Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky | Recepty.Blesk.cz

Poctivá uzená polévka: Grunt dělnických kuchyní za první republiky

Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně
Uzená polévka s praženou krupicí byla za první republiky základem dělnické kuchyně
Foto: Alena Hrbková, Smart Press
16.06.2015 / 06:00

První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Jak jste na tom ale se znalostí prvorepublikové kuchyně? Víte, že měšťanský jídelníček vypadal zpravidla jinak než pokrmy, které se objevovaly na stole dělnické třídy nebo třeba filmových hvězd? My vás dnes naučíme poctivou uzenou polévku s praženou krupicí, která byla právě oblíbeným pokrmem dělnické kuchyně.

 

 

"V chudých domácnostech se vaření obvykle neslo v ustáleném rytmu a málokdy vybočovalo z pravidel daných omezeným rozpočtem. Stálo na základních surovinách, jako jsou brambory, zelí a kořenová zelenina, na polévkách a moučných jídlech, maso bylo spíše výjimkou. Přesto nebyla ani chudá kuchyně dělnických čtvrtí, jako byly třeba pražské čtvrti Žižkov a Karlín, bez půvabu, a už vůbec ne bez chuti. Spíš naopak – hospodyně musely umět vykouzlit hodně z mála," říkají autorky knihy Kuchařka první republiky Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková.

 

Na snídani měla tato chudší vrstva často bílou kávu (ve které byste ale našli spíš meltu či cikorku než skutečnou kávu) a k ní přikusovala buchtu z předchozího dne. Obědy si pak muži do práce nosili v kastrůlku a připravovaly jim je ženy, které byly zpravidla doma a staraly se o děti. Jedním z takových obědů pak byla i uzená polévka. Připravovat ji můžete s kroupami i vařenými bramborami. Za první republiky v ní ale hrála hlavní roli pražená krupice. Jak si ji můžete připravit doma?

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek

Recept na uzenou polévku s praženou krupicí:

 

Foto: Alena Hrbková, Smart Press

Na 5 porcí budete potřebovat:

 

  • 400 g uzeného masa
  • 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 20 g másla
  • 40 g krupice
  • sůl
  • hladkolistá petrželka

 

na jíšku

 

  • 15 g másla
  • 15 g mouky

 

Postup:

 

Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici.

 

Budeme potřebovat asi jeden a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak. Polévku vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

 

Foto: alena Hrbková, Smart Press Tip: Průmyslově uzené maso bývá hodně slané a také obsahuje uzenářskou sůl. Před vařením ho opláchněte studenou vodou, krátce, asi 5 minut, povařte, vodu slijte a maso zalijte čerstvou vroucí vodou, pak pokračujte podle receptu. Vývar pak bude méně slaný, průzračnější a také chutnější.

 

Další skvělé recepty na prvorepubliková jídla naleznete v Kuchařce první republiky od Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz