Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat | Recepty.Blesk.cz

Nepřekonatelně lahodné! Česnekové výhonky jsou hitem sezony, naučte se je připravovat

  • Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Česnekové výhonky nejsou ostré jako klasický česnek, mají jen jemnou česnekovou chuť.
    Foto: Shutterstock.com
    11června   2015  /  06:00

    Jsou křehké, šťavnaté a mají lehkou česnekovou příchuť. V Asii jsou odpradávna považovány za pochoutku, u nás ale tuto zeleninu teprve začínáme objevovat. Kdo ale jednou výhonky v kuchyni zkusil, už na ně nedá dopustit. Způsobů, jak si na nich pochutnat, je opravdu spousta.

  • Seznamte se s česnekovými výhonky

    Česnekové výhonky

    Většina zahrádkářů je vyhazuje na kompost. Česnekové výhonky jsou totiž vlastně nevyzrálým květenstvím česneku paličáku, které se odlamuje před vykvetením, kdy je květ ještě "zabalený" do malé a křehké tobolky, proto, aby síla česneku nešla do květu, ale zpět ke kořenům, tedy k samotnému česneku.

     

    Výhonky obsahují velké množství zdraví prospěšných látek. Najdete v nich síru, fytoncidy, vitaminy A, C, D a vitaminy skupiny B, jod, flavonoidy a alicin, který se vyznačuje antibakteriálními účinky, kterými je česnek známý. Jednoduše řečeno, najdete v nich skoro všechno, co v klasickém česneku. Chutí jsou ale mnohem jemnější.

     

    Výborné jsou čerstvé do salátů, pomazánek či různých past. Skvělé jsou k zapékání, ve smetanové omáčce, do guláše, dušené, nakládané... Fantazii se zkrátka meze nekladou. Vyzkoušejte variace jejich proměn i ve vaší kuchyni.

     

    Seženete je na farmářských trzích, bývají i součástí stále oblíbenějších "bedýnek". Jen dlouho neváhejte. Jejich sezona je totiž krátká. Sbírají se koncem května a v červnu. Skladovat je můžete při pokojové teplotě týden i 14 dnů, nekazí se, ale mohou zasychat. Můžete je také zamrazit.

  • Smetanová omáčka z česnekových výhonků

    Česnekové výhonky si oblíbíte

    Budete potřebovat:

    • 20 dag česnekových výhonků nakrájených na 2cm kousky
    • lžíce másla
    • lžíce hladké mouky
    • 2 stroužky česneku
    • 1/4 litru plnotučného mléka
    • 1/4 litru silného vývaru
    • kelímek zakysané smetany
    • lžička jablečného octa
    • lžička cukru
    • sůl, pepř

    Postup:
    V rendlíku si rozpusťte máslo a zlehka na něm zasmažte nadrobno nasekaný stroužek česneku, přidejte mouku a udělejte jíšku. Přilijte mléko, vývar, prošlehejte metličkou a 10 minut povařte. Přidejte česnekové výhonky a provařte ještě 5 minut. Přidejte smetanu, dochuťte cukrem a octem.

    Podávejte s vařenými brambory a vejcem natvrdo nebo plátkem vařeného hovězího masa.

  • Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Míchaná vajíčka s česnekovými výhonky

    Budete potřebovat:

    • 4 vejce
    • 1 cibule
    • hrst česnekových výhonků nakrájených na 2 cm
    • půl lžíce másla
    • sůl, pepř

    Postup:
    Na pánvičce si rozpusťte máslo a přidejte nadrobno nakrájenou cibuli. Orestujte ji dosklovata. Přidejte česnekové výhonky a duste je do změknutí asi 3 až 5 minut. Přidejte vajíčka, podle chuti osolte a opepřete a míchejte do konzistence, jakou máte rádi. Podávejte s čerstvým pečivem.

  • Česnekové výhonky jako příloha ke steakům


    Česnekové výhonky můžete připravit stejně jako fazolky.

    Určitě znáte přílohu ke steakům v podobě zelených lusků zabalených v sušené šunce nebo anglické slanině. Zkuste místo lusků použít česnekové výhonky. Nakrájejte je na přibližně 5- až 7centimetrové kousky, zabalte je do slaniny nebo sušené šunky a opékejte nasucho v grilovací pánvi nebo na grilu. Podobnou přílohu získáte, když dáte na pánev opéct na kostičky nakrájenou slaninu, přidáte nasekanou cibuli a výhonky nakrájené na asi centimetrové kousky. Před podáváním osolte a připepřete dle chuti.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »