Hotovo za pár minut! Rychlá prázdninová jídla na chalupu i na piknik | Recepty.Blesk.cz

Hotovo za pár minut! Rychlá prázdninová jídla na chalupu i na piknik

  • Foto: shutterstock.com
    25července   2015  /  06:00

    Většina z nás si pod pojmem letní oběd nepředstaví řízek se salátem, pečenou kachnu nebo guláš se šesti. Bohužel to jsou nejčastěji jídla, se kterými se potkáte v restauracích, pokud vyrazíte někam na výlet. Proto pro vás máme tipy na skvělá jídla, která si můžete připravit s sebou a na nichž si pochutnáte zaručeně víc. Hodí se totiž nejen na výlet, ale i na piknik, chalupu nebo prostě jen jako lehký nedělní oběd.

  • Letní salát s tuňákem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 1 až 2 malé cukety
    * sůl
    * 1/2 salátové okurky
    * 200 g řapíkatého celeru
    * 300 g malých rajčat
    * 1 cibuli
    * 2 lžíce bílého vinného octa
    * 5 lžic oleje
    * mletý pepř
    * špetku cukru krystal
    * 1/2 stroužku česneku na vymazání
    * 40 g kaparů
    * 8 plátků toastového chleba
    * 300 g tuňáka ve vlastní šťávě nebo oleji

     

    Na pesto:

    * 60 g čerstvých bazalkových listů

    * 120 g extrapanenského olivového oleje

    * 60 g jemně strouhaného parmezánu

    * 30 g pinií

    * 1 stroužek česneku

    * špetka soli

    * 2 g octa z bílého vína

     

    Postup:

    Cukety očistěte, podélně rozkrájejte na 3- až 4mm plátky a 30 sekund povařte ve vroucí vodě, slijte a nechte okapat. Okurku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Celer očistěte, oloupejte a pokrájejte na menší kousky. Celerovou nať otrhejte a dejte do lednice. Rajčata rozpulte a cibuli nakrájejte na tenká kolečka. Ocet smíchejte s olejem, solí, kořením a špetkou cukru.

     

    Velkou salátovou mísu vytřete česnekem, naplňte zeleninou ochucenou nálevem z octa a oleje a přidejte kapary. Promíchejte, nechte 20 minut odležet. Krajíce bagety dejte pod gril a z obou stran opečte dozlatova. Z tuňáka slijte olej nebo šťávu a nechte okapat.

     

    Připravte si pesto podle videonávodu. Do salátu přidejte tuňáka, 2 lžíce pesta a zelenou celerovou nať. Osolte a opepřete. Podávejte s pestem a opečenými toasty.

     

    Video se připravuje ...
    Jak na bazalkové pesto vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda • 


  • Obložený chléb s kuřecím masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 kuřecí prsíčka
    * 2 až 3 lžíce oleje
    * sůl
    * mletý pepř
    * 4 plátky uzené prorostlé slaniny
    * 5 až 6 stonků tymiánu
    * 100 g orestované papriky
    * několik lístků hlávkového salátu
    * 8 tenkých krajíců žitného chleba
    * 150 g lehké salátové majonézy

     

    Postup:

    Kuřecí prsíčka omyjte a osušte papírovou utěrkou. Na pánvi rozpalte olej, 12 minut na něm opékejte maso z obou stran, potom osolte, okořeňte a odložte stranou. Do horké pánve dejte slaninu a opečte ji.

     

    Tymián opláchněte, oklepejte vodu a otrhejte lístky. Papriku nechte okapat a nakrájejte na plátky. Salát umyjte. Polovinu krajíčků chleba potřete majonézou, přidejte salát, nakrájené maso, papriku a slaninu. Posypejte tymiánem a přikryjte druhou půlkou chleba.

  • Salát s chlebem a rukolou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 2 osoby):

    * 4 krajíce celozrnného chleba
    * 2 lžičky řepkového oleje
    * 1 červenou papriku
    * 8 cherry (koktejlových) rajčátek
    * 150 g rukoly
    * hrst bazalkových lístků
    * 80 ml zeleninového vývaru
    * 1 lžíci citronové šťávy
    * 1 lžíci olivového oleje
    * sůl
    * pepř

     

    Postup:

    Z krajíců chleba odřízněte kůrku, střed nakrájejte na kostky a opečte na řepkovém oleji. Červenou papriku očistěte, rozčtvrťte a vyberte semínka. Papriku nakrájejte na proužky. Rajčátka rozkrojte. Z rukoly odřízněte hrubší konce a listy promíchejte s paprikou, rajčaty, bazalkou a opečeným chlebem.

     

    Zeleninový vývar smíchejte s citronovou šťávou a olivovým olejem. Ochuťte solí a pepřem. Nálev přelijte do samostatné sklenice a salát jím těsně před podáváním ochuťte.

  • Sendvič se šunkou a camembertem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 porci):

    * 3 silnější plátky kvalitní šunky od kosti
    * 75 g jogurtové majonézy na salát
    * 1 lžičku středně ostré hořčice
    * 100 g sýra s bílou plísní (typ camembert)
    * celozrnnou bagetku
    * 3 až 4 lístky hlávkového salátu
    * 1/2 svazku petrželové natě

     

    Postup:

    Šunku opečte na pánvi s minimem tuku a odložte stranou. Majonézu smíchejte s hořčicí. Salát umyjte a nechte dobře okapat. Sýr nakrájejte na plátky. Rozpůlenou bagetku opečte. Petrželovou nať umyjte, osušte a nakrájejte. Bagetku potřete ochucenou majonézou, přidejte ingredience a připravte si sendvič.

  • Sedlácký špíz

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 1 celé kuře nebo kuřecí maso
    * 4 velké cibule
    * 4 barevné papriky
    * stroužek česneku
    * sladkou papriku
    * sójovou nebo worcesterovou omáčku
    * 1 lžíci oleje
    * sůl

     

    Postup:

    Kuře nakrájejte na menší kousky a v míse marinujte se sójovou omáčkou, olejem, paprikou a utřeným česnekem nejlépe přes noc. Cibuli očistěte a nakrájejte na kolečka, papriky důkladně omyjte, očistěte a nakrájejte na větší kousky. Střídavě napichujte papriky, kuře a cibuli na velké grilovací jehly. Zabalte je do alobalu a na dobře rozpáleném grilu grilujte asi 30 až 45 minut.

  • Kokosová bábovka s cukrovou polevou


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    * 250 g másla
    * 275 g jemného cukru krystal
    * 1 balíček vanilkového cukru
    * 4 vejce
    * 300 g hrubé mouky
    * 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
    * 80 g strouhaného kokosu
    * 250 ml mléka
    * máslo na vymaštění a hrubou mouku na vysypání formy

     

    Na polevu

    * 640 g moučkového cukru
    * 80 ml horké vody

     

    Postup:

    Změklé máslo, krystalový a vanilkový cukr mixérem vyšlehejte do pěny. Po jednom přimíchejte celá vejce. Po troškách přimíchejte mouku, smíchanou s kypřicím práškem, kokosem, přilijte vlažné mléko a rozmixujte na hladké tekuté těsto. Nalijte do máslem dobře vymaštěné a moukou vysypané bábovkové formy a v troubě předehřáté na 160 °C pečte 60 minut.

     

    Nechte 10 minut vychladnout ve formě, vyklopte a počkejte, až bábovka úplně zchladne. Poté ji přelijte – nejlépe polévkovou lžící – polevou připravenou smícháním moučkového cukru s horkou vodou. Nechte schnout asi 20 minut.

     

    Náš tip: Dbejte, aby všechny suroviny měly pokojovou teplotu, protože pokud byste do máslovo-cukrové pěny vlili studené mléko, srazila by se.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz