Staročeská domácí sekaná jako od babičky: Chce to dobrý poměr kvalitního masa | Recepty.Blesk.cz

Staročeská domácí sekaná jako od babičky: Chce to dobrý poměr kvalitního masa

Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které vyžaduje špetku umění
Staročeská sekaná je naprosto klasické jídlo z mletého masa, které vyžaduje špetku umění
Foto: shutterstock.com
03.06.2015 / 06:00

I ze zdánlivě obyčejného mletého masa můžete vytvořit luxusní sváteční pokrm. Stačí vědět, jak na to, abyste připravili dokonalou staročeskou sekanou, která bude mít pevnou konzistenci, dokonale vyváženou chuť a přitom bude šťavnatá. Jak na to, aby vám nepraskla a chutnala božsky?

 

Klasická staročeská sekaná má plnou masovou chuť a hodí se jak k rajské omáčce, tak k vařeným bramborám nebo bramborové kaši. Nepodléhejte pocitu, že jde jen o mleté maso. Dokonalá sekaná je umění, u kterého stačí přidat více soli, nebo naopak ubrat česneku a komplexní chuť se jako mávnutím kouzelného proutku ztratí.

 

Na mase nešetřete

 

Základem dobré sekané není nic jiného než kvalitní maso ve správném poměru. Nejlepší je, když zvolíte poměr 1 díl vepřového proti 2 dílům hovězího. Ideální pak samozřejmě je, pokud si maso můžete čerstvě pomlít doma. Pokud ne, poproste řezníka, ať vám vybraný kousek masa pomele v řeznictví. Už namleté maso ve vaničce raději nekupujte, protože je zpravidla mnohem tučnější, než na sekanou potřebujete. Navíc do něj dávají i kuřecí separát (označeno obvykle jako polotovar nebo jako výrobek z mletého masa).

Babské rady: Jak obalit a usmažit řízky, aby byly jednoduše dokonalé

Babské rady: Jak obalit a usmažit řízky, aby byly jednoduše dokonalé

Perfektně usmažený, křupavý, zlatavý řízek je jídlo, které my Češi prostě milujeme. Dáváme si ho v restauracích, vaříme k nedělnímu obědu i na cesty.…celý článek

Na přípravu sekané se skvěle hodí hovězí zadní a vepřové plecko, které není příliš tučné a současně je šťavnatější než kýta nebo kotleta, takže vám při pečení pustí šťávu. Pro 6 osob a na dvě "šišky" sekané budete potřebovat zhruba jeden kilogram masa.

 

Aby sekaná nepopraskala

 

Jak to udělat, aby vám sekaná při pečení nepopraskala? Stává se to v případě, kdy dostatečně nepropracujete maso s ostatními surovinami. Proto jakmile v míse všechno promícháte, vezměte směs do ruky a z výšky asi třiceti centimetrů ji zase pusťte zpátky do mísy. Několikrát to zopakujte, a tím masu zvýšíte soudržnost.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Na staročeskou domácí sekanou budete potřebovat (6 porcí):


  • 350g čerstvě mleté vepřové plecko
  • 650g čerstvě mleté hovězí zadní
  • 2 starší rohlíky
  • 2 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky sušené majoránky
  • 1 lžička soli
  • 100 g strouhanky
  • 3 lžíce hořčice
  • mléko podle potřeby
  • tuk na vymazání pekáče

 

Postup:

 

Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do velké mísy vložte mleté maso. Na něj nasypejte kostičky rohlíků, cibuli nakrájenou na malé kostičky a utřený nebo prolisovaný česnek. Pak přidejte hořčici, jedno vejce a jeden žloutek (druhý bílek si nechte zatím stranou).

 

Přisypejte koření a osolte. Nakonec přidejte po hrstech strouhanku – podle potřeby.

 

Masovou směs rukama dobře propracujte, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Podle potřeby a konzistence hmoty přidejte mléko nebo strouhanku.

 

Troubu předehřejte na 180 °C. Z masa vytvarujte šišku, vložte ji do pekáčku vymazaného tukem a potřete zbylým bílkem. Pečte dozlatova.

 

DALŠÍ RECEPTY:

MRKVOVÝ DORT

LÍVANCE

 

VYZKOUŠEJTE I JINÉ RECEPTY NA SLADKÉ PEČENÍ

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz