- Foto: shutterstock.com8. července 2015 / 06:00
Nevím, jak vy, ale já na létě miluji hlavně způsob stravování. Spousta čerstvé, sezonní a šťavnaté zeleniny v kombinaci s kusem na žhavém uhlí grilovaného masa je doslova ráj pro mé chuťové buňky. Grilování se ale kromě marinády neobejde také bez omáčky k masu. Jistě, na pultech jich najdete dost a dost, ale nad tu domácí prostě není!
Pravá tatarská omáčka
Budete potřebovat:
* 250 ml slunečnicového oleje
* 2 žloutky
* kávovou lžičku hořčice
* 25 g najemno nakrájených nakládaných okurek
* 25 g propláchnutých a najemno nakrájených nakládaných kaparů
* 3 nadrobno nakrájené filety z ančoviček
* menší hrst nasekaných bylinek (pažitka, petrželka)
* lák z okurek na dochucení
* sůl a bílý pepř na dochucení
Postup:
Nejprve si připravte klasickou majonézu z oleje, žloutků a hořčice. Před přípravou se ujistěte, že mají všechny 3 ingredience stejnou (ideálně pokojovou) teplotu, jinak by se vám během přípravy mohly srazit. V míse ručně nebo pomocí kuchyňského robotu šlehejte žloutky s hořčicí a špetkou soli. Jakmile jsou promíchané, pomalu a po kapkách k nim během šlehání přidávejte olej. S olejem opravdu nespěchejte, je potřeba, aby se do žloutků důkladně vmíchal, a vaše majonéza tak byla sametově hladká.
Do takto připravené majonézy vmíchejte nakrájené okurky, kapary a ančovičky. Promíchejte. Požadované kyselosti docílíte přidáním láku z okurek, případně citronové šťávy nebo bílého vinného octa. Nakonec podle potřeby dochuťte solí a pepřem a vmíchejte nasekané bylinky.
Klasická barbecue omáčka
Budete potřebovat:
* 100 ml slunečnicového oleje
* 2 plechovky konzervovaných krájených rajčat
* najemno nakrájenou větší červenou cibuli
* 4 rozdrcené stroužky česneku
* lžičku mletého chilli nebo pálivé papriky
* špetku mletého kmínu
* 50 ml javorového sirupu nebo medu
* 50 g třtinového cukru
* 100 ml vinného octa
* 2 polévkové lžíce worcesterské omáčky
* cca 500 ml vody
* sůl, pepř
Postup:
V hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Nejprve na něm orestujte najemno nakrájenou cibuli, dokud nezesklovatí, poté přidejte česnek a míchejte, aby se nespálil a nezhořkl. Přidejte javorový sirup, cukr, kmín, chilli, sůl a pepř a za stálého míchání vařte asi 3 minuty. Přidejte rajčata a vinný ocet a zvolna přiveďte k varu. Stáhněte plamen a na mírném ohni vařte zhruba 2 hodiny, dokud není směs tmavě hnědá a hustá. Občas promíchejte.
Jakmile má omáčka požadovanou barvu, stáhněte ji z plotny, přidejte sůl podle chuti, pepř, worcesterskou omáčku a v robotu nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte na hladké pyré. Podle potřeby nařeďte vodou – do požadované husté konzistence. Nechte vychladit a podávejte.
Redukce z červeného vína
Budete potřebovat:
* 4 najemno nakrájené šalotky
* 2 kávové lžičky třtinového cukru
* 150 ml suchého červeného vína
* 150 ml kuřecího vývaru
* bobkový list
* kávovou lžičku balsamikového octa
* kávovou lžičku dijonské hořčice
* 50 g másla nakrájeného na kostky
* kávovou lžičku nasekané pažitky
* kávovou lžičku nasekané petrželky
Postup:
V pánvi na středním ohni rozehřejte 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a orestujte na nich šalotky. Po chvíli přidejte cukr, odstavte z plotny a za stálého míchání ho nechte v pánvi asi minutu karamelizovat.
Vraťte pánev na plotýnku a nastavte ji na vysokou teplotu. Okamžitě přilijte víno a kuřecí vývar, vložte bobkový list a během občasného míchání přiveďte k varu. Vařte asi 4 minuty, dokud se obsah nezredukuje zhruba na dvě třetiny.
Nyní do omáčky vmíchejte vinný ocet a hořčici, stáhněte plamen na střední teplotu a vařte asi další 2 minuty. Stáhněte z plotny, vyjměte bobkový list a pomalu do omáčky postupně vmíchejte jednotlivé kostky másla, dokud není omáčka krásně hladká a krémová. Na závěr přidejte bylinky, dochuťte solí a pepřem a ihned podávejte.
Česneková omáčka
Budete potřebovat:
* 4 polévkové lžíce majonézy
* 4 polévkové lžíce řeckého jogurtu
* 4 polévkové lžíce zakysané smetany
* 4 rozdrcené stroužky česneku
* hrst najemno nasekané pažitky
* sůl, bílý pepřPostup:
V misce důkladně promíchejte majonézu, jogurt a zakysanou smetanu, dokud se všechny složky dokonale nespojí. Teprve poté vmíchejte česnek. Dochuťte solí a pepřem a promíchejte s pažitkou. Nechte vychladit a podávejte.
Medovo-hořčičná omáčka
Budete potřebovat:
* 200 ml zakysané smetany
* polévkovou lžíci extrapanenského olivového oleje
* kávovou lžičku citronové šťávy
* kávovou lžičku bílého vinného octa
* 2 kávové lžičky dijonské hořčice
* polévkovou lžíci medu
* sůl, bílý pepřPostup:
V míse smíchejte zakysanou smetanu, olej, hořčici a med. Jakmile je směs kompaktní, pomalu vmíchejte citronovou šťávu a vinný ocet. Dochuťte solí a pepřem, nechte vychladit a podávejte.
Švestková omáčka s perníkem
Budete potřebovat:
* 100 g sušených švestek
* švestková povidla
* 200 ml kuřecího vývaru
* strouhaný perník
* sůlPostup:
Švestky zalijte vroucí vodou a nechte je asi 3 minuty nasáknout. Poté je slijte a nakrájejte nadrobno. V hrnci smíchejte povidla s vodou a na středním plameni za častého míchání zahřívejte. Jakmile směs přijde k varu, přidejte švestky a nastrouhaný perník. Za stálého míchání vařte asi minutu, dokud směs nezhoustne. Za občasného míchání nechejte vychladnout a podávejte.