Domácí limonády z čerstvého ovoce a zeleniny: Vyzkoušejte jahodovou nebo svěží okurkovou | Recepty.Blesk.cz

Domácí limonády z čerstvého ovoce a zeleniny: Vyzkoušejte jahodovou nebo svěží okurkovou

  • Domácí limonády
    Domácí limonády
    Foto: Shutterstock.com
    3července   2015  /  06:00

    Letní horké dny přímo vybízejí k osvěžení. Jedním ze způsobů, jak se zchladit v parných dnech, mohou být osvěžující limonády, které si můžete připravit jednoduše doma, za pomoci snadno dostupných a levných ingrediencí. Vyzkoušejte sladkou z čerstvých jahod nebo třeba osvěžující okurkovou.

  • Melounová limonáda


     

    Foto: Shutterstock.com Co budete potřebovat:

     

    *1/4 vodního melounu

    *několik kostek ledu
    *0,7 l studené vody
    *0,2 l citronové šťávy
    *4 polévkové lžíce třtinového cukru



    Postup přípravy:

     

     1. Půl litru vody spolu s třtinovým cukrem přivedeme k varu, jakmile se cukr rozpustí, zdroj tepla vypneme a do cukrového rozvaru vmícháme zbytek studené vody a citronovou šťávu, poté necháme vychladnout.


    2. Na kostičky nakrájený meloun nasypeme do nádoby mixéru a rozmixujeme dohladka, následně pyré přepasírujeme přes jemné sítko.



    3. Do sklenic rozdělíme kostky ledu a melounové pyré, zalijeme cukrovo-citronovým základem, mírně promícháme a jednotlivé sklenice nakonec ozdobíme kousky celého melounu.

     

  • Jahodová limonáda

    Foto: shutterstock.com

    Co budete potřebovat:

     

    *500 g čerstvých jahod

    *5 polévkových lžic moučkového cukru

    *0,1 l citronové šťávy

    *kostky ledu

    *sodovka nebo voda na dolití

    *pár snítek máty na ozdobení

     

    Postup přípravy:

     

    1. Čerstvé zralé jahody omyjeme pod studenou tekoucí vodou, pak je nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky.

     

    2. Připravené jahody v misce posypeme moučkovým cukrem, pokapeme citronovou šťávou a rozmačkáme vidličkou. Připravenou směs zakryjeme a dáme do lednice asi na 1 hodinu, občas ji můžeme promíchat.

     

    3. Celou misku na závěr promícháme a naservírujeme do vyšších sklenic s několika kostkami ledu, dolijeme sodovkou nebo i obyčejnou, dobře vychlazenou vodou. Podáváme doplněné brčkem, ozdobené snítky máty.

  • Okurková limonáda

    Foto: Shutterstock.com

    Co budete potřebovat:

     

    *1 kus salátové okurky

    *2 kusy limetky

    *2 lžíce třtinového cukru

    *1,5 litru perlivé vody

    *led, kolečka okurky a limetky na ozdobu

     

    Postup přípravy:

     

    1. Oloupanou salátovou okurku nakrájíme na menší kostky, poté ji rozmixujeme tyčovým mixérem na pyré.

     

    2. Do pyré přilijeme 0,5 l perlivé vody a necháme v lednici stát 10 až 15 minut.

     

    3. Směs přelijeme přes sítko do džbánu, přidáme šťávu ze dvou limetek, perlivou vodu a osladíme třtinovým cukrem.

     

    4. Po oslazení směs promícháme a naservírujeme do sklenic s ledem, zdobíme kolečky limetky a okurky.

  • Zázvorová limonáda

    Foto: Shutterstock.com

    Co budete potřebovat:

     

    *250 g zázvoru

    *250 g třtinového cukru

    *250 ml citronové šťávy

    *0,5 l vody

     

     Postup přípravy:

     

    1. Čerstvý zázvor nastrouháme nebo nakrájíme na plátky a vložíme do hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a vodu.

     

    2. Krátce povaříme, scedíme a necháme vychladit, poté zředíme dle chuti ledovou vodou.

     

    3. Přidáme-li do zředěné směsi sušené kvasnice a necháme-li ji přikrytou několik hodin až dní, dokud neustane prudké kvašení, získáme mírně alkoholické zázvorové pivo, tzv. ginger beer.

  • Limetkovo-mátová limonáda

    Foto: Shutterstock.com

    Co budete potřebovat:

     

    *2 kusy limetky

    *2 lžíce třtinového cukru

    *5 snítek máty

    *několik kostek ledu

    *1 litr perlivé nebo neperlivé vody

     

     Postup přípravy:

     

    1. Snítky máty nebo listy promněte v rukou, aby se rozvoněly.

     

    2. Do džbánu nasypte cukr, mátu, kostky ledu a přidejte cca 0,5 litru vody, vše pořádně promíchejte tak, aby se cukr co nejvíce rozpustil.

     

    3. Poté vymačkejte šťávu z limetky a přidejte ji společně s dalším 0,5 l vody do džbánu.

     

    4. Přidejte 2 až 3 rozpůlená kolečka limetky a vše promíchejte. Můžete podávat v limetkou ozdobených skleničkách.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz