Omáčky ke grilovanému masu: Pravá tatarka i oblíbená barbecue | Recepty.Blesk.cz

Omáčky ke grilovanému masu: Pravá tatarka i oblíbená barbecue

  • Foto: shutterstock.com
    8července   2015  /  06:00

    Nevím, jak vy, ale já na létě miluji hlavně způsob stravování. Spousta čerstvé, sezonní a šťavnaté zeleniny v kombinaci s kusem na žhavém uhlí grilovaného masa je doslova ráj pro mé chuťové buňky. Grilování se ale kromě marinády neobejde také bez omáčky k masu. Jistě, na pultech jich najdete dost a dost, ale nad tu domácí prostě není!

  • Pravá tatarská omáčka

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 250 ml slunečnicového oleje

    * 2 žloutky

    * kávovou lžičku hořčice

    * 25 g najemno nakrájených nakládaných okurek

    * 25 g propláchnutých a najemno nakrájených nakládaných kaparů

    * 3 nadrobno nakrájené filety z ančoviček

    * menší hrst nasekaných bylinek (pažitka, petrželka)

    * lák z okurek na dochucení

    * sůl a bílý pepř na dochucení

     

    Postup:

    Nejprve si připravte klasickou majonézu z oleje, žloutků a hořčice. Před přípravou se ujistěte, že mají všechny 3 ingredience stejnou (ideálně pokojovou) teplotu, jinak by se vám během přípravy mohly srazit. V míse ručně nebo pomocí kuchyňského robotu šlehejte žloutky s hořčicí a špetkou soli. Jakmile jsou promíchané, pomalu a po kapkách k nim během šlehání přidávejte olej. S olejem opravdu nespěchejte, je potřeba, aby se do žloutků důkladně vmíchal, a vaše majonéza tak byla sametově hladká.

     

    Do takto připravené majonézy vmíchejte nakrájené okurky, kapary a ančovičky. Promíchejte. Požadované kyselosti docílíte přidáním láku z okurek, případně citronové šťávy nebo bílého vinného octa. Nakonec podle potřeby dochuťte solí a pepřem a vmíchejte nasekané bylinky.

  • Klasická barbecue omáčka

      Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 100 ml slunečnicového oleje

    * 2 plechovky konzervovaných krájených rajčat

    * najemno nakrájenou větší červenou cibuli

    * 4 rozdrcené stroužky česneku

    * lžičku mletého chilli nebo pálivé papriky

    * špetku mletého kmínu

    * 50 ml javorového sirupu nebo medu

    * 50 g třtinového cukru

    * 100 ml vinného octa

    * 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky

    * cca 500 ml vody

    * sůl, pepř

     

    Postup:

    V hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Nejprve na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí, poté přidejte česnek a míchejte, aby se nespálil a nezhořkl. Přidejte javorový sirup, cukr, kmín, chilli, sůl a pepř a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Přidejte rajčata a vinný ocet a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte plamen a na mírném ohni vařte zhruba 2 hodiny, dokud není směs tmavě hnědá a hustá. Občas promíchejte.

     

    Jakmile má omáčka požadovanou barvu, stáhněte ji z plotny, přidejte sůl podle chuti, pepř, worcesterskou omáčku a v robotu nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby nařeďte vodou – do požadované husté konzistence. Nechte vychladit a podávejte.

  • Redukce z červeného vína

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 4 najemno nakrájené šalotky

    * 2 kávové lžičky třtinového cukru

    * 150 ml suchého červeného vína

    * 150 ml kuřecího vývaru

    * bobkový list

    * kávovou lžičku balsamikového octa

    * kávovou lžičku dijonské hořčice

    * 50 g másla nakrájeného na kostky

    * kávovou lžičku nasekané pažitky

    * kávovou lžičku nasekané petrželky

     

    Postup:

    V pánvi na středním ohni rozehřejte 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a orestujte na nich šalotky. Po chvíli přidejte cukr, odstavte z plotny a za stálého míchání ho nechte v pánvi asi minutu karamelizovat.

     

    Vraťte pánev na plotýnku a nastavte ji na vysokou teplotu. Okamžitě přilijte víno a kuřecí vývar, vložte bobkový list a během občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 4 minuty, dokud se obsah nezredukuje zhruba na dvě třetiny.

     

    Nyní do omáčky vmíchejte vinný ocet a hořčici, stáhněte plamen na střední teplotu a vařte asi další 2 minuty. Stáhněte z plotny, vyjměte bobkový list a pomalu do omáčky postupně vmíchejte jednotlivé kostky másla, dokud není omáčka krásně hladká a krémová. Na závěr přidejte bylinky, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.

  • Česneková omáčka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 4 polévkové lžíce majonézy
    * 4 polévkové lžíce řeckého jogurtu
    * 4 polévkové lžíce zakysané smetany
    * 4 rozdrcené stroužky česneku
    * hrst najemno nasekané pažitky
    * sůl, bílý pepř

     

    Postup:

    V misce důkladně promíchejte majonézu, jogurt a zakysanou smetanu, dokud se všechny složky dokonale nespojí. Teprve poté vmíchejte česnek. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte s pažitkou. Nechte vychladit a podávejte.

  • Medovo-hořčičná omáčka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 200 ml zakysané smetany
    * polévkovou lžíci extrapanenského olivového oleje
    * kávovou lžičku citronové šťávy
    * kávovou lžičku bílého vinného octa
    * 2 kávové lžičky dijonské hořčice
    * polévkovou lžíci medu
    * sůl, bílý pepř

     

    Postup:

    V míse smíchejte zakysanou smetanu, olej, hořčici a med. Jakmile je směs kompaktní, pomalu vmíchejte citronovou šťávu a vinný ocet. Dochuťte solí a pepřem, nechte vychladit a podávejte.

  • Švestková omáčka s perníkem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 100 g sušených švestek
    * švestková povidla
    * 200 ml kuřecího vývaru
    * strouhaný perník
    * sůl

     

    Postup:

    Švestky zalijte vroucí vodou a nechte je asi 3 minuty nasáknout. Poté je slijte a nakrájejte nadrobno. V hrnci smíchejte povidla s vodou a na středním plameni za častého míchání zahřívejte. Jakmile směs přijde k varu, přidejte švestky a nastrouhaný perník. Za stálého míchání vařte asi minutu, dokud směs nezhoustne. Za občasného míchání nechejte vychladnout a podávejte.

/
Autor: Brigita Zemen

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz