K nedělní kávě! 5 receptů na ty nejlepší letní koláče z třešní | Recepty.Blesk.cz

K nedělní kávě! 5 receptů na ty nejlepší letní koláče z třešní

  • Díky polevě ze zakysané smetany je tenhle třešňový koláč nádherně vláčný. Vyzkoušejte ho také.
    Díky polevě ze zakysané smetany je tenhle třešňový koláč nádherně vláčný. Vyzkoušejte ho také.
    Foto: Shutterstock.com
    11července   2015  /  06:00

    Nádherně šťavnaté rudé třešně přímo lákají k nakousnutí. Pokud jste se jich už ale přece jen přejedli, zkuste z nich upéct něco sladkého. Nebudete si pak už muset lámat hlavu nad tím, co dát návštěvě ke kávě nebo dětem k snídani.

  • Makový koláč s třešněmi a mandlovou drobenkou

    Foto: profimedia.cz, isifa.com, archiv

    Budete potřebovat:

     

    na těsto

     

    • 200 g hladké mouky
    • 100 g mletého máku
    • 220 g cukru
    • 150 g másla
    • 150 g bílého jogurtu
    • 3 vejce
    • 1 kypřicí prášek do pečiva
    • kůra z 1 citronu
    • 400 g třešní nebo višní

     

    na drobenku


    • 250 g mandlových sušenek
    • 150 g hrubé mouky
    • 70 g cukru krupice
    • 150 g másla


    Postup:

    1. Třešně nebo višně svařte s cukrem. Pak je nechte vychladnout.

     

    2. V míse promíchejte mouku s mákem a kypřicím práškem. Přidejte cukr, vejce, jogurt, máslo a kůru z jednoho citronu.

     

    3. Pořádně promíchejte a těsto nalijte do dortové a pečicím papírem vyložené formy.

     

    4. Navrch dejte vychladlé okapané třešně nebo višně a drobenku připravenou z rozdrcených sušenek, mouky, másla a cukru.

     

    5. Koláč dejte péct na 40 až 50 minut do trouby předehřáté na 180 °C.

  • Třešňový koláč s polevou ze zakysané smetany

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    na těsto


    • 350 g polohrubé mouky
    • 160 g cukru
    • 2 vejce
    • 200 g másla
    • 2 vanilinové cukry
    • špetku soli
    • kůru z 1 citronu
    • 1 kg třešní


    na plech


    • tuk na vymazání


    na polevu


    • 450 g zakysané smetany
    • 6 žloutků
    • 4 polévkové lžíce moučkového cukru
    • 2 polévkové lžíce solamylu
    • 1 polévková lžíce citronové šťávy


    Postup:

     

    1. Třešně důkladně omyjte a nechte na sítu dobře okapat.

     

    2. Z prosáté mouky, másla, cukru, vajec, vanilkového cukru, citronové kůry a soli vypracujte hladké těsto.

     

    3. Přikryjte ho utěrkou a dejte na 30 minut do chladu. Mezitím si vymažte plech.

     

    4. Odpočinuté těsto vyválejte a přeneste na plech. Okraje těsta vytáhněte na všech stranách trochu nahoru.

     

    5. Těsto několikrát propíchněte vidličkou a předpečte ho asi 10 minut v předehřáté troubě (el. sporák 200 °C, plyn st. 3).

     

    6. Mezitím si dobře promíchejte zakysanou smetanu s cukrem a žloutky, přidejte vanilinový cukr, citronovou šťávu a solamyl.

     

    7. Po vyjmutí předpečeného těsta na něj pravidelně rozložte třešně a zalijte je polevou ze zakysané smetany.

    8. Koláč pak pečte v troubě dalších 30 až 35 minut dozlatova.

  • Holandské listové řezy s třešněmi a šlehačkou

    Foto: isifa.com

    Budete potřebovat:


    • 300 g listového těsta
    • 100 ml třešňové šťávy
    • 1 polévková lžíce škrobové moučky
    • 600 g vypeckovaných třešní
    • 500 ml smetany ke šlehání
    • 2 balíčky ztužovače šlehačky
    • 2 polévkové lžíce třešňovice
    • 100 g moučkového cukru
    • 4 polévkové lžíce rybízového želé nebo marmelády
    • 50 g cukru krupice

     

    podle potřeby:

     

    • hladká mouka
    • voda


    Postup:

     

    1. Listové těsto rozválejte na pomoučené desce na dva pláty o velikosti 10 x 30 cm.

     

    2. Pláty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte přibližně 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Pak je vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

     

    3. Škrobovou moučku vymíchejte dohladka s třešňovou šťávou, přidejte vypeckované třešně a za stálého míchání povařte.

     

    4. Odstavte z ohně a nechte vychladnout. Pokud je hmota příliš tuhá, mírně ji nařeďte třešňovou šťávou nebo vodou.

     

    5. Smetanu ušlehejte dotuha spolu se ztužovačem, cukrem a s třešňovicí.

     

    6. Cukr moučku smíchejte s rybízovým želé a dvěma lžícemi horké vody. Rozetřete na jeden plát těsta a nechte mírně zaschnout.

     

    7. Na želé pak naneste třešňovou směs, na ni navršte šlehačku a přiklopte druhým plátem těsta.

     

    8. Před podáváním nechte dobře vychladit v lednici.

  • Kynuté šátečky s kokosovým krémem a třešněmi

    Foto: profimedia.cz, isifa.com, archiv

    Budete potřebovat:


    na těsto


    • 1 balíček vanilinového cukru
    • 1 balíček sušeného droždí
    • 1 špetka soli
    • 100 g Hery
    • 150 ml mléka
    • 150 g měkkého tvarohu
    • 2 vejce
    • 500 g hladké mouky
    • 80 g moučkového cukru


    na náplň


    • 100 g strouhaného kokosu
    • 150 ml vody
    • 300 g třešní
    • 40 g sušeného mléka
    • 40 g krupicového cukru


    Postup:

     

    1. Do mísy prosejte mouku a ve středu vytvořte důlek.

     

    2. Vsypte droždí, zalijte polovinou vlažného mléka a nechte droždí nabobtnat.

     

    3. Tuk nakrájejte na malé kousky a utřete s cukrem a tvarohem.

     

    4. Přidejte k mouce droždí společně s vejci, vanilkou, zbylým mlékem a špetkou soli.

     

    5. Vypracujte vláčné tužší těsto, nechte ho asi 1 hodinu v teple kynout.

     

    6. Vodu smíchejte se sušeným mlékem a cukrem, přiveďte k varu.

     

    7. Pak přidejte kokos, 1 minutu povařte, odstavte z ohně a nechte vychladnout.

     

    8. Těsto po nakynutí rozválejte na plát silný asi 4 mm a rozkrájejte na čtverce 6 x 6 cm.

     

    9. Do středu dejte lžíci kokosové náplně a třešně bez pecek, rohy těsta stiskněte pevně k sobě směrem do středu.

     

    10. Položte na plech a nechte 15 minut kynout.

     

    11. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.

  • Třešňový koláč s tvarohovým krémem a čokoládovou polevou

    Foto: Shutterstock.com

    Budete potřebovat:


    na těsto


    • 450 g hrubé mouky
    • 300 g másla
    • 250 g moučkového cukru
    • 5 vajec
    • 1 prášek do pečiva
    • 2 lžíce kakaa
    • 500 g vypeckovaných třešní


    na krém


    • 250 g tvarohu
    • 200 g másla
    • 200 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr


    podle potřeby


    • čokoládovou polevu nebo čokoládu


    Postup:

     

    1. Máslo utřete s cukrem do pěny a vmíchejte vejce.

     

    2. Přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto by mělo mít takovou konzistenci, aby ho bylo možné vylít na plech. Podle potřeby můžete přidat mléko.

     

    3. Těsto rozdělte na poloviny. Do jedné přisypte kakao a dobře promíchejte.

     

    4. Plech s vyšším okrajem vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.

     

    5. Vlijte světlé těsto, poklaďte na něj třešně a pak přelijte tmavým těstem.

     

    6. Pečte 30 minut v troubě předem vyhřáté na 180 °C.

     

    7. Po vychladnutí koláč potřete krémem připraveným z másla, tvarohu a cukru. Nakonec polijte čokoládovou polevou, do které vidličkou udělejte ozdobné vlnky.

/

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz