5 potravin, které rozhodně nepatří do mrazáku. Nemáte je tam také? | Recepty.Blesk.cz

5 potravin, které rozhodně nepatří do mrazáku. Nemáte je tam také?

Většinu ovoce můžete klidne zamrazit, některé však do mrazničky nepatří!
Foto: shutterstock.com
26.05.2015 / 06:00

Zmrazit potraviny, kterých jste nakoupili moc, aby se vám nezkazily, je ideální cesta, jak je uchovat a neplýtvat jídlem. Ale zatímco některým zmrazení nevadí, nebo dokonce svědčí, jiné jsou pro takto nízké teploty naprosto nevhodné. Víte, které potraviny do mrazáku nepatří?

1. Zelenina s vysokým obsahem vody

 

Většinu zeleniny můžete bez problémů zamrazit, aniž by se s ní cokoliv stalo. Zelenina, která má vysoký obsah vody, do mrazáku ale nepatří. Jednoduše kvůli tomu, že se z ní po rozmrazení stane kaše, která chutná úplně jinak než původně. Zeleninu, jako jsou okurky, rajčata, papriky, brambory, ředkvičky, listové saláty nebo například cibule, proto zmrazujte jen tepelně upravenou, nikdy syrovou.

Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny

Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny

Zelenina je zdravá, dietní a v sezóně plná vitaminů. Je tak dobré si ji dopřát každý den a ke každému jídlu. Jenomže i když by vás…celý článek

2. Mléčné výrobky

 

I když tvrdé sýry typu parmezán nebo velmi stará gouda zamrazení vydrží beze změny textury, obzvláště pokud je před umístěním do mrazničky nastrouháte, většina mléčných výrobků teploty pod bodem mrazu nenese zrovna dobře. Zatímco u jogurtů a mléka se po rozmrazení oddělí tekutiny, měkké sýry naprosto změní svou texturu.

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo…celý článek

3. Některé ovoce

 

Není nic lepšího než koupit si sezonní ovoce za skvělé ceny v množství větším, než dokážete sníst, a pohodlně ho část zamrazit, abyste jej měli vždy po ruce do ranního smoothie nebo ovesné kaše. I když mnoho plodů nízké teploty snáší naprosto bez problémů, jablka, melouny a například citrusy držte od mrazničky raději dál.

Božské jahody! Připravte si z nich šťavnatý dezert na neděli

Božské jahody! Připravte si z nich šťavnatý dezert na neděli

Snad žádné jiné letní ovoce nechutná tak sladce! Už teď jsou jich všude plné stánky. Můžete si je samozřejmě dát samotné. Ale ještě lepší je připravit…celý článek

4. Vejce

 

Je jedno, v jakém stavu je plánujete dát do lednice, vejce nejsou k zamrazení vhodná. Pokud je dáte do mrazničky syrová, popraská vám skořápka a obsah vyteče do zásuvky, uvařená zase změní svou texturu a jsou prakticky nepoživatelná. Pokud nemáte zbytí, jediný způsob, jak lze vejce zamrazit, je, když oddělíte žloutky a bílky do vymytých nádob vhodných do mrazničky a zmrazíte je takto odděleně.

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až…celý článek

5. Omáčky

 

Větší množství svíčkové nebo rajské klidně zamrazit můžete, ale rozhodně do mrazničky neukládejte dochucovací omáčky, jako jsou barbecue, hořčice nebo například majonéza. Zahušťovadla, která jsou v nich obsažená, jsou velmi citlivá na nízké teploty, a po rozmrazení se tak změní struktura těchto omáček – jejich tekuté složky se začnou oddělovat a vy je můžete rovnou hodit do koše.

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Levně a chutně: Vyzkoušejte oblíbené koblížky Lucie Borhyové

Máte rádi recepty, které vás nestojí mnoho práce, času ani peněz? Právě pro vás je určený další díl kuchařky Levně a chutně, zaměřený tentokrát na…celý článek

Diskuse k článku

.

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Rybíz dozrává! Udělejte z něj limonádu, rosol, čatní nebo ho zamrazte!

Teplo už je od května, takže se nemůžeme divit, že všechno dozrává mnohem dřív. Třeba rybíz, který patří k nejoblíbenějším druhům ovoce. Je sladký, ale ne moc, obsahuje hodně vitaminů C, B a A, vápník a železo. Bylo by škoda

Nejlepší domácí zmrzlina: Zvládnete ji snadno, rychle a bez chemie!

Léto nás podle kalendáře teprve čeká, ale venku to vypadá, že je tady. Co vás v horkých dnech pozitivně naladí a ochladí? Zmrzlina. Naučte se ji vyrábět doma a uvidíte, že má oproti té kupované nesrovnatelně lepší chuť. Navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude…

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření…

celý článek »

České celebrity

Těhotná Adriana Sklenaříková (46): Poslední…

Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková (46) už počítá poslední hodiny do porodu svého prvního…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Příběhy

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na…

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně…

celý článek »