Letní hody: Pusťte se do velké grilovací párty podle Zdeňka Pohlreicha | Recepty.Blesk.cz

Letní hody: Pusťte se do velké grilovací párty podle Zdeňka Pohlreicha

  • Foto: shutterstock.com
    15července   2015  /  06:00

    Pod širým nebem a s rodinou nebo partou dobrých přátel chutná v létě zkrátka nejlépe. Užijte si s námi neodolatelně šťavnaté steaky, voňavé kuře i křupavý štrúdl. Na gril můžete „hodit“ téměř cokoliv. Mistr svého řemesla a vyhlášený šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vám ukáže, jak na to.

  • Krůtí bochánky s okurkovou salsou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    Na bochánky:

    * 500 g mletého krůtího masa
    * 100 g strouhanky
    * 4 nasekané jarní cibulky
    * 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
    * malou hrst jemně nasekané čerstvé bazalky
    * 15 ml sójové omáčky
    * 1 až 2 stroužky nasekaného česneku
    * špetku chilli
    * mořskou sůl
    * čerstvě mletý černý pepř

     

    Na salsu:

    * 300 g nahrubo nastrouhané okurky
    * trochu nasekaného čerstvého kopru
    * špetku najemno nasekané papričky jalapeňo
    * mořskou sůl
    * pepř
    * 80 až 100 ml olivového oleje

     

    Postup:

    V míse smíchejte všechny ingredience na krůtí bochánky. Vytvarujte 6 až 8 stejně velkých masových kuliček a každou zmáčkněte dlaní do tvaru vyšší placičky. Zakryjte je fólií a uložte do lednice. Zatímco masové bochánky odpočívají, připravte si salsu. Z nastrouhané okurky vymačkejte přebytečnou vodu, smíchejte ji se zbytkem ingrediencí a uložte do lednice. Připravte gril na přímé grilování. Masové bochánky potřete olivovým olejem a dejte na gril. Podle velikosti bochánků grilujte 3 až 4 minuty z každé strany. Jakmile jsou hotové, přendejte je na talíře a servírujte s okurkovou salsou.

  • Vepřové kotlety v marinádě

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 velké vepřové kotlety

    Na marinádu:

    * 30 g hnědého třtinového cukru
    * 60 ml 100% jablečného džusu
    * 60 ml sójové omáčky
    * 1/2 malé cibule
    * mořskou sůl
    * čerstvě mletý pepř
    * olej na potření roštu

     

    Postup:

    Připravte si vepřové kotlety, osolte je a opepřete. V misce smíchejte jablečný džus, cukr, sójovou omáčku, nadrobno nasekanou cibuli a vše dobře promíchejte. Kotlety naložte do marinády a dejte do lednice minimálně na jednu hodinu, ideálně přes noc. Připravte gril na přímé grilování. Naolejujte rošt. Maso před grilováním vyjměte z marinády a nechte okapat. Kotlety grilujte na přímém žáru 10 až 12 minut, během grilování je jednou otočte. Každé dvě minuty je přitom pootočte o 90 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka. Hotové kotlety sundejte z grilu a nechte je 3 minuty odpočívat. Pak servírujte.

  • Hamburger s bylinkovým máslem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 750 g mleté svíčkové, kýty nebo podplečí
    * 4 plátky česnekového bylinkového másla
    * hrubou sůl a čerstvě mletý pepř
    * 4 plátky pancetty
    * 4 plátky čedaru
    * 4 hamburgerové housky
    * 35 g rozpuštěného másla

    Na oblohu:

    * zelené nebo červené salátové listy
    * tenké plátky syrové nebo grilované sladké cibule
    * 1 zralé rajče nakrájené na plátky
    * hořčici, kečup, majonézu, čalamádu

    Na bylinkové máslo:

    * 3 lžíce čerstvých nasekaných bylinek (petrželky, pažitky, bazalky, estragonu...)
    * 1 stroužek česneku
    * 1/2 lžičky mletého černého pepře
    * 8 lžic kvalitního másla pokojové teploty

     

    Postup:

    Opláchněte si ruce vodou a rozdělte maso na 4 díly. Z každého vytvořte bochánek a vložte do něj plátek bylinkového másla. Osolte, opepřete a dejte na tác pokrytý mikrotenovou fólií. Bochánky zabalte a dejte do ledničky. Připravte gril na akci a pak ho rozpalte na vysokou teplotu. Jestli máte chuť přidat pancettu nebo jiný druh slaniny, grilujte ji 2 až 3 minuty po každé straně. Dejte hamburgery na rozpálený rošt, znovu je osolte a opepřete. Grilujte po každé straně 5 až 7 minut. Oblíbený mřížkový vzor na hamburgerech zvládnete snadno, v polovině pečení je pootočte o pravý úhel. Vyrobte si vlastní bylinkové máslo. Všechny přísady utřete do pěny. Máslo usaďte do fólie nebo pergamenového papíru. Zaviňte do válečku a konce zakruťte, aby se nerozvinuly. Na 5 dní odložte do chladničky a můžete použít.
    Hotové maso vložte do housek, přidejte čedar, slaninu a zeleninu podle chuti.

  • Steak z roštěnce s bylinkami

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 4 steaky z roštěnce
    * 30 ml extrapanenského olivového oleje
    * 2 snítky nasekaného čerstvého tymiánu
    * 2 snítky nasekaného čerstvého rozmarýnu
    * 1 lžičku sušeného oregana
    * 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

     

    Postup:

    V míse smíchejte suroviny na marinádu – olej, tymián, rozmarýn, oregano a pepř. Přidejte maso a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala všude. Zakryjte fólií a uložte do lednice. Dvacet minut před grilováním maso vyndejte a nechte odpočinout při pokojové teplotě. Steaky vložte na rozžhavený rošt a grilujte 6 až 8 minut pod zavřeným víkem. Během grilování jednou otočte.

  • Štrúdl na grilu

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 600 g listového těsta
    * 120 g cukru krystal
    * 1/2 lžičky skořice
    * 50 g vlašských ořechů
    * 1 kg jablek
    * 2 vejce
    * 20 g strouhanky
    * 100 g hladké mouky
    * 80 g rozinek
    * 30 g vanilkového cukru
    * 100 g cukru moučky
    * 50 g rumu
    * 1 balíček vanilkového pudinku
    * 1/2 l mléka
    * 100 až 150 ml smetany ke šlehání

     

    Postup:

    Jablka omyjte, oloupejte a nakrájejte na plátky. Přidejte cukr, skořici, rozinky namočené do rumu, vanilkový cukr a sekané vlašské ořechy. Listové těsto rozválejte na obdélník a použijte hladkou mouku na podsyp, aby se nelepilo. Takto připravené těsto nejprve zlehka posypejte strouhankou a poté vršte do středu těsta jablečnou směs. Zabalte. V průběhu balení potírejte okraje rozšlehaným vejcem, aby těsto dobře drželo u sebe. Přeložte na pás pečicího papíru. Nakonec celý štrúdl potřete rozšlehaným vejcem a horní stranu propíchejte v několika místech vidličkou. Dejte do vyhřátého grilu a pečte. Po upečení posypejte moučkovým cukrem. Pro přípravu štrúdlu využijte metodu nepřímého grilování po dobu přibližně 20 minut, kdy bude štrúdl dozlatova propečený. Podávejte přelitý vanilkovou omáčkou. Uvařte vanilkový pudink podle návodu na obalu a pak ho rozřeďte smetanou ke šlehání.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz