Borůvkové moučníky: Lahodné koláče i nepečené dezerty | Recepty.Blesk.cz

Borůvkové moučníky: Lahodné koláče i nepečené dezerty

  • Foto: shutterstock.com
    19července   2015  /  06:00

    Konečně jsme se dočkali! V lesích i na trzích je spousta borůvek a byl by hřích je nevyužít. Borůvkové dezerty jsou božské. Vyzkoušejte pečené, nepečené, lehké i hříšné a hlavně v nich nešetřete borůvkami. Bez nich to totiž nejde!

  • Jogurtový dort s borůvkami

    Foto: profimedia.cz

    Budete potřebovat (na 1 dort):

    * 2 kelímky šlehačky

    * 30 g práškové želatiny

    * 150 ml mléka

    * 400 ml jogurtu

    * 70 g cukru

    * 1 vanilkový cukr

    * 1 sáček dětských piškotů

    * 500 g borůvek

     

    Postup:

    Želatinu zalijte studeným mlékem a nechte nabobtnat, pak ji zahřejte ve vodní lázni, až se rozpustí. Jogurt pokojové teploty rozmíchejte s cukrem (i vanilkovým), vmíchejte do něj rozpuštěnou želatinu, borůvky a ušlehanou šlehačku. Směsí naplňte dortovou formu střídavě s piškoty. Nakonec nechte v chladnu ztuhnout.

  • Rychlý nepečený moučník

    Foto: profimedia.cz

    Budete potřebovat (na 1 dortovou formu):

    * 400 g dětských piškotů

    * 3 kelímky zakysané smetany

    * borůvky

    * 1 kelímek šlehačky

    * 4 vanilkové cukry

    * kousek čokolády

    *ořechy

     

    Postup:

    Ušlehejte šlehačku, vmíchejte do ní zakysanou smetanu a vanilkový cukr. Dortovou formu vyložte fólií, naskládejte vrstvu piškotů, borůvky a šlehačkový krém. Vrstvy střídejte a zakončete piškoty. Zakryjte fólií, zatižte a nechte v chladu 2 hodiny, nejlépe však přes noc, odpočinout. Pak odstraňte fólii, ozdobte šlehačkou, posypejte nastrouhanou čokoládou a ořechy.

     

    Tip pro zjednodušení: Pro rychlejší přípravu použijte mísu, každou vrstvu polijte šťávou (můžete přidat i trochu alkoholu).

  • Zakrytý borůvkový koláč

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 8 osob):

    * 800 g borůvek

    * 500 g hotového křehkého těsta

    * 140 g třtinového cukru

    * cukr moučku na posypání

    * špetku mletého hřebíčku

    * hladkou mouku na poprášení

    * 2 lžíce kukuřičného škrobu (maizeny)

    * 1 rozšlehané vejce na potření

     

    Postup:

    Do trouby dejte plech a nechte ho předehřát na 190 °C. Do hrnce dejte borůvky, hřebíček, cukr a zvolna zahřívejte asi 10 minut, dokud se cukr úplně nerozpustí. Trochu šťávy pak odeberte do hrnku, rozmíchejte v ní škrob a pak opět zamíchejte zpátky do borůvek. Vařte pár minut do zhoustnutí. Na krém utřete žloutky s cukrem. V kastrolu zahřejte mléko, smetanu a vanilku téměř k varu. Sejměte z ohně a za stálého míchání vlijte žloutkovou směs. Zvolna pak zahřívejte a míchejte, dokud krém nezhoustne tak, že bude ulpívat na vařečce. Nechte vychladnout.

     

    Rozválejte asi dvě třetiny těsta dokulata a vyložte jím dno a stěny dortové formy. Naplňte borůvkami. Rozválejte zbytek těsta a zakryjte jím náplň. Přečnívající těsto důkladně otočte dovnitř a přitlačte. Uprostřed udělejte otvor o průměru 1 cm tak, aby mohla unikat pára. Potřete vejcem a posypejte cukrem. Vložte do trouby na předehřátý plech a pečte dozlatova. Před podáváním poprašte přes sítko cukrem.

  • Čokoládové řezy s tvarohovou náplní

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    Na těsto:

    * 5 lžic polo hrubé mouky

    * 3 lžíce kakaa

    * 6 žloutků

    * 6 lžic cukru

    * 2 lžíce oleje

    * 6 bílků

     

    Na náplň:

    * 200 g cukru krystal

    * 125 g másla

    * 2 kostky měkkého tvarohu

    * 1 želatinový ztužovač

     

    Na polevu:

    * 100 g čokolády na vaření

    * 2 lžíce mléka

    * 1 lžíci ztuženého rostlinného tuku

     

    Postup:

    Nejprve oddělte žloutky od bílků a ze šesti bílků si ušlehejte sníh. Pak ušlehejte šest žloutků s šesti lžícemi cukru. Do ušlehané hmoty postupně přidávejte olej, polohrubou mouku, kakao a sníh z bílků. Těsto pak vylejte do pekáče vyloženého pečicím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby na 170 °C.

     

    Na přípravu náplně utřete máslo s cukrem a kostkami měkkého tvarohu, přimíchejte ztužovač a touto směsí pak potřete upečený a vychladlý koláč. Nahoru poklaďte umyté a okapané borůvky. V teplé vodní lázni rozpusťte čokoládu s mlékem a tukem. Mírně vychladlou polevu nalijte opatrně na povrch koláče. Nechte v chladu ztuhnout. Nakrájené řezy můžete podávat se šlehačkou a lístky čerstvé máty.

  • Křehké osvěžení

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (ne 1 plech):

     

    Na těsto:

    * 4 vejce

    * 140 g práškového cukru

    * 1 balíček vanilkového cukru

    * 100 ml mléka

    * 100 ml oleje

    * 160 g hladké mouky

    * 1 balíček prášku do pečiva

     

    Na náplň:

    * 2 balíčky želatiny

    * 500 g bílého jogurtu

    * 150 g práškového cukru

    * 1 balíček vanilkového cukru

    * šťávu z 1/2 citronu

    * 2 lžíce rumu

    * 500 ml smetany na šlehání

    * 500 g velkých kanadských borůvek

     

    Postup:

    Vejce, práškový a vanilkový cukr vyšlehejte do pěny, přidejte mléko, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vylijte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby. Želatinu namočte podle návodu do studené vody. Jogurt, práškový a vanilkový cukr, citronovou šťávu a rum vymíchejte. Želatinu rozpusťte na mírném ohni a ještě do teplé přidejte 2 lžíce jogurtové směsi. Důkladně promíchejte a zapracujte do zbytku jogurtu.

     

    Šlehačku vyšlehejte dotuha a opatrně zapracujte do jogurtové směsi.
    Do náplně vmíchejte na půlky rozkrájené borůvky (potřebujete hodně ostrý nůž). Krém naneste na upečený vyhlazený korpus, na který ještě před tím můžete v tenké vrstvě nanést marmeládu podle chuti. Povrch s krémem nakonec uhlaďte a dejte alespoň na 3 hodiny do lednice.

  • Borůvkové lívanečky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 vejce

    * 4 balíčky vanilkového cukru

    * 4 kelímky bílého jogurtu (po 150 ml)

    * 15 až 20 lžic polohrubé mouky

    * 2 lžičky jedlé sody

    * olej na smažení

    * borůvky nebo borůvkový džem

     

    Postup:

    V míse rozšlehejte vejce s cukrem. Přidejte jogurt a důkladně promíchejte. Do směsi prosejte mouku smíchanou se sodou. Těsto vymíchejte dohladka a nechte chvíli odpočinout. Na lívanečníku do každého dílku vlijte lžičku oleje a naběračkou nalijte těsto. Lívance upečte po obou stranách dočervena, hotové slepte po dvou džemem nebo rozmačkanými borůvkami. Před podáváním je můžete posypat grankem nebo strouhaným tvrdým tvarohem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz