Bábovky nejen na neděli: Tradiční mramorová i lahodná pistáciová | Recepty.Blesk.cz

Bábovky nejen na neděli: Tradiční mramorová i lahodná pistáciová

  • Mramorová bábovka
    Mramorová bábovka
    Foto: shutterstock.com
    28června   2015  /  06:00

    Určitě máte svůj nejoblíbenější recept na bábovku, se kterou vždy slavíte úspěch. Pro změnu ale můžete vyzkoušet i některou z těch našich, méně tradičních. Nebojte se, žádná divočina vás nečeká. Vykouzlíte jemné a nadýchané kousky jako od babičky.

  • Banánová bábovka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 250 g polohrubé mouky
    * 1/2 balíčku prášku do pečiva
    * 60 g másla nebo hery
    * 110 g cukru krupice
    * 1 vanilkový cukr
    * 3 vejce
    * 150 ml mléka
    * 2 banány
    * tuk na vymazání formy
    * hrubou mouku na vysypání formy

     

    Postup:

    Změklý tuk rozkrájejte do mísy a utřete s polovinou cukru do pěny. Postupně přidejte žloutky a vyšlehejte. Banány oloupejte, rozmačkejte vidličkou a rozetřete s trochou mléka. Přidejte je k žloutkové směsi, přisypejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, přilejte zbylé mléko a promíchejte. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, zašlehejte do něj zbytek cukru, vanilkový cukr a lehce vmíchejte do těsta. Formu vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. Rozetřete do ní těsto a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 45 minut na 160 °C.

  • Mramorová bábovka

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

    * 300 g polohrubé mouky
    * 1/2 balíčku prášku do pečiva
    * 125 g másla nebo hery
    * 140 g moučkového cukru
    * 3 vejce
    * 2 vanilkové cukry
    * 1 lžičku citronové šťávy
    * 200 ml mléka
    * 2 lžíce kakaa
    * tuk na vymazání formy
    * hrubou mouku na vysypání formy

     

    Postup:

    Formu na bábovku pečlivě vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. V míse utřete změklé máslo nebo heru s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmíchejte žloutky a po kapkách zašlehejte citronovou šťávu. Pak po lžících střídavě přidávejte vlažné mléko a větší část prosáté mouky, kterou jste předtím smíchala s práškem do pečiva. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a střídavě se zbylou moukou ho zlehka vmíchejte do těsta. Těsto rozdělte na dva díly. Do jedné poloviny lehce vmíchejte kakao. Světlé a kakaové těsto lejte střídavě polévkovou lžící do připravené formy. Stěrkou těsto nahrňte více k okraji formy, aby po upečení byl spodek bábovky rovný. Vložte do předehřáté trouby a pečte zvolna asi 45 minut.

  • Pistáciová bábovka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 200 g hrubé mouky
    * 250 g másla nebo hery
    * 250 g cukru moučky
    * 120 g loupaných mletých pistácií
    * 1 lžíci rumu
    * 5 bílků
    * 130 g škrobové moučky (Solamyl)
    * 1 balíček prášku do pečiva
    * špetku soli
    * 5 žloutků
    * máslo na vymazání formy
    * strouhanku na vysypání formy

     

    Postup:

    Máslo, žloutky, rum, polovinu cukru a špetku soli utřete do pěny. Z bílků a druhé poloviny cukru ušlehejte pevný sníh. Ten opatrně zapracujte do žloutkové pěny. Přidejte mouku promíchanou se škrobovou moučkou a práškem do pečiva a mleté pistácie. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Troubu si předehřejte na 180 °C. Formu naplňte těstem a pečte 50 až 60 minut. Upečenou bábovku vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.

  • Čokoládová bábovka



    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat:

    * 150 g hladké mouky
    * 1/2 balíčku prášku do pečiva
    * 250 g másla nebo hery
    * 150 g kvalitní hořké čokolády
    * 5 vajec
    * 150 g cukru krupice
    * tuk na vymazání formy
    * hrubou mouku na vysypání formy
    * čokoládovou polevu
    * nasekané ořechy (pistácie, kešu, lískové)

     

    Postup:

    Ve vodní lázni nechte na mírném ohni rozpustit máslo a čokoládu, dobře promíchejte. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Zašlehejte vlažné máslo s čokoládou a vařečkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalejte do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 180 °C přibližně 45 minut. Jestli je těsto upečené, zkoušejte špejlí. Vychladlou bábovku polejte čokoládovou polevou a posypejte nasekanými ořechy.

  • Maková bábovka

    Foto: shutterstock.com Budete potřebovat:

    * 190 g cukru krupice
    * 1 vanilkový cukr
    * 180 g hladké mouky
    * 1 prášek do pečiva
    * 6 vajec
    * 250 g másla nebo hery
    * 150 g mletého máku
    * 230 až 250 ml mléka
    * máslo na vymazání formy
    * hrubou mouku nebo strouhanku na vysypání formy

     

    Postup:

    Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse utřete máslo nebo heru s cukrem, vanilkovým cukrem a žloutky do pěny. Přidejte mletý mák a hladkou mouku s práškem do pečiva. Přilejte mléko a vymíchejte hladké těsto. Z bílků ušlehejte pevný sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta. Vlejte do připravené formy, stěrkou uhlaďte povrch a pečte asi 50 minut.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz