5 největších chyb, které děláte při vaření kuřecí polévky | Recepty.Blesk.cz

5 největších chyb, které děláte při vaření kuřecí polévky

  • Polévka
    Polévka
    Foto: Shutterstock.com
    12června   2015  /  06:00

    Je jen málo věcí, které jsou tak dobré a uklidňující jako poctivý domácí vývar z kuřete se zeleninou a nudlemi. Určitě jste ho už připravovali nejméně stokrát, takže si jste téměř jisti, že ho zvládnete uvařit i se zavázanýma očima. I ty nejlepší hospodyně však při jeho přípravě někdy dělají chyby. Když se jich příště vyvarujete, bude vaše polévka ještě mnohem lepší.

  • Na vývar používáte jen prsa

    Foto: Shutterstock.com

     

    V rámci zdravé výživy jste možná přesvědčeni o tom, že nejzdravější vývar uvaříte, když na něj použijete kuřecí prsa bez kůže. Jsou přece téměř bez tuku. Bohužel se to ale podepíše na chuti. Maso z této části kuřete je totiž poněkud mdlé a nevýrazné, takže ani vývar z něj nemůže být zákonitě plný chutí.

     

    Na polévku proto pokud možno použijte celé kuře nebo k prsíčkům přidejte alespoň kostru, stehýnko či křidélka. A přihodit můžete klidně i kuřecí droby nebo skelety.

  • Všechnu zeleninu přidáváte současně

    Foto: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Mrkev, celer, brokolice, hrášek, růžičková i listová kapusta, pórek, zelená petrželka... Různé druhy zeleniny samozřejmě do správného vývaru patří. Pokud je tam ale nasypete naráz, dopadne to tak, že některá zelenina pak bude na talíři rozvařená téměř na kaši a jiná zase třeba ještě tvrdá.

     

    Nejdříve proto do polévky přidejte ty druhy, které se vaří nejdéle, jako je kořenová zelenina. Po nějaké době pak přisypejte zeleninu, která tak dlouho nepotřebuje. A jen pár minut předtím, než bude polévka hotová, vhoďte hrášek a kukuřici. Čerstvé bylinky přidávejte nejlépe až na talíři.

  • Nudle vhazujete příliš brzy

    Foto: Daniel Zahrádka

     

    Možná už se vám také někdy stalo, že nudle se ve vaší polévce změnily v beztvarou hmotu. Je to proto, že jste je do vývaru přidali moc brzy. Příště je vhoďte až do hotové polévky, nechte je v ní maximálně minutu vařit a pak hrnec odstavte. Nebojte se, že budou nedodělané, dojdou totiž díky zbytkovému teplu. Vlasové nudle pak přidávejte až do polévky, která už je vypnutá.

     

    Můžete si také nudle uvařit zvlášť ve vodě a servírovat je pak scezené a propláchnuté studenou vodou na talíři či v misce. Každý si pak do vývaru přidá takové množství, jaké mu bude vyhovovat.

  • Necháváte mastná oka na hladině

    Foto: profimedia.cz

     

    Z kůže, masa, ale i zeleniny, kterou jste osmažili na oleji, se samozřejmě ve vývaru objeví i tuk. Je to naprosto přirozené a nevyhnutelné. Ten během varu postupně vystupuje na povrch polévky a shromažďuje se obvykle kolem vnitřního okraje hrnce.

     

    Pokud tedy nechcete podávat polévku s  mastnými oky plujícími na hladině, během varu tuk postupně sbírejte lžící nebo naběračkou. Nezabere vám to příliš času a vy se nežádoucí mastnoty téměř úplně zbavíte.

  • Mrazíte vývar s nudlemi

    Foto: Shutterstock.com

    Kuřecí polévka je ideálním adeptem na zmrazení. Není nic rychlejšího a snazšího než z mrazáku vyndat misku, obsah dát ohřát a za pár minut může být lehká večeře na stole.

     

    Pokud ale počítáte s tím, že budete zbytek polévky ukládat do mrazáku, nepřidávejte do ní nikdy předem nudle. Ty totiž nemají tenhle způsob uchovávání příliš v oblibě. Uvařte je proto vždy až tehdy, když budete vývar rozmrazovat. Nezabere vám to příliš času. Když do hrnce nalijete vroucí vodu z rychlovarné konvice, budou hotové v mžiku.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz