přimíchejte rajčata. Dochuťte solí a pepřem. Duste na mírném ohni 15 minut.

     

    Těstoviny uvařte v osolené vodě s kapkou oleje. Z masové směsi vypracujte ručně kuličky a na rozpáleném oleji je opečte z každé strany asi 5 až 8 minut. Uvařené těstoviny servírujte přelité zeleninovou omáčkou a obložené masovými koulemi.

  • Pikantní paprikový guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1 kg vepřového masa
    * 70 ml červeného vinného octa
    * 2 červené papriky
    * 500 ml červeného vína
    * 4 lžíce oleje
    * 4 cibule
    * 3 až 4 stroužky česneku
    * 2 zelené papriky
    * 150 ml rajčatového protlaku
    * 2 bobkové listy
    * 3 hřebíčky
    * 8 kuliček celého černého pepře
    * sůl a mletý černý pepř
    * špetku chilli

     

    Postup:

    Vepřové maso (plec, kýta, krkovice) omyjte, osušte a nakrájejte na větší kostky. Cibuli a česnek oloupejte a nahrubo nasekejte, papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Ve větší míse smíchejte maso, česnek, cibuli, papriky, vinný ocet, červené víno a koření, přiklopte a nechte přes noc v chladničce odležet. Pak masovou směs sceďte a tekutinu nechte stranou. Koření, papriky, cibuli a česnek odstraňte a maso osušte.

     

    V hrnci rozpalte olej a maso na něm zprudka opečte. Pak vraťte k masu zeleninu s kořením a vše podlijte 300 ml tekutiny, ve které se maso marinovalo. Zakryjte a duste asi 90 minut. Podle potřeby průběžně podlévejte marinovací šťávou a vodou. Hotový guláš odstavte z plotny a postupně do něj za stálého míchání přilévejte rajčatový protlak, dokud nevznikne hustá šťáva. Osolte a okořeňte pepřem a chilli.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz