- FotografieFoto: internal21. června 2015 / 06:00
I když venku teploty zrovna létu neodpovídají, není důvod, proč si neprovonět domácnost dokonalým ovocným koláčem. Ať už se rozhodnete pro bublaninu, poctivý kynutý nebo jednoduchý koláč na plech, nikdy nesmíte zapomenout na spoustu čerstvého ovoce.
Tvarohovo-nektarinkový koláč
Budete potřebovat (na 1 menší vyšší plech):
Na těsto:
250 g hladké mouky
125 g másla
40 g moučkového cukru
1 žloutek
špetku soli
Na náplň:
750 g tvarohu
2 citrony
2 vejce
250 g kysané smetany
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
600 g nektarinek
50 g škrobové moučky
Postup:
Z mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Dejte ho na půl hodiny do chladu. Tvaroh ušlehejte spolu se zakysanou smetanou, žloutky, cukrem, šťávou a kůrou z citronů. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Z těsta dejte na stranu třetinu, zbytek vyválejte a dejte na plech. Potřete tvarohovou směsí, poklaďte meruňkami a zbytek vychlazeného těsta nastrouhejte navrch koláče. Dejte ho péct na 45 minut do trouby předehřáté na 175 °C.
Hruškové řezy
Budete potřebovat (na 1 plech):
200 g polohrubé mouky
150 g změklého másla
150 g hnědého cukru
3 vejce
3 lžíce kakaa
2 lžíce mléka
2 lžičky prášku do pečiva
na kousky nakrájené hrušky
Postup:
Máslo s cukrem utřete do pěny a do směsi postupně přimíchávejte vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklaďte kousky nakrájených hrušek. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Jablečný koláč s ořechy
Budete potřebovat (na 1 plech):
Na těsto:
200 g polohrubé mouky
180 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
3 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 lžičku skořice
tuk na vymazání
mouku na vysypání formy
zmrzlinu na ozdobení
Na náplň:
5 jablek
1 vanilkový cukr
200 g vlašských ořechů
250 ml smetany
2 vejce
80 g krystalového cukru
Postup:
Žloutky utřete s cukry a postupně přimíchejte mouku, mléko, skořici a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte z nich šťávu. Smíchejte je s nahrubo nadrcenými ořechy a směs navrstvěte na těsto. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut. Mezitím smíchejte vejce s cukrem a smetanou. Po 15 minutách vyjměte koláč z trouby, přelejte směsí, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 až 20 minut. Koláč podávejte se zmrzlinou.
Kynutý koláč s tvarohem a lesním ovocem
Budete potřebovat ( na 1 plech):
Na těsto:
500 g hladké mouky
250 ml mléka
1 kostku droždí s ovocem
100 g cukru
150 g másla
1 vejce
špetku soli
tuk na vymazání plechu
Na náplň:
500 g lesního ovoce
500 g tvarohu
150 g cukru
1 vejce
1 lžíci citronové šťávy
Na drobenku:
200 g másla
125 g cukru
250 g mouky
1 žloutek
Postup:
Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám, vypracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Mezitím promíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech, okraje nechte vyšší. Potřete ho tvarohem a poklaďte okapanými třešněmi. Navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 až 40 minut při teplotě 185 °C.
Bublanina s jahodami
Budete potřebovat (na 1 plech):2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek krupicového cukru
6 lžic teplé vody
6 vajec
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku mletých mandlí
3 hrnky jahod nebo jiného ovoce
Postup:
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Během šlehání přidávejte teplou vodu. Pak vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklaďte jahodami a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Třešňová bublanina
Budete potřebovat (na 1 plech):
3 hrnky hladké mouky
2 hrnky krupicového cukru
4 vejce
1 hrnek sodovky
1 hrnek rozpuštěného másla
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
400 g třešní
Postup:
V míse ušlehejte vejce s cukrem a postupně přidávejte ostatní suroviny. Těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Třešně obalte v hladké mouce a těsto jimi poklaďte (obalené plody zůstanou navrchu, nebudou se propadat do těsta). Bublaninu pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.