Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky | Recepty.Blesk.cz

Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně
Foto: Alena Hrbková, Smart Press
16.06.2015 / 06:00

První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Jak jste na tom ale se znalostí prvorepublikové kuchyně? Víte, že měšťanský jídelníček vypadal zpravidla jinak než pokrmy, které se objevovaly na stole dělnické třídy nebo třeba filmových hvězd? My vás dnes naučíme poctivou uzenou polévku s praženou krupicí, která byla právě oblíbeným pokrmem dělnické kuchyně.

 

 

"V chudých domácnostech se vaření obvykle neslo v ustáleném rytmu a málokdy vybočovalo z pravidel daných omezeným rozpočtem. Stálo na základních surovinách, jako jsou brambory, zelí a kořenová zelenina, na polévkách a moučných jídlech, maso bylo spíše výjimkou. Přesto nebyla ani chudá kuchyně dělnických čtvrtí, jako byly třeba pražské čtvrti Žižkov a Karlín, bez půvabu, a už vůbec ne bez chuti. Spíš naopak – hospodyně musely umět vykouzlit hodně z mála," říkají autorky knihy Kuchařka první republiky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.

 

Na snídani měla tato chudší vrstva často bílou kávu (ve které byste ale našli spíš meltu či cikorku než skutečnou kávu) a k ní přikusovala buchtu z předchozího dne. Obědy si pak muži do práce nosili v kastrůlku a připravovaly jim je ženy, které byly zpravidla doma a staraly se o děti. Jedním z takových obědů pak byla i uzená polévka. Připravovat ji můžete s kroupami i vařenými bramborami. Za první republiky v ní ale hrála hlavní roli pražená krupice. Jak si ji můžete připravit doma?

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek

Recept na uzenou polévku s praženou krupicí:

 

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně

Na 5 porcí budete potřebovat:

 

  • 400 g uzeného masa
  • 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 20 g másla
  • 40 g krupice
  • sůl
  • hladkolistá petrželka

 

na jíšku

 

  • 15 g másla
  • 15 g mouky

 

Postup:

 

Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici.

 

Budeme potřebovat asi jeden a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak. Polévku vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

 

Kuchařka první republiky
Tip: Průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením ho opláchněte studenou vodou, krátce, asi 5 minut, povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou, pak pokračujte podle receptu. Vývar pak bude méně slaný, průzračnější a také chutnější.

 

Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Třešňový koláč, bublanina i cheesecake: Vyzkoušejte ty nejlepší recepty

S třešněmi se nejen dobře hubne, ale taky si na nich pochutnáte. Můžete z nich vykouzlit neuvěřitelné množství vynikajících sladkých dezertů. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »