Kuřecí maso 6x jinak! Rychlé, levné a dokonalé recepty | Recepty.Blesk.cz

Kuřecí maso 6x jinak! Rychlé, levné a dokonalé recepty

  • Kuřecí maso snad nikdy nikoho nemůže zklamat
    Kuřecí maso snad nikdy nikoho nemůže zklamat
    Foto: shutterstock.com
    14června   2015  /  06:00

    Jemné a šťavnaté kuřecí maso se na jazyku doslova rozplývá. Navíc je v něm málo tuku, takže se nemusíte bát o linii. Dopřejte si ho v různých úpravách, třeba podle toho, na co máte chuť, nebo podle toho, jestli je venku počasí spíš na lehký wrap, či hřejivou polévku.

  • Poctivý kuřecí vývar

    Poctivý kuřecí vývar

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

     

    * 1 celé kuře
    * 2 větší cibule
    * 2 mrkve
    * 1 celer
    * 1 kořenovou petržel
    * 1 menší pórek
    * 6 kuliček nového koření
    * 6 kuliček celého pepře
    * 2 bobkové listy
    * 2 lžíce másla
    * sůl a mletý bílý pepř

     

    Postup:

     

    Kuře očistěte, omyjte a případně naporcujte na čtvrtky. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a zeleninu na něm osmažte dozlatova. Přidejte koření a krátce společně restujte. Přidejte maso a zalijte studenou vodou. V okamžiku, kdy se voda začne vařit, stáhněte plamen a nechte vývar „probublávat“ pod pokličkou, takzvaně táhnout. Vařte asi dvě hodiny. V průběhu vaření občas seberte lžící z povrchu pěnu, případně dolijte studenou vodu.

     

    Pak vývar sceďte přes plátno (namočené v horké vodě a vyždímané), kterým jste vyložili cedník. Čistý vývar nalijte zpět do kastrolu, lehce osolte a opepřete a přidejte do něj obrané maso z kuřete, kousky vařené zeleniny, čerstvé bylinky, nudle nebo játrové knedlíčky.

  • Wrapy s grilovaným masem

    Vrap s grilovaným kuřetem

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 pšeničné tortilly
    * 2 až 3 kuřecí steaky
    * 8 plátků parmské šunky
    * 2 lžičky grilovacího koření nebo koření na kuře
    * 1 malý hlávkový salát
    * 4 rajčata
    * sůl a mletý pepř


    na dip:
    * 200 ml bílého jogurtu
    * 2 lžíce měkkého tvarohu
    * 2 až 3 stroužky česneku
    * sůl

     

    Postup:

     

    Připravte si dip. Jogurt vymíchejte s tvarohem, prolisovaným česnekem a solí dohladka a nechte vychladit. Kuřecí steaky zlehka osolte a okořeňte pepřem a grilovacím kořením. Ugrilujte je a nakrájejte na nudličky.

     

    Pšeničné tortilly nahřejte v mikrovlnné troubě. Rozložte na ně listy hlávkového salátu, plátky parmské šunky, kousky grilovaného masa a na měsíčky nakrájená rajčata. Pokapejte jogurtovým dipem a zarolujte. Skvěle se hodí jako lehká večeře.

  • Pečené kuře s ratatouille

    Pečené kuře s ratatouille

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 1 celé kuře
    * 2 lžičky másla
    * sůl a mletý bílý pepř


    na ratatouille:
    * 1 lilek
    * 2 menší cukety
    * 2 papriky
    * 2 cibule
    * 1 hlavičku česneku
    * 3 až 4 rajčata
    * olej
    * 1 svazek čerstvé majoránky
    * 2 lžičky provensálských bylinek

     

    Postup:

     

    Kuře očistěte, omyjte a osušte. Potřete ho změklým máslem a okořeňte solí a pepřem.

     

    Lilek a cukety nakrájejte na silnější plátky, osolte je a nechte 30 minut odstát. Pak je opláchněte a osušte. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky, lilek a cukety i se slupkou. Hlubší plech na pečení nebo pekáček vymažte máslem a rozložte do nich zeleninu. Posypejte ji provensálskými bylinkami a zakápněte olejem.

     

    Na připravenou zeleninu položte kuře (můžete ho předem naporcovat na čtvrtky). Plech nebo pekáč vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte na 200 °C, dokud není kuře měkké. V průběhu pečení občas maso přelijte šťávou z výpeku a zeleninu promíchejte. Podávejte s čerstvým chlebem.

  • Pečené kuře s česnekem a citronem

    Kuřecí maso snad nikdy nikoho nemůže zklamat

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 1 celé kuře
    * sůl a mletý pepř
    * 2 citrony
    * 3 paličky česneku
    * hrst čerstvého nebo sušeného tymiánu
    * 3 lžíce másla
    * 250 ml drůbežího vývaru
    * sádlo na vymazání pekáčku

     

    Postup:

     

    Kuře očistěte, omyjte a osušte. Tymián nasekejte a rozetřete se změklým máslem. Dutinu kuřete osolte a vytřete tymiánovým máslem (jednu třetinu si nechte stranou). Přidejte celou paličku česneku rozkrojenou napůl nebo rozdělenou na stroužky a jeden citron rozkrájený na čtvrtky. Zvenku kuře potřete zbytkem másla a lehce ho osolte a opepřete.

     

    Kuře vložte do pekáčku vymazaného sádlem a kolem něj rozložte plátky citronu a dvě paličky česneku rozkrojené na poloviny. Podlijte trochou vývaru a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi hodinu. Během pečení podlévejte podle potřeby.

  • Křehké kuřecí řízky

    Křehké kuřecí řízky

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 kuřecí prsní řízky
    * 200 g kukuřičných lupínků (cornflakes)
    * 1 hrnek hladké mouky
    * 2 vejce
    * trochu mléka
    * 600 g menších brambor
    * 2 snítky rozmarýnu
    * sůl a mletý bílý pepř
    * olej

     

    Postup:

     

    Nejdříve si připravte brambory. Omyjte je, osušte, rozkrájejte na poloviny a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Zlehka osolte a pokapejte olejem, přidejte k nim rozmarýn a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

     

    Kuřecí řízky lehce naklepejte klouby prstů, osolte a opepřete. Kukuřičné lupínky rozdrťte válečkem na těsto nebo v mixéru. Vejce rozšlehejte v misce s trochou mléka. Řízky obalte nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec v rozdrcených lupíncích. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a zeleninovým salátem.

  • Kuřecí páj se zeleninou

    Kuřecí páj se zeleninou

    Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):

     

    * 400 g listového těsta
    * 350 g kuřecích prsou
    * 2 až 3 mrkve
    * 200 g zeleného hrášku
    * 1 řapíkatý celer
    * 2 cibule
    * 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
    * 100 ml smetany ke šlehání
    * 2 lžíce olivového oleje
    * sůl a mletý bílý pepř
    * 2 lžíce sezamových semínek
    * 2 až 3 lžíce strouhanky
    * 1 vejce
    * hladkou mouku na posypání pracovní desky
    * olej na vymazání formy

     

    Postup:

     

    Zeleninu očistěte, mrkev nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na kousky a cibuli na drobné kostičky. V kastrolu na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev, celer i hrášek. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Nakonec přisypejte zelené bylinky (petrželku, pažitku, řeřichu apod.) a vše zalijte smetanou, ve které jste rozmíchali sůl a mletý pepř. Krátce povařte, odstavte a nechte vychladnout.

     

    Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na dva pláty o síle asi 6 mm. Kulatou koláčovou formu vymazejte olejem a jeden plát těsta do ní natlačte. Těsto namačkejte i na stěny formy. Dno několikrát propíchněte vidličkou a posypejte strouhankou. Na těsto rozprostřete zeleninovo-masovou náplň. Přiklopte druhým plátem těsta, jemně ho přiklopte a ořízněte okraje podle tvaru formy. Povrch těsta propíchněte na několika místech vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »