Podlehněte špekáčkům: Jsou levné, rychlé a vynikající | Recepty.Blesk.cz

Podlehněte špekáčkům: Jsou levné, rychlé a vynikající

  • Foto: shutterstock.com
    18července   2015  /  06:00

    K letním večerům patří romantika táboráku. Ať už jedete na chalupu nebo jen na víkend do přírody, nezapomeňte si s sebou přibalit věnec kvalitních špekáčků. A vyzkoušejte je – kromě klasického opékání – připravit i jinak. Hotovo budete mít za pouhou půlhodinu!

  • Buřty na pivě

     

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Buřty na pivě

    * 8 špekáčků

    * 2 středně velké cibule

    * 6 stroužků česneku

    * 200 ml tmavého piva

    * 1 lžíci medu

    * 5 lžic kečupu

    * sůl

     

    Postup:

    Každý špekáček podélně rozkrojte tak, aby zůstal po jedné straně spojený. Vnitřní strany vymažte prolisovaným česnekem utřeným s trochou soli a poklaďte plátky cibule. Takto připravené je naskládejte do zapékací mísy nebo menšího pekáčku.
    Med rozmíchejte s kečupem, přilijte tmavé pivo, důkladně promíchejte a nalijte na špekáčky. Dejte péct do trouby asi na 25 minut.
    Podávejte s čerstvým chlebem.

  • Utopenci



    Budete potřebovat (na 1 velkou sklenici):

    Utopenci

    * 4 až 6 špekáčků

    * 3 červené cibule

    * 1 lžičku mletého pepře

    Na nálev:

    * 200 ml vody

    * 100 ml octa

    * 1 lžičku cukru krupice

    * sůl

     

    Postup:

    Do půllitrové sklenice dávejte vrstvu špekáčků nakrájených na kolečka, vrstvu červené cibule pokrájené na kolečka, ochuťte pepřem a postup opakujte, dokud sklenici nenaplníte. Zalijte studeným nálevem, který připravíte tak, že do vody přidáte ocet, cukr, sůl, pepř a dobře promícháte. Dejte na 24 hodin proležet do lednice. Takto připravení utopenci vydrží v lednici až tři dny.

  • Špekáčky v těstíčku



    Budete potřebovat (pro 8 osob): Špekáčky v těstíčku

    * 300 g listového těsta

    * 8 špekáčků (vídeňských párků nebo jiných tenkých párků)

    * 4 středně velké mrkve

    * 4 stonky řapíkatého celeru

    * vejce na potření

    * strouhaný tvrdý sýr na posypání

    * mouku na vál

     

    Postup:

    Do vroucí osolené vody dejte očištěnou, podélně překrojenou mrkev, přidejte na stejně dlouhé kousky nakrájený řapíkatý celer. Měkkou zeleninu sceďte. Špekáčky (párky) na krajích nařízněte. Listové těsto tence rozválejte na pomoučeném vále a rádýlkem nakrájejte na asi 5 cm široké pruhy. Do každého pruhu zabalte špekáček (párek), mrkev a celer. Balíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným vajíčkem, posypejte sýrem. Plech vložte do předehřáté trouby a upečte při 180 °C dozlatova (asi 20 minut).

  • Špízová rychlovka



    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Špízová rychlovka

    * 4 špekáčky

    * červenou papriku

    * žlutou papriku

    * 2 střední cibule

    * 8 menších brambor

    * sůl

    * hladkou mouku na obalení

    * sádlo nebo olej

     

    Postup:

    Brambory uvařte ve slupce tak, aby byly skoro hotové. Špekáčky napařte nebo krátce povařte. Obalte je v mouce a opečte na sádle nebo na oleji. Nechte je vychladnout a potom je nakrájejte na silnější kolečka. Papriku a cibuli nakrájejte na větší kousky. Brambory na půlky nebo na čtvrtky, podle velikosti. Kolečka špekáčků, brambory, cibuli a papriky střídavě napichujte na špejle nebo špízové jehly. Špízy vložte na chvíli na (pod) rozpálený gril. Podávejte s pečivem a jogurtovou nebo majonézovou omáčkou.

  • Bramborový guláš



    Budete potřebovat (pro 6 osob): Bramborový guláš

    * 1 kg brambor

    * 2 lžíce mleté sladké papriky

    * 100 ml oleje

    * 300 g špekáčků

    * 1 lžíci hladké mouky

    * 1 lžičku mletého kmínu

    * smetanu nebo mléko

    * majoránku (1 lžíci)

    * 2 cibule

    * sůl

     

    Postup:

    Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Špekáčky oloupejte (ale není nutně potřeba), podélně rozkrojte a rozkrájejte na půlkolečka. Na oleji zpěňte cibuli, přidejte špekáčky, brambory, koření, sůl a chvíli orestujte. Pak vše podlijte vodou a vařte téměř doměkka. Přidejte mouku (můžete ji smíchat s trochou mléka nebo smetany), zalijte vodou a dobře provařte. Před dokončením podle chuti vsypejte majoránku a nechte přikryté pokličkou spařit. Před podáváním dochuťte podle potřeby.
    Můžete servírovat s chlebem, pečivem nebo samotný.

  • Špekáčkový salát



    Budete potřebovat (pro 4 osoby): Špekáčkový salát

    * 4 špekáčky

    * 4 vejce uvařená natvrdo

    * 1 červenou cibuli

    * 1 bílou cibuli

    * 8 cherry rajčat

    * 1 zelenou papriku

    * 1 žlutou papriku

    * 1/4 ledového salátu

    * 1 lžíci olivového oleje

    * šťávu z 1 citronu (nebo ocet)

    * čerstvě drcený pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Oloupané špekáčky nakrájejte na kolečka, vložte je do mísy a zalijte polovinou citronové šťávy nebo octem. Přidejte na drobné kousky natrhaný salát, na kolečka nakrájené cibule, na jemné proužky rozkrájené papriky a rozpůlená rajčata. Osolte, opepřete, zalijte olejem a zbylou citronovou šťávou. Zlehka promíchejte a ozdobte na čtvrtky nakrájenými vejci. Podávejte s chlebem.

  • Zapečené brambory se zelím a klobásou

    Budete potřebovat (pro 6 osob): Zapečené brambory se zelím a klobásou

    * 700 g brambor

    * 1 balení kysaného zelí

    * 6 špekáčků

    * 1 kelímek smetany, pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Syrové oloupané brambory nakrájejte na plátky (asi 0,5 cm silné). To samé udělejte se špekáčky. Klaďte do zapékací mísy nebo jiné vhodné nádoby vždy ve vrstvě brambory, zelí, klobásu. Posolte a opepřete. Postup opakujte, dokud se nespotřebují dané suroviny. Zakončete nejlépe vrstvou brambor. Nakonec brambory se zelím a klobásou zalijte smetanou a dejte zapékat do trouby.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Táta by byl spokojený, že jsme to s Heidi…

V neděli to bylo přesně 12 měsíců, kdy se pro muzikanta Adama Pavlíka (42) uzavřel zatím nejtragičtější…

celý článek »

Politika

Textaře Horáčka nazval vekslákem. Policie…

Policie ve středu odpoledne požádala o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka ke stíhání. Informaci…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Krimi

Dívku (†24) chladnokrevně popravili na oslavě…

Oslava narozenin skončila tragicky v brazilském městě Paloma. Eliana Ferreira Campos (†24), která…

celý článek »