5 největších chyb, které děláte při vaření kuřecí polévky | Recepty.Blesk.cz

5 největších chyb, které děláte při vaření kuřecí polévky

  • Polévka
    Polévka
    Foto: Shutterstock.com
    12června   2015  /  06:00

    Je jen málo věcí, které jsou tak dobré a uklidňující jako poctivý domácí vývar z kuřete se zeleninou a nudlemi. Určitě jste ho už připravovali nejméně stokrát, takže si jste téměř jisti, že ho zvládnete uvařit i se zavázanýma očima. I ty nejlepší hospodyně však při jeho přípravě někdy dělají chyby. Když se jich příště vyvarujete, bude vaše polévka ještě mnohem lepší.

  • Na vývar používáte jen prsa


     

    V rámci zdravé výživy jste možná přesvědčeni o tom, že nejzdravější vývar uvaříte, když na něj použijete kuřecí prsa bez kůže. Jsou přece téměř bez tuku. Bohužel se to ale podepíše na chuti. Maso z této části kuřete je totiž poněkud mdlé a nevýrazné, takže ani vývar z něj nemůže být zákonitě plný chutí.

     

    Na polévku proto pokud možno použijte celé kuře nebo k prsíčkům přidejte alespoň kostru, stehýnko či křidélka. A přihodit můžete klidně i kuřecí droby nebo skelety.

  • Všechnu zeleninu přidáváte současně


     

    Mrkev, celer, brokolice, hrášek, růžičková i listová kapusta, pórek, zelená petrželka... Různé druhy zeleniny samozřejmě do správného vývaru patří. Pokud je tam ale nasypete naráz, dopadne to tak, že některá zelenina pak bude na talíři rozvařená téměř na kaši a jiná zase třeba ještě tvrdá.

     

    Nejdříve proto do polévky přidejte ty druhy, které se vaří nejdéle, jako je kořenová zelenina. Po nějaké době pak přisypejte zeleninu, která tak dlouho nepotřebuje. A jen pár minut předtím, než bude polévka hotová, vhoďte hrášek a kukuřici. Čerstvé bylinky přidávejte nejlépe až na talíři.

  • Nudle vhazujete příliš brzy


     

    Možná už se vám také někdy stalo, že nudle se ve vaší polévce změnily v beztvarou hmotu. Je to proto, že jste je do vývaru přidali moc brzy. Příště je vhoďte až do hotové polévky, nechte je v ní maximálně minutu vařit a pak hrnec odstavte. Nebojte se, že budou nedodělané, dojdou totiž díky zbytkovému teplu. Vlasové nudle pak přidávejte až do polévky, která už je vypnutá.

     

    Můžete si také nudle uvařit zvlášť ve vodě a servírovat je pak scezené a propláchnuté studenou vodou na talíři či v misce. Každý si pak do vývaru přidá takové množství, jaké mu bude vyhovovat.

  • Necháváte mastná oka na hladině


     

    Z kůže, masa, ale i zeleniny, kterou jste osmažili na oleji, se samozřejmě ve vývaru objeví i tuk. Je to naprosto přirozené a nevyhnutelné. Ten během varu postupně vystupuje na povrch polévky a shromažďuje se obvykle kolem vnitřního okraje hrnce.

     

    Pokud tedy nechcete podávat polévku s  mastnými oky plujícími na hladině, během varu tuk postupně sbírejte lžící nebo naběračkou. Nezabere vám to příliš času a vy se nežádoucí mastnoty téměř úplně zbavíte.

  • Mrazíte vývar s nudlemi


    Kuřecí polévka je ideálním adeptem na zmrazení. Není nic rychlejšího a snazšího než z mrazáku vyndat misku, obsah dát ohřát a za pár minut může být lehká večeře na stole.

     

    Pokud ale počítáte s tím, že budete zbytek polévky ukládat do mrazáku, nepřidávejte do ní nikdy předem nudle. Ty totiž nemají tenhle způsob uchovávání příliš v oblibě. Uvařte je proto vždy až tehdy, když budete vývar rozmrazovat. Nezabere vám to příliš času. Když do hrnce nalijete vroucí vodu z rychlovarné konvice, budou hotové v mžiku.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »