Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý | Recepty.Blesk.cz

Hovězí guláš podle Petra Havlíčka: Dietní, zdravý a dokonalý

Foto: shutterstock.com
13.07.2015 / 06:00

Milujete českou kuchyni? Kdo ne! Jenomže pokud se snažíte jíst zdravě nebo toužíte shodit nějaké to kilo navíc, zahuštěné polévky, smetanové omáčky, pečené vepřové a zadělávané zelí by se vám v jídelníčku objevovat neměly. I česká kuchyně může splňovat zásady zdravého životního stylu, aniž by ztratila cokoliv ze své chuti. Nevěříte? Vyzkoušejte hovězí guláš podle výživového poradce Petra Havlíčka.

Budete potřebovat (pro 4 osoby):

- 600 g libové kližky nebo předního hovězího

- 1 polévkovou lžíci oleje

- 2 středně velké cibule, nasekané na menší kousky

- 2 lžičky sladké papriky

- 2 stroužky drceného česneku

- trochu majoránky

- 250 ml masového vývaru

- sůl, pepř

 

Postup:

Maso očistíme, zbavíme tuku a nakrájíme na kostičky. Osolíme, opepříme a zprudka orestujeme v kastrolu na lžíci oleje. Přidáme cibuli, poprášíme paprikou a ještě lehce orestujeme. Pak přilijeme trochu vývaru a přidáme drcený česnek a majoránku.

 

Dusíme pod pokličkou doměkka za stálého míchání a podlévání malými dávkami vývaru. Když maso dostatečně změkne, necháme šťávu lehce vydusit. Dochutíme solí a pepřem. Pokud chcete mít hustější omáčku, přidejte kousek najemno nastrouhané brambory nebo oloupané rajče a nechte rozvařit. Podávejte s chlebem nebo celozrnnými knedlíky.

 

Foto: archiv firem Tip: Další recepty na klasická česká jídla ve zdravém a dietním kabátku naleznete v knize Petra Havlíčka a Petry Lamschové Hezky česky, hravě a zdravě!, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta v roce 2011.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz