Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku | Recepty.Blesk.cz

Jak správně vařit rýži? Přidejte lžičku citronu a nezdvihejte pokličku

  • Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.
    Pokud chcete, aby uvařená rýže byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla.
    Foto: SHUTTERSTOCK.COM
    9července   2015  /  06:00

    Možná si říkáte, že na vaření rýže přece vůbec nic není, zvládlo by to i malé dítě. Není to ale tak úplně pravda. Pokud totiž chcete, aby byla chutná a na talíři krásně nadýchaná, musíte dodržovat některá základní pravidla. Jinak se vám snadno může stát, že vám v hrnci vznikne něco jako rýžová kaše, která nejen nevypadá dobře na pohled, ale navíc není ani dobrá.

  • Propláchnutí je základ

    ...


    Rýži dobře přeberte od nečistot a důkladně několikrát propláchněte pod tekoucí studenou vodou, dokud není úplně čistá. Zbavíte ji tak přebytečného škrobu, ale také chemikálií, kterými ji obchodníci ošetřují, aby bez úhony přečkala dlouhé skladování. Pak ji nechte okapat. Vody zbavenou rýži pak krátce nasucho opražte a zalijte vodou nebo vývarem. Dle chuti osolte, přikryjte pokličkou a ztlumte zdroj tepla. Vařte při takzvaném "utajovaném varu". Asi po 20 minutách bude rýže hotová, respektive udušená. Důležité je, abyste během vaření nezvedali pokličku ani rýži nemíchali, protože by se odpařila voda, která by pak rýži chyběla. Hotovou rýži nechte asi 5 minut odstát a pak ji v hrnci vidličkou zlehka "načechrejte".

     


    Nepřehlédněte!
    Pokud připravujete pravé italské "lepivé" rizoto z kulatozrnné rýže arborio, proplachování samozřejmě vynechejte.

  • Na poměru vody záleží

    ...


    Existuje zlaté pravidlo, které používaly už naše prababičky, a to praví "na jeden díl rýže dva díly vody". Toho se klidně můžete držet i v dnešní době. Například na jeden hrneček rýže tedy použijte dva hrnečky vody.

  • Aby se neslepila

    ...


    Aby se vám během vaření rýže neslepila, přidejte do ní na začátku lžičku citronové šťávy. Díky ní navíc rýže zůstane krásně bílá. Pomůže také, když rýži předem mírně dozlatova osmažíte na olivovém oleji nebo přepuštěném másle a teprve pak ji zalijete vodou.

  • Ochuťte ji



    Pro lepší chuť můžete do rýže na začátku vaření přidat malou cibuli, do které zapícháte pár hřebíčků. Pokud nepočítáte kalorie, můžete nejdříve opražit trochu nadrobno nakrájené slaniny nebo na olivovém oleji osmažit cibulku či česnek a na tento základ teprve dát propláchnutou rýži. Milovníci kořeněných pokrmů zase mohou přisypat trochu kari koření.

  • Vařte ji jako těstoviny

    ...


    Pokud si netroufáte na výše popsaný klasický způsob vaření nebo se vám to stále nedaří, můžete rýži uvařit i způsobem, jako vaříte těstoviny. Do velkého hrnce dejte vařit vodu se solí, případně i se lžící olivového oleje či másla. Když začne vařit, přidejte rýži. Ztlumte plamen a nechte vařit. Když je rýže měkká, sceďte ji.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »