Grilování je u nás v letních měsících jednou z nejoblíbenějších činností týkajících se jídla. Griluje každý bez rozdílu věku. Spousta lidí je tak natěšena na grilované pochoutky, že ihned při prvním slunečním paprsku rozpaluje gril a nic je nezastaví. My víme, že učený z nebe nespadl, a proto vám v dalším díle Školy vaření přinášíme přehled nejčastějších chyb, na které byste si měli dát pozor.
Špinavý gril utváří atmo
Pokud si myslíte, že by vaši hosté měli vidět, že jste profesionál a že se na vašem grilu opravdu často griluje, přesvědčte je svým umem. Nikoliv zadělaným roštem. Zbytky jídla a tuku nemají na roštu co dělat. Ugrilovanému jídlu to nedodá lepší chuť, natož pak lepší vzhled. Naopak bude to ještě horší a navíc při opětovném spálení těchto zbytků je plamen překvapivě větší, než byste čekali.
Před každým grilováním očistěte rošt nejlépe drátěným kartáčem, kterým lze nečistoty rychle a pohodlně odstranit. Pokud nemáte kartáč, můžete zvolit ještě jeden způsob, který je ale méně ideální. Rozpálíte gril a necháte zbytky z roštu opálit nad plamenem z obou stran. Tím docílíte alespoň částečného odstranění zbytků nečistot.
Zapálím a griluju
Nenechte se zmást slovíčkařením. Pokud by výše bylo „rozpálím a griluju“, pak by to bylo správně. Většina lidí dnes nevyužívá klasický způsob rozpalování pomocí zápalek a novin a následného grilování na dřevě. Proto je nutné palivo, nad kterým grilujete, pořádně rozpálit. Zejména používáte-li tekuté a pevné podpalovače. Ty musejí nejdříve kompletně shořet. Stejně tak u dřevěných briket nebo uhlí, které se musí pořádně rozžhavit. Počkat se jistě vyplatí. Nejenže vaše maso nebude ihned připálené, nebudou se zároveň do něho absorbovat výpary z rozpalujícího se uhlí. Navíc na rozžhaveném grilu se griluje mnohem lépe než nad střídavými plameny z rozpalujícího se uhlí.
Po setmění je to nejlepší
Pokud máte rádi romantiku zapadajícího slunce nebo začínáte s grilováním z jakéhokoliv důvodu až po setmění, nespoléhejte jen na světlo či plamen z grilu. Měli byste mít rovněž k dispozici zahradní osvětlení v podobě lampy, louče nebo klidně také čelovku. Při práci s ohněm se hodí jednak vidět a také mít volné ruce. Jedině tak budete mít vše dobře pod kontrolou.
Maso je ugrilované, jde se jíst!
Právě jste dodělali všechny pochoutky na grilu a chystáte se servírovat. Přátelé u stolu již nedočkavě vyhlížejí své šťavnaté steaky s grilovanými fazolkami, přičemž jeden z nich vám již otevírá vychlazené pivko. Počkat. Vypnuli jste plyn na grilu? Přikryli jste gril pro snížení žáru? Pokud ne, je nejvyšší čas udělat to ihned. Po dobrém jídle a pivku na to s lehkostí zapomenete.
Máme hotovo, jde se uklízet
Nesnažte se zlikvidovat rozžhavený gril bezprostředně po konzumaci veškerého jídla. Žhavé brikety nemají v odpadu co dělat. Je lepší nechat palivo pořádně vychladit, než s ním budete dále manipulovat. Pomoci si můžete jeho uhašením. Přesto je velice vhodné s vyhořelým palivem manipulovat až druhý den ráno. Po jídle si tak můžete vychutnat relax s rodinou a přáteli například u dobrého pití. Všechny tipy na grilování naleznete zde.