6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť | Recepty.Blesk.cz

6 tipů, jak správně mrazit zeleninu, aby si zachovala vitaminy i chuť

  • Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
    Při správném postupu si zelenina zachová nejen svoji chuť, ale i většinu vitamínů a nutričně cenných látek.
    Foto: Shutterstock.com
    30července   2015  /  06:00

    Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty, brokolice, hrášku a dalších. Ideální je proto uskladnit si ji na horší časy. Úplně nejlepší metodou je mrazení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.

  • Co se dá mrazit

    Všeobecně se dá říct, že zmrazit můžeme jakoukoli zeleninu. Protože většina z nás nevlastní hned několik velkých pultových mrazáků, ale používá jen pár šuplíků v mrazničce, je dobré předem dobře zvážit, co se opravdu vyplatí tímto způsobem uložit. Nejvhodnější je mladá křehká zelenina, mladé klíčky a výhonky a samozřejmě bylinky. Zmrazit můžete hrášek, fazolové lusky, chřest, špenát, mangold, brokolici, květák, karotku, celer, kořenovou petržel, cukrovou kukuřici, papriky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, je třeba počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.
  • Jak zeleninu připravit


    ...
    Platí, že veškerou zeleninu je samozřejmě třeba dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji očistit, zbavit ji jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.
  • Blanšírování prodlouží trvanlivost

    ...
    Tuhle prastarou techniku používaly už naše prababičky. Spočívá v tom, že připravenou a nakrájenou zeleninu krátce v sítu vnoříte do vroucí vody a pak ihned studenou vodou prudce ochladíte. Tvrdší zeleninu nechte ve vařící vodě maximálně 5 minut, nakrájenou kořenovou zeleninu minutu až dvě. Chlazení by mělo trvat stejně dlouho jako "koupel" v horké vodě. Výhodou blanšírování je nejen to, že si zelenina uchová svou původní svěží barvu, strukturu i chuť, ale i to, že vroucí voda zničí přítomné mikroorganismy i některé enzymy, čímž prodlouží dobu vhodnou pro skladování. Takto ošetřená zelenina vydrží v mrazáku 10 až 12 měsíců, zatímco u nepředvařené zeleniny se tato doba zkracuje pouze na 3 až 5 měsíců.

     

    Náš tip:
    Do horké vody můžeme přidat malé množství octa nebo citronové šťávy, tím zabráníme ztmavnutí zeleniny.

     

    Pozor!
    Blanšírování není vhodné u papriky, pórku, klíčků a samozřejmě bylinek.

  • S mrazením neotálejte

    ...
    Zchlazenou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitaminů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a oblanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.
  • V čem mrazit

    ...
    Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků s tzv. zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.
  • Jak na bylinky

    bylinky
    Čerstvé bylinky je nejlepší nasekat na požadovanou velikost a uchovávat v alobalových vaničkách nebo psaníčkách. Vyrobit si můžete také bylinkové kostky: do tvořítka na led namačkejte co nejvíce nasekaných bylinek a zalijte je vodou. Ovšem ne až po okraj, voda totiž při mrazení zvětšuje svůj objem. Použít můžete také olivový olej. Hotovou kostku pak stačí vymáčknout a použít do polévky nebo omáčky.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »