Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky | Recepty.Blesk.cz

Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně
Foto: Alena Hrbková, Smart Press
16.06.2015 / 06:00

První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Jak jste na tom ale se znalostí prvorepublikové kuchyně? Víte, že měšťanský jídelníček vypadal zpravidla jinak než pokrmy, které se objevovaly na stole dělnické třídy nebo třeba filmových hvězd? My vás dnes naučíme poctivou uzenou polévku s praženou krupicí, která byla právě oblíbeným pokrmem dělnické kuchyně.

 

 

"V chudých domácnostech se vaření obvykle neslo v ustáleném rytmu a málokdy vybočovalo z pravidel daných omezeným rozpočtem. Stálo na základních surovinách, jako jsou brambory, zelí a kořenová zelenina, na polévkách a moučných jídlech, maso bylo spíše výjimkou. Přesto nebyla ani chudá kuchyně dělnických čtvrtí, jako byly třeba pražské čtvrti Žižkov a Karlín, bez půvabu, a už vůbec ne bez chuti. Spíš naopak – hospodyně musely umět vykouzlit hodně z mála," říkají autorky knihy Kuchařka první republiky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.

 

Na snídani měla tato chudší vrstva často bílou kávu (ve které byste ale našli spíš meltu či cikorku než skutečnou kávu) a k ní přikusovala buchtu z předchozího dne. Obědy si pak muži do práce nosili v kastrůlku a připravovaly jim je ženy, které byly zpravidla doma a staraly se o děti. Jedním z takových obědů pak byla i uzená polévka. Připravovat ji můžete s kroupami i vařenými bramborami. Za první republiky v ní ale hrála hlavní roli pražená krupice. Jak si ji můžete připravit doma?

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek

Recept na uzenou polévku s praženou krupicí:

 

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně

Na 5 porcí budete potřebovat:

 

  • 400 g uzeného masa
  • 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 20 g másla
  • 40 g krupice
  • sůl
  • hladkolistá petrželka

 

na jíšku

 

  • 15 g másla
  • 15 g mouky

 

Postup:

 

Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici.

 

Budeme potřebovat asi jeden a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak. Polévku vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

 

Kuchařka první republiky
Tip: Průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením ho opláchněte studenou vodou, krátce, asi 5 minut, povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou, pak pokračujte podle receptu. Vývar pak bude méně slaný, průzračnější a také chutnější.

 

Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Táta by byl spokojený, že jsme to s Heidi…

V neděli to bylo přesně 12 měsíců, kdy se pro muzikanta Adama Pavlíka (42) uzavřel zatím nejtragičtější…

celý článek »

Politika

Textaře Horáčka nazval vekslákem. Policie…

Policie ve středu odpoledne požádala o vydání poslance KSČM Zdeňka Ondráčka ke stíhání. Informaci…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Krimi

Dívku (†24) chladnokrevně popravili na oslavě…

Oslava narozenin skončila tragicky v brazilském městě Paloma. Eliana Ferreira Campos (†24), která…

celý článek »