7 chutných salátů z celého světa, které si klidně můžete dát k snídani | Recepty.Blesk.cz

7 chutných salátů z celého světa, které si klidně můžete dát k snídani

  • Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.
    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.
    Foto: reprofoto thekitchn.com
    19června   2015  /  06:00

    Zdá se vám divné jíst salát k snídani? Možná. Ale věřte, že ve dny, kdy se cítíte zpomalení a unavení a miska obvyklé ovesné kaše se vám už zdá nudná, není lepší způsob, jak znovu získat ztracenou energii. Následující recepty nejsou nutně určeny ke snídani, ale mají všechny správné ingredience a předpoklady pro optimální ranní jídlo.

  • Thai salát s grilovaným steakem

    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    • 700 g steaku – rib eye
    • 1/4 šálku limetkové šťávy
    • 1/4 šálku rybí omáčky
    • 1/2 lžičky cukru
    • 1 malou hlavičku salátu
    • 1/2 šálku máty
    • 1/2 šálku koriandru, listy
    • 1 okurku nakrájenou na tenké plátky
    • 250 g cherry rajčat rozkrojených na polovinu
    • 1/4 červené cibule nakrájené na tenké plátky
    • sůl
    • rostlinný olej

     


    Postup:
    Steak osolte a dejte stranou. Rozehřejte plyn, gril na dřevěné uhlí nebo grilovací pánev na opravdu vysokou teplotu. Steak potřete olejem a ogrilujte dle chuti, středně propečený steak potřebuje asi 4 až 5 minut z každé strany. Přendejte ho na prkénko a nechte "odpočinout" po dobu nejméně 5 minut.

     

    Mezitím si v malé misce metličkou rozšlehejte limetkovou šťávu s rybí omáčkou a cukrem.

    Do velké mísy natrhejte na kousky salát, přidejte natrhanou mátu a lístky koriandru. Pak přisypejte nakrájené okurky, rajčata a červenou cibuli.

    Ze steaku odřízněte přebytečný tuk a přes vlákna ho nařezejte na plátky. Vyteklou šťávu přidejte do dresinku a zamíchejte. Salát v míse pokropte 4 lžícemi dresinku a promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby přidejte více dresinku. Připravený salát rozdělte na čtyři porce, každou pak doplňte plátky masa. Před podáváním maso ještě přelijte dresinkem.

  • Kapustový salát s jahodami a sezamovým dresinkem

    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na zálivku:

    • 1/4 šálku tahini (sezamovou pastu pořídíte v prodejnách zdravé výživy, na internetu nebo v arabských obchodech s potravinami)
    • 1/4 šálku vody
    • 1 polévkovou lžíci javorového sirupu
    • 1 lžičku bílé miso pasty (pořídíte v prodejnách zdravé výživy)
    • 2 lžíce bílého vinného octa


    Na salát:

    • 1 svazek kapusty
    • 1 šálek vařené quinoy
    • 1 zralé avokádo nakrájené na kusy dle chuti
    • 1/2 kila jahod nakrájených na půlky
    • 1/4 šálku nasekaných vlašských ořechů


    Postup:
    Všechny ingredience na zálivku dejte do hlubší mísy a ušlehejte dohladka. Ideální je použít ponorný mixér nebo kuchyňský robot. Nicméně s ruční metlou to taky v pohodě zvládnete. Ochutnejte a odložte stranou.

    Listy kapusty důkladně omyjte a osušte. Každý list přeložte v polovině a nožem odstraňte tvrdou stopku. Složte jednotlivé listy do sebe a stočte je jako doutník. Pak je nakrájejte na tenké proužky.

    Ve velké míse dobře promíchejte nakrájenou kapustu s polovinou dresinku tak, aby byly listy ze všech stran dobře obalené. Přidejte quinou, avokádo, jahody a ořechy. Pokropte zbytkem dresinku a podávejte.

  • Celozrnný salát s borůvkami, lískovými ořechy a citronem

    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 8 porcí):

     

    • 1 šálek suchých drcených ovesných vloček
    • 1 šálek suché zlaté quinoy
    • 1/2 šálku suchého prosa
    • 3 lžíce olivového oleje
    • 4 a 1/2 šálku vody
    • 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaného a nakrájeného na tenké plátky
    • 2 velké citrony, kůru i šťávu
    • 1/2 šálku javorového sirupu
    • 1 šálek řeckého jogurtu
    • 1/4 lžičky muškátového oříšku
    • 2 šálky lískových oříšků, nahrubo nasekaných a opražených nasucho
    • 2 šálky borůvek nebo smíšených bobulí


    Postup:
    Smíchejte ovesné vločky, quinou a proso, směs nasypte do jemného sítka a důkladně asi minutu proplachujte pod tekoucí vodou. Odložte stranou.

    Rozehřejte 1 lžíci olivového oleje v 3litrovém hrnci na středně vysokou teplotu. Přidejte vypranou a okapanou směs a pražte 2 až 3 minuty, dokud nezačne vonět. Přilijte 4 a 1/2 šálku vody a vmíchejte 3/4 lžičky soli, zázvor a kůru z 1 citronu.

    Přiveďte k varu, přiklopte pokličkou, ztlumte a duste 20 minut. Pak odstavte, nechte 5 minut stát, sundejte pokličku a vidličkou "načechrejte". Odstraňte zázvor. Roztáhněte směs na velký plech a nechte vychladnout po dobu nejméně půl hodiny.

    Směs pak přendejte do velké mísy a vmíchejte kůru z druhého citronu.

    Ve středně velké misce důkladně rozšlehejte zbývající 2 lžíce olivového oleje se šťávou z obou citronů, až vám vznikne emulze. Vmíchejte javorový sirup, jogurt a muškátový oříšek. Dresink nalijte na směs a míchejte, dokud vše nebude dobře pokryté. Vmíchejte opečené lískové oříšky a borůvky. Podle chuti případně dosolte. Nechte vychladit přes noc. Uvidíte, jak skvěle se všechny chutě prolnou.

  • Salát z čerstvého špenátu se špaldou, vajíčkem a sušenými rajčaty s česnekovým dresinkem

    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 2 porce):

     

    Na salát:

     

    • 4 šálky mladého čerstvého špenátu
    • 1 šálek vařené a vychlazené špaldy (1/2 šálku nevařené špaldy)
    • 3 polévkové lžíce pražených slunečnicových semínek
    • 1/4 šálku sušených rajčat naložených v oleji, nakrájených dle chuti
    • 1/4 šálku černých oliv pokrájených na plátky nebo na půlky
    • 2 vařená vejce nakrájená na plátky

     

    Na zálivku:

     

    • 1 česnekový výhonek
    • 1/4 šálku olivového oleje
    • 2 lžíce jablečného octa
    • 1 lžíce medu
    • 2 lžičky citronové šťávy
    • 1/4 lžičky soli
    • 1/4 lžičky černého pepře


    Postup:

    V míse promíchejte dohromady špenát, špaldu, slunečnicová semínka, sušená rajčata a černé olivy. Do mixéru vhoďte na kousky pokrájený česnekový výhonek, přidejte zbylé ingredience a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a osolte a opepřete dle potřeby.

    Salát rozdělte do dvou misek, ozdobte nakrájeným vajíčkem a pokropte česnekovou zálivkou.

  • Kapustový salát s quinoou, datlemi, mandlemi a citrusovým dresinkem

    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

     

    Na salát:

     

    • 1 lžíci olivového oleje
    • 1 velkou cibuli
    • sůl
    • 1/2 šálku červené quinoy
    • 1 malý stroužek česneku
    • 1 svazek kapusty
    • 1/2 šálku datlí
    • 1/2 šálku pražených solených celých mandlí

     


    Na zálivku:

     

    • šťávu z 1 mandarinky
    • 2 lžičky javorového sirupu
    • 1/4 šálku extrapanenského olivového oleje
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř


    Postup:
    Na větší pánvi rozehřejte na mírném ohni olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a posypejte jemně solí. Za občasného míchání smažte, dokud cibule nezkaramelizuje a nezíská hnědou barvu – cca 20 minut. Odstavte a dejte stranou. Měli byste mít asi 1/2 šálku osmažené cibulky. Tu si můžete připravit až 3 dny předem a uskladnit ji v chladničce.


