6 dobrých důvodů, proč byste neměli vyhazovat stonky od bylinek | Recepty.Blesk.cz

6 dobrých důvodů, proč byste neměli vyhazovat stonky od bylinek

  • Foto: Shutterstock.com
    7července   2015  /  06:00

    Většina z nás si čerstvé bylinky oblíbila. Pěstujeme je na zahrádce, v truhlíku za oknem, květináči na kuchyňské lince nebo si alespoň kupujeme čerstvě nařezané svazky na farmářských trzích. Obvykle ze stvolů pak jen otrháme lístky a vše ostatní vyhodíme na kompost či do smetí, což je velká škoda. Poradíme vám proto, jak z bylinek vytěžit maximum.

  • Vylouhujte je v oleji či octu

    Pokud máte pocit, že jsou vaše jídlo či salát bez chuti, a vy máte po ruce jen bylinky s tvrdým dřevnatým stonkem, jako jsou tymián či rozmarýn, je ideální čas na použití ochuceného oleje či octa. Jeho výroba je snadná a využijete při ní právě zbylé stonky. Kupte si nějaký neutrální olej nebo ocet, stonky bylinek do něj ponořte a nechte je v něm louhovat, nejlépe několik dnů. Hotový olej či ocet pak použijte k ochucení svého příštího salátu nebo třeba marinované mozzarelly. Foto: Shutterstock.com
  • Vyvařte je v polévce či guláši

    Stejně jako pro ochucení oleje a octa, i tuto metodu použijte, pokud budete chtít jídlu dodat chuť čerstvých bylinek, aniž byste je do něj přímo nasekali. V tomto případě nejlépe fungují byliny s měkkým stvolem, jako jsou koriandr, celer, petržel nebo třeba kopr. Svažte je režnou nití či kuchyňským provázkem a hoďte je během vaření do hrnce s polévkou nebo omáčkou. Před podáváním pak svazek odstraňte. Foto: Shutterstock.com
  • Rozmixujte je

    Pokud budete příště mixovat své domácí pesto, chimichurri nebo jakoukoliv jinou bylinkovou omáčku či dip, klidně zapomeňte na pracné otrhávání a vhoďte do nádoby celou rostlinu – listy a stonky. A pokud vám nějaké bylinkové pyré zbude, přidejte ho do povoleného másla. To je pak skvělé třeba na grilovaná masa. Foto: Shutterstock.com
  • Nacpěte je do pečínky

    Až budete příště dělat pečené kuře, celou rybu nebo cokoliv v pečicím papíru či alobalu, nebojte se použít celé bylinky nebo i pouhé stonky. Spolu s tenkými plátky citronu nebo cibule či česneku je nacpěte do břišní dutiny i pod kůži kuřete, dovnitř ryby nebo do balíčků s masem či zeleninou. Stonky před podáváním odstraňte. Foto: archiv Rajec
  • Ogrilujte je


    Jsme v plné grilovací sezoně, tak proč nedodat své zelenině, masu, či dokonce ovoci trochu netradiční chuti? Stonky bylinek naházejte na rozžhavené uhlí, a dopřejte tak grilovanému jídlu trochu bylinkovo-kouřové infuze. Foto: Blesk Hobby
  • Utřete je

    Utrácíte zbytečně za různé ochucené soli? Zapojte v kuchyni fantazii a vytvořte si svá vlastní přírodní dochucovadla bez přidaných barviv a glutamátu. Stačí, když v hmoždíři podrtíte sůl s hrstkou hrubě nasekaných stonků. Foto: Profimedia.cz

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz