VIDEO: Šéfkuchař vás naučí dokonalou domácí majonézu | Recepty.Blesk.cz

VIDEO: Šéfkuchař vás naučí dokonalou domácí majonézu

Foto: shutterstock.com
31.07.2015 / 06:00

Majonéza patří mezi základní studené omáčky, které mají v kuchyni své nezpochybnitelné místo. Místo toho, abyste si ji koupili v obchodě, si připravte pravou domácí majonézu jen ze tří surovin. Sami totiž zjistíte, že kupované jí nesahají ani po kotníky. Jak na to, to vás ve videu naučí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.

Video se připravuje ...
Šéfkuchař Radek David vás naučí připravovat perfektní domácí majonézu • 

Ať už potřebujete majonézu do bramborového salátu nebo jako přílohovou omáčku k masu, té domácí se nic nevyrovná. Připravíte ji za pár minut, a navíc máte jistotu, že kromě tří základních surovin v ní není nic jiného – jako například konzervanty nebo zahušťovadla.

Budete potřebovat:

* 80 g žloutků (cca 5 ks)

* 300 g oleje

* 1 kávovou lžičku hořčice

 

Postup:

Před přípravou majonézy si všechny suroviny vytáhněte zhruba na 1 až 2 hodiny na linku, aby měly všechny stejnou pokojovou teplotu. Tím snížíte riziko, že by se vám majonéza při přípravě mohla srazit.

 

Do mixéru si dejte 5 žloutků a lžičku hořčice. Standardní majonézu můžete připravovat z plnotučné, ale pokud chcete, aby byla chuťově výraznější, použijte dijonskou hořčici. Obě dvě suroviny asi minutu šlehejte, aby se dokonale spojily.

 

Poté do směsi žloutků a hořčice za stálého šlehání pomalu a po troškách přilévejte olej. Nespěchejte! Příprava domácí majonézy vyžaduje trošku trpělivosti, aby byla dokonale vyšlehaná a měla správnou konzistenci.

 

Tip: Pokud jste příliš spěchali a majonéza se vám srazila, přemístěte ji do misky, umyjte mixér a důkladně ho osušte. Pak do mixéru dejte šlehat dva žloutky, pomalu přidejte trošku oleje a poté pomalu zašlehávejte sraženou majonézu, aby získala takovou konzistenci, o jakou jste usilovali.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz