Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Nejčastější chyby při úpravě zeleniny | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Nejčastější chyby při úpravě zeleniny

Foto: Albert
29.05.2015 / 06:00

Zeleninu nemusíte jíst pouze syrovou. Zeleninu můžete smažit, grilovat, dusit i péct. Zejména smažení má svá úskalí, na která se společně s námi můžete podívat. Čemu se tedy vyhnout a jak postupovat při tepelné úpravě zeleniny?

Z tašky rovnou na pánev

 

Pamatujte, že jakoukoliv zeleninu nebo ovoce musíte doma před použitím umýt nezávisle na tom, zda ji budete tepelně upravovat, či nikoliv. Umytou zeleninu nechte okapat, osušte nebo můžete použít odstřeďovače, které z vaší zeleniny odstředí veškerou vodu. Tu pak jednoduše z mísy vylijete a se zeleninou můžete dál pracovat, například nakrájet.

 

Nakrájím to všechno na kostičky

 

Ať už máte jakoukoliv představu o designu výsledného pokrmu, který chcete připravit, musíte pamatovat na důležitou věc. Nemůžete všechny druhy zeleniny při stejné úpravě krájet na stejně velké kousky.

 

V podstatě je jedno, jestli raději preferujete proužky před kostičkami. Jde pouze o to, že například mrkev se upravuje mnohem déle než třeba cuketa. Proto je logicky nutné, aby kousky mrkve byly výrazně menší než kousky cukety. Tuto situaci můžete zčásti vyřešit i tak, že jednoduše přidáte v tomto případě cuketu na pánev či gril později. Tím docílíte, že oba druhy budou hotové ve stejnou dobu.

Recept: Vegetariánské špízy

Foto: Albert

Při smažení olej musí téct proudem

 

Stejně jako při krájení je tomu tak i se schopností vstřebávat olej. Nelze jednou smažit lilek a podruhé kořenovou zeleninu a použít v obou případech stejně množství oleje. Zpravidla platí, že měkká zelenina snese mnohem více oleje a všeobecně tekutin než tvrdá zelenina. Konkrétně například lilek snese mnohem více oleje než třeba mrkev nebo petržel. Myslete také na to, abyste pak při konzumaci nezjistili, že vaše zelenina chutná jen po oleji, jak je jím nasáklá. Všeho používejte s citem.

Recept: Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou

Foto: Albert


Dám na pánev kopec zeleniny, ať je toho hodně

 

Máte velký hlad? Nebo vám běhá po domě tucet hladových krků? Zaplnit pánev kopcem zeleniny určitě není řešení. Ba naopak ještě si přihoršíte. Zelenina na pánvi potřebuje prostor. Jednak by vám trvalo strašně dlouho, než by byly veškeré kousky hotové, a jednak se vám nepodaří zeleninu osmažit rovnoměrně. Některé kousky mohou být spálené, druhé syrové.

 

Je lepší si to rozvrhnout a smažit raději na etapy. Uvidíte, že se vám podaří mnohem rychleji nakrmit všechny hladové krky, a hlavně že vaše zelenina bude vypadat a chutnat tak, jak má.

Recept: Nudle se zeleninou


Foto: Albert

 

Raději mírný plamen, ať se to nespálí

 

Tím se dostáváme k další velmi časté chybě. Pánev musí být v každém případě dostatečně rozpálená. Měla by mít zhruba 400 – 450°C. Jen tak docílíte toho, že bude zelenina na povrchu zkaramelizovaná neboli lehce nahnědlá a uvnitř uvařená a stále křupavá. Pokud to necháte na mírném plameni, bude kašovitá a nebude nahnědlá. Dejte zejména pozor u měkké zeleniny, jako je lilek nebo cuketa. U nich to lze lehce zkazit.

Recept: Zeleninové kari


Foto: Albert

 

Kouknu na TV, zatímco se to osmaží

 

U smažení zeleniny máte na výběr. Buď smažit zeleninu a tu chvilku u toho vydržet nebo koukat na televizi. Nelze tyto činnosti sloučit dohromady. Tedy pokud nemáte televizi v kuchyni přímo před nosem. Pak by se o tom dalo polemizovat. Nicméně klíčové je věnovat se zelenině při smažení. Jinak by se vám mohlo stát to, že budete mít kousky zeleniny nahnědlé a zkaramelizované pouze z jedné strany. A to přeci není žádoucí.

Recept: Ratatouille


Foto: Albert

 

Věříme, že vám pár našich rad ze Školy vaření opět pomohlo a že se z vás pomalu ale jistě stávají domácí profesionálové.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz