Dobroty, které znáte z dovolené: Musaka, cibulačka i italské špagety | Recepty.Blesk.cz

Dobroty, které znáte z dovolené: Musaka, cibulačka i italské špagety

  • Foto: shutterstock.com
    22července   2015  /  06:00

    Vrátili jste se z dovolené, kde jste se nemohli nabažit místních specialit, a teď byste si je chtěli připravit i doma? Není na tom nic složitého. Jen je potřeba dodržovat recept a suroviny nenahrazovat. Jedině tak vás totiž čeká ten pravý kulinářský zážitek, ať už milujete italskou, francouzskou nebo řeckou kuchyni.

  • Řecké tzatziki

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g řeckého jogurtu
    * 1 okurka
    * 5 stroužků česneku
    * 1 lžíce bílého octa
    * 1 lžička bílého mletého pepře
    * 2 lžičky nadrobno nasekaného kopru
    * 1/2 lžičky soli
    * 3 lžíce olivového oleje

     

    Postup:

    Okurku nastrouhejte najemno a důkladně vymačkejte. Můžete ji také nakrájet na kostičky. Přidejte utřený česnek a postupně i zbytek ingrediencí, kopr přidejte až úplně nakonec. Vše opatrně promíchejte ve velké míse a nechte alespoň hodinu odležet v lednici.

  • Musaka


    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

    * 1 kg mletého masa
    * 4 stroužky česneku
    * 150 g cibule
    * 60 ml bílého vína
    * 2 lžíce olivového oleje
    * 1 lžička černého pepře
    * 1 lžíce máty
    * 4 lžíce petrželové natě
    * 1/2 lžičky soli
    * 425 g rajčat (nakrájených na kostičky)
    * 2 ks bobkového listu
    * 450 g brambor
    * 2 ks lilku

     

    Na bešamel:
    * 125 g másla
    * 100 g hladké mouky
    * 600 ml mléka
    * 100 g strouhaného sýru (typu parmezán)
    * 2 vejce
    * 2/3 lžičky soli
    * 1/4 lžičky pepře
    * 1/4 lžíce muškátového oříšku

     

    Postup:

    Rozehřejte olej a krátce orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte mleté maso a zprudka opékejte asi 10 minut, až maso zhnědne a všechna šťáva se odpaří. Pak přilijte víno, přidejte pyré z rajčat, bylinky, koření a uveďte do varu. Přikryté duste asi 15 minut a dalších 10 minut vařte bez poklice.

     

    Na bešamel na pánvi rozpusťte máslo a vsypejte mouku, za stálého míchání postupně po malých dávkách přidávejte mléko a koření. Míchejte, dokud směs nezhoustne. Odstavte, přidejte vejce a vymíchejte dohladka.

     

    Oloupané brambory nakrájejte na plátky. Krátce je předvařte v osolené vodě a pak vyjměte. Lilky osušte, osolte, nechte vypotit a opečte na trošce oleje dozlatova. Nakonec je s pomocí papírových ubrousků zbavte přebytečného oleje. Do zapékací mísy skládejte nejdříve brambory – tak, aby nevznikaly mezery. Na ně naskládejte lilky, osolte, opepřete a posypejte sýrem.

     

    Rovnoměrně po celé ploše pokračujte vrstvou mletého masa. Postup opakujte a zakončete bešamelem. Dejte do trouby a pečte na 180 °C, dokud bešamel nezhnědne. Rozkrájejte na čtverce nebo vykrájejte kulatou formičkou.

  • Quiche provensal

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 5 osob):

    * 200 g sýru feta
    * 150 g sušených rajčat
    * 3 až 4 stroužky česneku
    * 7 vajec
    * 150 g černých oliv
    * 150 ml smetany 31%
    * sůl
    * pepř bílý mletý
    * muškátový oříšek
    * 400 g čerstvého špenátu
    * 100 ml olivového oleje
    * 400 g listového těsta

     

    Postup:

    Špenát spařte a ochuťte česnekem, solí, pepřem a muškátovým oříškem. Do formy nebo plechu vymazaných máslem dejte pečicí papír a rozprostřete listové těsto. Na těsto naskládejte sušená rajčata, černé olivy a špenát. Rozšlehejte vejce se smetanou a zalijte navrstvené suroviny. Posypte fetou a pečte v troubě předehřáté na 140 °C asi 30 minut.

  • Tradiční francouzská cibulačka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 očištěné cibule nakrájené na půlkolečka
    * 1 lžíce hladké mouky
    * 1500 ml telecího nebo kuřecího vývaru
    * 100 ml suchého bílého vína
    * 150 g másla
    * svazek čerstvých bylinek (tymián, bobkový list a petržel)
    * čerstvě mletý černý pepř
    * bageta (den stará) pokrájená na kolečka
    * comtée sýr na gratinování

    Postup:

    V hrnci nechte rozehřát máslo, přidejte pokrájenou cibuli a osolte. Za občasného míchání na mírném ohni duste pod poklicí, dokud cibulka nezhnědne. Přilijte víno a nechte ho odvařit. Přidejte čerstvé bylinky svázané motouzem. Cibuli zaprašte moukou a zamíchejte.

     

    Přilijte vývar a vše přiveďte k varu, vařte asi půl hodiny. Vyndejte svazek bylinek a povařte přibližně dalších 10 minut. Hotovou polévku podávejte v miskách, horkou a s pečivem. Nakonec zasypte silnou vrstvou sýra. Francouzi misky s polévkou ještě "grilují" pod rozpáleným grilem dozlatova.

  • Pohár s krémem mascarpone

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 200 g pražených mandlí a lískových ořechů
    * 200 g hořké čokolády
    * 2 balení mascarpone
    * 250 ml mléka
    * 2 vejce
    * 20 g cukru
    * 1 lžíce hladké mouky
    * šlehačka na ozdobu

    Postup:

    V hrnci ohřejte mléko a přidejte vejce vyšlehaná s cukrem. Dobře prošlehejte a zasypte moukou. Přidejte nasekanou čokoládu, mandle, ořechy, vše promíchejte s mascarpone a směs nalijte do pohárů. Nechte minimálně dvě hodiny v lednici. Před servírováním ozdobte šlehačkou, ořechy a čokoládou.

  • Špagety se sušenými rajčaty, kapary a olivami


    Foto: shutterstock.com
    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 400 g špaget
    * 200 g sušených rajčat
    * 120 g oliv
    * 80 g kaparů
    * 100 ml bílého vína
    * 2 stroužky česneku
    * olej extra virgin
    * 4 lžíce strouhanky
    * hrst petrželky
    * sůl

     

    Postup:

    Na oleji orestujte česnek, nasekané kapary, olivy a nakrájená sušená rajčata. Vše zalijte bílým vínem, nechte vyvařit alkohol a promíchejte s nasekanou petrželkou. Zvlášť v pánvi osmažte nasucho strouhanku dozlatova. Vařené špagety smíchejte s omáčkou, podávejte zasypané osmaženou strouhankou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz