Lehká jídla z fazolových lusků: Dejte si je v salátu nebo ke steaku | Recepty.Blesk.cz

Lehká jídla z fazolových lusků: Dejte si je v salátu nebo ke steaku

  • Foto: shutterstock.com
    29července   2015  /  06:00

    Právě teď je sezona zelených fazolových lusků, a pokud i vy přemýšlíte, jak naložit s jejich úrodou, máme pro vás tři báječné recepty. Vyzkoušejte je všechny! Lusky jsou totiž skvělé nejen jako příloha ke šťavnatému steaku, ale pochutnáte si na nich i v kombinaci s česnekem a sušenými rajčaty, opečenou slaninou nebo různými druhy koření.

  • Fazolkový salát s ovčím sýrem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 500 g fazolových lusků

    * 120 g čočky

    * 2 mrkve

    * 1 řapíkatý celer

    * 100 g sýru feta

    * 2 lžíce citronové šťávy

    * sůl

    * mletý pepř

    * olivový olej

    * čerstvé bylinky (pažitka, petržel, koriandr…)

     

    Postup:

    Uvařte čočku ve vroucí osolené vodě do poloměkka. V druhém hrnci nechte přejít varem zelené fazolky. Sceďte je, propláchněte ve studené vodě a pokrájejte na kousky. Společně s čočkou nasypejte do mísy a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Přidejte olej, citronovou šťávu, pepř a sůl podle chuti a dobře promíchejte. Navrch rozdrobte sýr a ozdobte nasekanými čerstvými bylinkami.

  • Hovězí medailonky se zelenými fazolkami


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g hovězích medailonků

    * 4 jarní cibulky

    * svazek zelených fazolových lusků

    * 800 g menších brambor

    * 4 stroužky česneku

    * 120 g slaniny

    * olej

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Maso omyjte a osušte, zlehka naklepejte, osolte a opepřete.
    Brambory očistěte a omyjte, rozkrájejte na čtvrtky a vložte na plech vyložený papírem na pečení. Osolte a zlehka pokapejte olejem. Plech dejte do vyhřáté trouby na 180 °C a brambory upečte dozlatova. Mezitím na pánvi rozpalte olej a plátky masa na něm opečte z obou stran. Lehce orestujte také rozpůlené jarní cibulky. Fazolové lusky vhoďte do vroucí osolené vody, nechte přejít varem a sceďte. Na rozpáleném oleji na pánvi orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, přidejte fazolky a společně asi pět minut opékejte. Pak přisypejte nasekaný česnek, přikryjte pokličkou a chvilku duste. Hotové fazolky by měly být připravené na skus.

  • Salát s fazolkami, bramborami a tuňákem




    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g fazolových lusků

    * 1/2 menšího listového salátu

    * 10 cherry rajčat

    * 300 g tuňáka ve vlastní šťávě

    * 2 šalotky

    * 2 stroužky česneku

    * 300 g malých uvařených nových brambor

    * 1 lžíci citronové šťávy

    * 2 lžíce vinného octa

    * 2 lžíce olivového oleje

    * sůl podle chuti

    Postup:

    Fazolové lusky krátce orestujte na rozpáleném oleji na pánvi, přidejte nasekaný česnek a společně poduste. Listový salát omyjte, osušte a vyložte jím mísu. Přidejte orestované fazolky, tuňáka rozebraného na kousky, přepůlená cherry rajčata, nakrájené šalotky a na čtvrtky nakrájené brambory. Přelijte citronovou šťávou, olivovým olejem a vinným octem a dobře promíchejte. Osolte podle chuti.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »