Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v červenci nechybí v mé kuchyni | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v červenci nechybí v mé kuchyni

Bez lepku se dá žít lépe než bez lebky
Bez lepku se dá žít lépe než bez lebky
Foto: Albert
20.07.2015 / 06:00

Rozhodl jsem se, že vám v červenci ukážu i bezlepkové recepty pro ty, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Kromě toho se podíváme i na rajčata, která tento měsíc jasně vedou. Myslíte si, že jsou rajčata ovoce, nebo zelenina? Dále se mrkneme ještě na nějaké ovoce i zeleninu. Jdeme na to.

Free from (lepek)

 

Ačkoli se to tak nemusí na první pohled zdát, je mezi námi spousta lidí, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu. Samotné téma bezlepková dieta je na celé knihy, ale pro nezasvěcené je třeba říci alespoň pár základních informací.

 

Mezi potraviny, které obsahují lepek, řadíme obiloviny, jako jsou výrobky z pšenice, žita, ječmene, ovsa, tedy i veškeré výrobky (nejen) z jejich mouky: těstoviny, vločky, kroupy nebo také rostlinné maso seitan. Obecně by si lidé držící bezlepkovou dietu měli dát pozor na složení polévek, omáček, dresinků, majonéz, dochucovadel, uzenin, paštik, zmrzlin, cukrovinek a spousty dalších výrobků.

 

RECEPT: Citronová bezlepková bábovka

Foto: Albert

Přichází tedy otázka, co vlastně tito lidé mohou jíst? I když se to nemusí zdát, je toho spoustu. Mezi bezlepkové potraviny řadíme brambory, rýži, kukuřici, pohanku, sóju, luštěniny či jáhly. Z těchto výrobků lze také vyrobit mouku, tím pádem i alternativní druhy pečiva. Problémem je spíše cena hotových bezlepkových výrobků, která nebývá vůbec nízká.

Co se týče vaření, velice přátelská pro bezlepkovou dietu je například vietnamská kuchyně používající rýžové nudle, rýžový papír a nezahušťující omáčky moukou. Teď nemám na mysli bistra s jejich kachnami patnácti vůní a podobně, ale autentické rodinné restaurace na úrovni.

A pokud hledáte inspiraci pro bezlepkové recepty, určitě ze sladkého vyzkoušejte mrkvové muffiny nebo citronovou bábovku, k televizi si upečte čedarové sušenky a na večeři si dopřejte bezlepkové špagety s krevetami, rajčaty a strouhankou.

 

RECEPT: Bezlepkové špagety s krevetami, rajčaty a strouhankou

Foto: Albert

Rajčata – ovoce, či zelenina?

 

Rajčata jsem nakousl v posledním jmenovaném receptu a teď se na ně podívám více, protože právě nastal jejich správný čas. Otázkou však je: patří rajčata mezi ovoce, nebo zeleninu? Přirozeně bychom je nejspíše přiřadili mezi zeleninu, pojem rajské jablko nám ale nastiňuje druhou stránku věci.

 

O rozřazení tohoto krásného červeného plodu se dlouhá léta vedly a možná ještě vedou spory. Evropský parlament ale v roce 2011 přiřadil rajčata mezi ovoce, naopak v některých státech v USA je dodnes považují za zeleninu. Z botanického hlediska vše zas nahrává spíše ovoci. Lidé v tom tedy mají dodnes zmatek. Pro mě je hlavní, že se s rajčaty dá pracovat hlavně v kuchyni.

 

Existují spousty druhů rajčat. Mezi moje oblíbené druhy patří tyto: juanita – sladká cherry rajčátka, se kterými se skvěle pracuje. San marzano – jihoitalská podlouhlá menší rajčátka podobné chuti jako předešlá. Kumato – temně hnědá rajčata, která jsou sladší než klasická masitá, zároveň jsou pevnější.

 

Čemu já nikdy neodolám, jsou sušená rajčata. Můžete si je připravit i doma. Dále bych vám určitě doporučil rajčatovou polévku s gremolatou nebo lehký rajčatový salát s jarní cibulkou. Další tipy na přípravu rajčat naleznete ve speciálním článku Jak připravit rajčata.

 

RECEPT: Rajská polévka s gremolatou

Foto: Albert  

Letní zelenina

 

Zelenina, která patří k létu jako ulitá, je cuketa. Pokud tradičně celé léto strávíte grilováním, můžete si od masa odpočinout právě díky cuketě. Grilovaná cuketa skvěle doplní masové hody. Nebo můžete rovnou jako přílohu ugrilovat směs zeleniny. A když vám dojde inspirace pro klasická jídla, skočte po cuketové polévce s čerstvým oreganem nebo thajském červeném karí s kuřetem.

 

RECEPT: Thajské červené karí s kuřetem

Foto: Albert  

Další mou oblíbenou zeleninou je pro někoho nenápadná šalotka. Mám rád její česnekovou vůni a ve spoustě případů jí můžete nahradit cibuli. Šalotku najdete také ve zmíněném receptu na cuketovou polévku.

 

Letní ovoce

 

Mezi letní ovoce bych vybral zahradní jahody, lesní borůvky a maliny a také třešně. Zejména třešní je v létě vždy dostatek. Často roste na vaší zahrádce či zahrádce příbuzných a známých nějaká ta třešeň. A pokud máte třešní dostatek, můžete vsadit na osvědčenou klasiku a uvařit například třešňový džem. Nebo marmeládu? Za mě vede i pečený třešňovec, takže můžete zvolit i ten. Co všechno nesmí Zdeňku Pohlreichovi v červenci chybět v kuchyni, se dočtete ZDE.

 

RECEPT: Třešňovec

Foto: Albert

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz