Blanšírujeme


K blanšírování potřebujete hrnec s osolenou vroucí vodou a také mísu s ledovou vodou – nejlépe i s ledem. Dále je na vás, jakou zeleninu či jinou potravinu chcete blanšírovat. Zdeněk Pohlreich vám to také ukázal s kedlubnou, brokolicí a pórkem. Pro náš recept je ale v tuto chvíli nejdůležitější špenát.


Vezměte čerstvý špenát a vhoďte ho do hrnce s osolenou vroucí vodou. Vody by v hrnci mělo být dostatek, aby se v podstatě nepřerušil var.Po několika minutách špenát nejlépe děravou naběračkou nebo sítkem vyjměte a vložte do mísy s ledovou vodou. Promíchejte a po ochlazení jej vyjměte ven. Tím je blanšírování u konce.


RECEPT: Blanšírovné kapustičky se slaninou

Foto: Albert


A jde se na polévku


Blanšírovaný špenát již máte. Nyní budete potřebovat kousek másla, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, domácí jíšku, domácí vývar, smetanu na vaření nebo mléko a sůl s pepřem na dochucení. K podávání můžete zvolit kousek chleba. Kromě klasického nádobí se vám bude hodit i tyčový mixér.


V hrnci nechte rozpustit kousek másla a zpěňte na něm nadrobno nakrájené šalotky. Nyní přidejte domácí jíšku. Pokud nemáte jíšku, můžete rozpuštěné máslo zaprášit moukou a vypracovat jíšku v průběhu. Po přidání jíšky vhoďte do hrnce i nadrobno nakrájený česnek.


Po chvilce přilijte připravený vývar a rozmixujte mixérem, případně rozmíchejte metličkou. Tím vám v hrnci právě vzniklo velouté, které nechte trochu povařit. Poté dochuťte solí a pepřem, přilijte do hrnce trochu smetany nebo mléka a také přidejte vymačkaný a nakrájený blanšírovaný špenát. Promíchejte, ale ideálně znovu rozmixujte tyčovým mixérem.


Polévka je hotová, můžete ji podávat. Doporučujeme k polévce podávat kousek dobrého chleba, například dýňový chleba bez éček. Můžete si ji pak dát místo hlavního jídla. Podrobně rozepsaný postup a video k receptu naleznete ZDE. Přejeme dobrou chuť a těšíme se opět příště.

RECEPT: Drůbeží velouté

Foto: Albert