Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná | Recepty.Blesk.cz

Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná

Míchaná vajíčka jsou sice jednoduchá, ale musíte vědět, jak na to, aby byla dokonale nadýchaná a vláčná
Foto: Shutterstock.com
02.06.2015 / 06:00

Možná si říkáte, že na přípravě míchaných vajíček nic není a že je přece zvládne i malé dítě. Jenomže aby byla dokonale krémová a nadýchaná, je potřeba vědět, jak na to. Budete potřebovat jen vejce, trochu tuku a pánvičku, ale také něco zručnosti a pozornosti. Jak to udělat, aby vejce nebyla vysušená, ale rozplývala se na jazyku?

 

Základem je dostatečné našlehání

 

Pokud prostě jen rozklepnete vajíčka rovnou do pánvičky, nedivte se, že pak nejsou měkká, jemná a nadýchaná. Proto tento krok nevynechávejte a vajíčkům věnujte pozornost, kterou si zaslouží. Rozklepněte je do misky a metličkou dobře našlehejte, aby se nejen dokonale spojily bílek a žloutek, ale také abyste do vajec našlehali dostatek vzduchu. Šlehat byste je měli asi třicet až čtyřicet sekund.

 

Ovšem pozor! Vajíčka musíte šlehat bezprostředně předtím, než je nalijete na pánev. Pokud je nachystáte dopředu, vzduch z nich stihne vyprchat a výsledná vejce nebudou nadýchaná.

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až…celý článek

Smažte je zvolna

 

Zatímco mnohým potravinám vysoká teplota při přípravě prospívá, míchaná vejce mezi ně nepatří. Pokud necháte plotýnku jet naplno, riskujete, že vejce budou vysušená, nebo dokonce připálená. Pro přípravu opravdu dobrých míchaných vajec je nutná trpělivost. Připravujte je zvolna, protože to vám dá nad smažením kontrolu a nehrozí, že byste je odstavili pozdě a vysušená.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Sáhněte po správné velikosti pánve

 

Pokud si připravujete dvě vajíčka jen pro sebe, není třeba používat tu největší pánev, kterou doma máte. Zvyšujete tak totiž pravděpodobnost, že je vysušíte a připálíte. Na druhou stranu – pokud připravujete snídani pro celou rodinu, je nesmysl použít malou pánvičku, ve které se nebudou smažit rovnoměrně. Pokud nemáte vhodnou pánev, klidně použijte hrnec s velkou plochou dna.

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých…celý článek

Odstavte je raději dřív než později

 

Pokud nechcete, aby byla míchaná vajíčka suchá, tuhá a jakoby gumová, nikdy je nenechávejte na zdroji tepla příliš dlouho. Pánev sundejte ze sporáku ještě tehdy, když jsou vajíčka hodně vlhká a vypadají nedodělaně. Zbytkové teplo rozpálené pánve totiž způsobí, že se budou samovolně dodělávat ještě přibližně po dobu další jedné minuty.

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Máte rádi recepty, které vás nestojí mnoho práce, času ani peněz? Právě pro vás je určený další díl kuchařky Levně a chutně, zaměřený tentokrát na…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Recepty z cukety, kterým neodoláte: Placky, koláče i omelety

Cukety jsou letní princeznou! Jsou oblíbené a není divu. Hodí se k k přípravě polévek, placiček, koláčů, dají se přidat k těstovinám nebo se dají zapékat. Kromě toho mají málo kalorií a díky své jemné chuti a zdravotním

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Plzeň

Muž na Klatovsku 2 hodiny brutálně znásilňoval…

Nepředstavitelnou hrůzu si prožila třicetiletá žena, kterou o čtyři roky starší muž vylákal k jezírku…

celý článek »

České celebrity

Petra Paroubková po 16 měsících venku! Ukázala…

16 měsíců nebyla Petra Paroubková (44) ve společnosti. Nepříjemný rozvod s manželem Jiřím (65), rozdělení…

celý článek »

Příběhy

Holčičku (2) ničí nemoc, kterou trpí statisíce…

Maisie Buchanan (2) od čtyř měsíců trpí lupénkou. Kvůli vážnému průběhu nemoci se její kůže zbarvila…

celý článek »

VIP sport

Maradona šílel ze své Argentiny. Máchal…

Byl jako na trní. Legendární Diego Maradona byl před utkáním Argentiny s Chorvatskem nejdříve v dobrém…

celý článek »