    Vodou propláchněte quinou v jemném sítu. Přesypejte ji do 2litrového kastrolu, přidejte česnek a při středně vysoké teplotě asi minutu restujte. Přidejte 1 šálek vody, 1/2 lžičky soli a přiveďte k varu. Zakryjte pokličkou, teplotu stáhněte na minimum a vařte po dobu 15 minut. Vypněte a nechte pod pokličkou ještě dalších 5 minut odpočívat. Pak odkryjte a vidličkou "načechrejte".

    Listy kapusty důkladně omyjte a osušte. Každý list přeložte v polovině a nožem odstraňte tvrdé stopky. Složte jednotlivé listy do sebe a stočte je jako doutník. Pak je nakrájejte na tenké proužky.

    Datle odpeckujte a nakrájejte je na čtvrtky. Nahrubo nasekejte mandle.

    Ze všech ingrediencí metličkou vymíchejte zálivku. Po dokončení přípravy quinoy do ní vmíchejte asi 2 polévkové lžíce.

    Nakrájenou kapustu přidejte do dosud teplé quinoy a přimíchejte i zkaramelizovanou cibuli. Vše dobře promíchejte, podle potřeby přilijte zálivku. Nakonec nasypejte datle a mandle. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.

    Tento salát vám v lednici vydrží až 5 dnů.

  • Salát z rukoly s fenyklem a citronovou zálivkou


    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • asi 5 šálků rukoly, opláchnuté a osušené
    • 1 malý fenykl nakrájený na tenké plátky
    • 2 lžíce extrapanenského olivového oleje
    • 1 lžičku citronové kůry
    • šťávu z jednoho citronu
    • 1/4 lžičky soli
    • čerstvě mletý pepř
    • podle chuti pecorino


    Postup:
    Do salátové mísy nasypejte rukolu s nakrájeným fenyklem. Ve sklenici od marmelády nebo jiné dobře těsnící nádobce s víčkem smíchejte olivový olej, citronovou kůru, citronovou šťávu, sůl a čerstvě mletý pepř. Důkladně protřepejte, zálivka by měla mít barvu smetany. Polovinu pak nalijte na salát a dobře promíchejte. Překontrolujte, zda jsou zálivkou obalené všechny lístky. Pokud ne, přilijte další. Navrch nastrouhejte několik plátků pecorina, použít můžete třeba škrabku na brambory. Podávejte ihned.

  • Obilný salát s mangem, klíčky a krémovým avokádovým dresinkem

    Tyto saláty si klidně můžete dopřát i k snídani.

    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na zálivku:

    • 1 zralé avokádo odpeckované a oloupané
    • 3 lžíce extrapanenského olivového oleje
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 1 lžičku cherry octa
    • 1 lžičku soli
    • čerstvě mletý černý pepř
    • 1/4 šálku řeckého jogurtu

     

    Na salát:

    • 1 a 1/2 šálku syrové pšenice (špaldy)
    • 3/4 šálku dýňových semínek
    • 1 šálek slunečnicových klíčků či ředkvičkových klíčků
    • 3/4 šálku nasekaných lístků koriandru
    • 1/4 šálku nasekané zelené plocholisté petrželky
    • 2 zralá střední manga, oloupaná a nakrájená na centimetrové kostky
    • 1/2 lžičky soli
    • 1/2 avokáda


    Postup:
    Nejdříve si připravte zálivku. Do vyšší nádoby nebo mixéru dejte avokádo, olivový olej, citronovou šťávu, ocet, sůl a mletý pepř. Ušlehejte dohladka. Pak přidejte jogurt a znovu dobře promíchejte. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

    Ve středně velké pánvi při středně vysoké teplotě přiveďte k varu 3 šálky vody. Pak přidejte pšenici a snižte teplotu na minimum. Vařte 30 až 35 minut – nebo dokud zrno nevstřebá všechnu vodu. Pak nechte vychladnout.

    Mezitím předehřejte troubu na 170 °C a na pekáčku do ní na 5 až 7 minut vložte dýňová semínka. Nechte je vychladnout.

    Ve vaší oblíbené velké salátové míse smíchejte uvařenou zchlazenou pšenici, opražená dýňová semínka, klíčky, nasekaný koriandr a petrželku, nakrájené mango a sůl. Přidejte zálivku a dobře promíchejte.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude…

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření…

celý článek »

České celebrity

Těhotná Adriana Sklenaříková (46): Poslední…

Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková (46) už počítá poslední hodiny do porodu svého prvního…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Příběhy

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na…

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně…

celý článek »