Kuřecí maso 6x jinak! Rychlé, levné a dokonalé recepty | Recepty.Blesk.cz

Kuřecí maso 6x jinak! Rychlé, levné a dokonalé recepty

  • Kuřecí maso snad nikdy nikoho nemůže zklamat
    Kuřecí maso snad nikdy nikoho nemůže zklamat
    Foto: shutterstock.com
    14června   2015  /  06:00

    Jemné a šťavnaté kuřecí maso se na jazyku doslova rozplývá. Navíc je v něm málo tuku, takže se nemusíte bát o linii. Dopřejte si ho v různých úpravách, třeba podle toho, na co máte chuť, nebo podle toho, jestli je venku počasí spíš na lehký wrap, či hřejivou polévku.

  • Poctivý kuřecí vývar

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 až 6 osob):

     

    * 1 celé kuře
    * 2 větší cibule
    * 2 mrkve
    * 1 celer
    * 1 kořenovou petržel
    * 1 menší pórek
    * 6 kuliček nového koření
    * 6 kuliček celého pepře
    * 2 bobkové listy
    * 2 lžíce másla
    * sůl a mletý bílý pepř

     

    Postup:

     

    Kuře očistěte, omyjte a případně naporcujte na čtvrtky. Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky. Ve větším kastrolu rozehřejte máslo a zeleninu na něm osmažte dozlatova. Přidejte koření a krátce společně restujte. Přidejte maso a zalijte studenou vodou. V okamžiku, kdy se voda začne vařit, stáhněte plamen a nechte vývar „probublávat“ pod pokličkou, takzvaně táhnout. Vařte asi dvě hodiny. V průběhu vaření občas seberte lžící z povrchu pěnu, případně dolijte studenou vodu.

     

    Pak vývar sceďte přes plátno (namočené v horké vodě a vyždímané), kterým jste vyložili cedník. Čistý vývar nalijte zpět do kastrolu, lehce osolte a opepřete a přidejte do něj obrané maso z kuřete, kousky vařené zeleniny, čerstvé bylinky, nudle nebo játrové knedlíčky.

  • Wrapy s grilovaným masem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 pšeničné tortilly
    * 2 až 3 kuřecí steaky
    * 8 plátků parmské šunky
    * 2 lžičky grilovacího koření nebo koření na kuře
    * 1 malý hlávkový salát
    * 4 rajčata
    * sůl a mletý pepř


    na dip:
    * 200 ml bílého jogurtu
    * 2 lžíce měkkého tvarohu
    * 2 až 3 stroužky česneku
    * sůl

     

    Postup:

     

    Připravte si dip. Jogurt vymíchejte s tvarohem, prolisovaným česnekem a solí dohladka a nechte vychladit. Kuřecí steaky zlehka osolte a okořeňte pepřem a grilovacím kořením. Ugrilujte je a nakrájejte na nudličky.

     

    Pšeničné tortilly nahřejte v mikrovlnné troubě. Rozložte na ně listy hlávkového salátu, plátky parmské šunky, kousky grilovaného masa a na měsíčky nakrájená rajčata. Pokapejte jogurtovým dipem a zarolujte. Skvěle se hodí jako lehká večeře.

  • Pečené kuře s ratatouille

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 1 celé kuře
    * 2 lžičky másla
    * sůl a mletý bílý pepř


    na ratatouille:
    * 1 lilek
    * 2 menší cukety
    * 2 papriky
    * 2 cibule
    * 1 hlavičku česneku
    * 3 až 4 rajčata
    * olej
    * 1 svazek čerstvé majoránky
    * 2 lžičky provensálských bylinek

     

    Postup:

     

    Kuře očistěte, omyjte a osušte. Potřete ho změklým máslem a okořeňte solí a pepřem.

     

    Lilek a cukety nakrájejte na silnější plátky, osolte je a nechte 30 minut odstát. Pak je opláchněte a osušte. Veškerou zeleninu očistěte a nakrájejte na kousky, lilek a cukety i se slupkou. Hlubší plech na pečení nebo pekáček vymažte máslem a rozložte do nich zeleninu. Posypejte ji provensálskými bylinkami a zakápněte olejem.

     

    Na připravenou zeleninu položte kuře (můžete ho předem naporcovat na čtvrtky). Plech nebo pekáč vložte do dobře vyhřáté trouby a pečte na 200 °C, dokud není kuře měkké. V průběhu pečení občas maso přelijte šťávou z výpeku a zeleninu promíchejte. Podávejte s čerstvým chlebem.

  • Pečené kuře s česnekem a citronem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 1 celé kuře
    * sůl a mletý pepř
    * 2 citrony
    * 3 paličky česneku
    * hrst čerstvého nebo sušeného tymiánu
    * 3 lžíce másla
    * 250 ml drůbežího vývaru
    * sádlo na vymazání pekáčku

     

    Postup:

     

    Kuře očistěte, omyjte a osušte. Tymián nasekejte a rozetřete se změklým máslem. Dutinu kuřete osolte a vytřete tymiánovým máslem (jednu třetinu si nechte stranou). Přidejte celou paličku česneku rozkrojenou napůl nebo rozdělenou na stroužky a jeden citron rozkrájený na čtvrtky. Zvenku kuře potřete zbytkem másla a lehce ho osolte a opepřete.

     

    Kuře vložte do pekáčku vymazaného sádlem a kolem něj rozložte plátky citronu a dvě paličky česneku rozkrojené na poloviny. Podlijte trochou vývaru a pečte v dobře vyhřáté troubě na 175 °C asi hodinu. Během pečení podlévejte podle potřeby.

  • Křehké kuřecí řízky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

     

    * 4 kuřecí prsní řízky
    * 200 g kukuřičných lupínků (cornflakes)
    * 1 hrnek hladké mouky
    * 2 vejce
    * trochu mléka
    * 600 g menších brambor
    * 2 snítky rozmarýnu
    * sůl a mletý bílý pepř
    * olej

     

    Postup:

     

    Nejdříve si připravte brambory. Omyjte je, osušte, rozkrájejte na poloviny a rozložte na plech vyložený papírem na pečení. Zlehka osolte a pokapejte olejem, přidejte k nim rozmarýn a pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.

     

    Kuřecí řízky lehce naklepejte klouby prstů, osolte a opepřete. Kukuřičné lupínky rozdrťte válečkem na těsto nebo v mixéru. Vejce rozšlehejte v misce s trochou mléka. Řízky obalte nejprve v hladké mouce, pak ve vajíčku a nakonec v rozdrcených lupíncích. Na pánvi rozpalte olej a maso na něm opečte z obou stran dozlatova. Řízky podávejte s pečenými rozmarýnovými bramborami a zeleninovým salátem.

  • Kuřecí páj se zeleninou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 1 kulatou koláčovou formu):

     

    * 400 g listového těsta
    * 350 g kuřecích prsou
    * 2 až 3 mrkve
    * 200 g zeleného hrášku
    * 1 řapíkatý celer
    * 2 cibule
    * 3 lžíce nasekaných čerstvých bylinek
    * 100 ml smetany ke šlehání
    * 2 lžíce olivového oleje
    * sůl a mletý bílý pepř
    * 2 lžíce sezamových semínek
    * 2 až 3 lžíce strouhanky
    * 1 vejce
    * hladkou mouku na posypání pracovní desky
    * olej na vymazání formy

     

    Postup:

     

    Zeleninu očistěte, mrkev nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na kousky a cibuli na drobné kostičky. V kastrolu na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev, celer i hrášek. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí maso a opékejte ho, dokud se nezatáhne. Nakonec přisypejte zelené bylinky (petrželku, pažitku, řeřichu apod.) a vše zalijte smetanou, ve které jste rozmíchali sůl a mletý pepř. Krátce povařte, odstavte a nechte vychladnout.

     

    Listové těsto rozválejte na pomoučeném vále na dva pláty o síle asi 6 mm. Kulatou koláčovou formu vymazejte olejem a jeden plát těsta do ní natlačte. Těsto namačkejte i na stěny formy. Dno několikrát propíchněte vidličkou a posypejte strouhankou. Na těsto rozprostřete zeleninovo-masovou náplň. Přiklopte druhým plátem těsta, jemně ho přiklopte a ořízněte okraje podle tvaru formy. Povrch těsta propíchněte na několika místech vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte sezamovými semínky. Pečte v dobře vyhřáté troubě na 170 °C asi 30 minut.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz