Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce | Recepty.Blesk.cz

Nejoblíbenější koláče na plech: Snadné, rychlé a plné skvělého ovoce

  • Třešňová bublanina
    Třešňová bublanina
    Foto: abl
    21června   2015  /  06:00

    I když venku teploty zrovna létu neodpovídají, není důvod, proč si neprovonět domácnost dokonalým ovocným koláčem. Ať už se rozhodnete pro bublaninu, poctivý kynutý nebo jednoduchý koláč na plech, nikdy nesmíte zapomenout na spoustu čerstvého ovoce.

  • Tvarohovo-nektarinkový koláč

    Tvarohovo-nektarinkový koláč
    Budete potřebovat (na 1 menší vyšší plech):

     

    Na těsto:

    250 g hladké mouky

    125 g másla

    40 g moučkového cukru

    1 žloutek

    špetku soli

     

    Na náplň:

    750 g tvarohu

    2 citrony

    2 vejce

    250 g kysané smetany

    100 g moučkového cukru

    1 vanilkový cukr

    600 g nektarinek

    50 g škrobové moučky

     

    Postup:

    Z mouky, másla, cukru, žloutku a špetky soli vypracujte hladké těsto. Dejte ho na půl hodiny do chladu. Tvaroh ušlehejte spolu se zakysanou smetanou, žloutky, cukrem, šťávou a kůrou z citronů. Nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků. Z těsta dejte na stranu třetinu, zbytek vyválejte a dejte na plech. Potřete tvarohovou směsí, poklaďte meruňkami a zbytek vychlazeného těsta nastrouhejte navrch koláče. Dejte ho péct na 45 minut do trouby předehřáté na 175 °C.

  • Hruškové řezy



    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Hruškové řezy
    200 g polohrubé mouky

    150 g změklého másla

    150 g hnědého cukru

    3 vejce

    3 lžíce kakaa

    2 lžíce mléka

    2 lžičky prášku do pečiva

    na kousky nakrájené hrušky

     

    Postup:

    Máslo s cukrem utřete do pěny a do směsi postupně přimíchávejte vejce, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Podle potřeby přidejte mléko. Těsto nalejte na plech vyložený pečicím papírem. Navrch poklaďte kousky nakrájených hrušek. Pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Jablečný koláč s ořechy



    Budete potřebovat (na 1 plech):

     

    Jablečný koláč s ořechy
    Na těsto:

    200 g polohrubé mouky

    180 g krystalového cukru

    1 vanilkový cukr

    3 vejce

    100 ml mléka

    100 ml oleje

    1 prášek do pečiva

    1 lžičku skořice

    tuk na vymazání

    mouku na vysypání formy

    zmrzlinu na ozdobení

     

    Na náplň:

    5 jablek

    1 vanilkový cukr

    200 g vlašských ořechů

    250 ml smetany

    2 vejce

    80 g krystalového cukru

     

    Postup:

    Žloutky utřete s cukry a postupně přimíchejte mouku, mléko, skořici a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný moukou. Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle a vymačkejte z nich šťávu. Smíchejte je s nahrubo nadrcenými ořechy a směs navrstvěte na těsto. Koláč dejte péct do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte asi 15 minut. Mezitím smíchejte vejce s cukrem a smetanou. Po 15 minutách vyjměte koláč z trouby, přelejte směsí, stáhněte teplotu na 180 °C a pečte dalších 15 až 20 minut. Koláč podávejte se zmrzlinou.

  • Kynutý koláč s tvarohem a lesním ovocem



    Budete potřebovat ( na 1 plech):

     

    Kynutý koláč s tvarohem a lesním ovocem
    Na těsto:

    500 g hladké mouky

    250 ml mléka

    1 kostku droždí s ovocem

    100 g cukru

    150 g másla

    1 vejce

    špetku soli

    tuk na vymazání plechu

     

    Na náplň:

    500 g lesního ovoce

    500 g tvarohu

    150 g cukru

    1 vejce

    1 lžíci citronové šťávy

     

    Na drobenku:

    200 g másla

    125 g cukru

    250 g mouky

    1 žloutek

     

    Postup:

    Z droždí, trochy cukru a vlažného mléka nechte vzejít kvásek. Ten pak přidejte k ostatním surovinám, vypracujte těsto a nechte ho kynout na teplém místě 40 minut. Mezitím promíchejte tvaroh s cukrem, vejcem a citronovou šťávou. Vykynuté těsto vyválejte a přeneste na tukem vymazaný plech, okraje nechte vyšší. Potřete ho tvarohem a poklaďte okapanými třešněmi. Navrch dejte drobenku připravenou z mouky, cukru, másla a žloutku. Koláč pečte 35 až 40 minut při teplotě 185 °C.

  • Bublanina s jahodami


    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Bublanina s jahodami
    2 hrnky polohrubé mouky

    1 hrnek krupicového cukru

    6 lžic teplé vody

    6 vajec

    1 prášek do pečiva

    1/2 hrnku mletých mandlí

    3 hrnky jahod nebo jiného ovoce

     

    Postup:

    Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny. Během šlehání přidávejte teplou vodu. Pak vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, mandle a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto nalejte na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech, poklaďte jahodami a pečte 25 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Třešňová bublanina



    Budete potřebovat (na 1 plech):

    Třešňová bublanina
    3 hrnky hladké mouky

    2 hrnky krupicového cukru

    4 vejce

    1 hrnek sodovky

    1 hrnek rozpuštěného másla

    1 prášek do pečiva

    1 vanilkový cukr

    400 g třešní

     

    Postup:

    V míse ušlehejte vejce s cukrem a postupně přidávejte ostatní suroviny. Těsto nalejte na plech vymazaný tukem a vysypaný strouhankou. Třešně obalte v hladké mouce a těsto jimi poklaďte (obalené plody zůstanou navrchu, nebudou se propadat do těsta). Bublaninu pečte 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »