Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená | Recepty.Blesk.cz

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Foto: shutterstock.com
25.05.2015 / 06:00

Abyste si na vaječné omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až po stáhnutí z pánve. Ta dokonale připravená je totiž vláčná, božsky nadýchaná a doslova se rozplývá na jazyku. Víte, jak na ni?

 

 

Vaječná omeleta, ochucená pouze solí, pepřem a pár zelenými bylinkami, je tou nejlepší snídaní, kterou si můžete dopřát. Doplňte ji o šunku, cibulku, sýr nebo žampiony a plátek žitného chleba a máte lahodný, a přitom lehký letní oběd. V jednoduchosti je krása.

 

Jak připravit omeletu

 

V první řadě budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem, jako jsou teflon nebo keramika. I na klasické pánvi sice omeletu dokážete připravit, na nepřilnavém povrchu je to ale rychlejší a výrazně snadnější.

 

Dalším trikem, který si musíte pamatovat, je, že vaše omeleta je hotová v momentě, kdy se vám zdá ještě trošku nedovařená. Právě v tento okamžik je ten správný čas přesunout ji z pánve na talíř. Spodní část omelety má být pevná a na první pohled hotová, ale vrchní část má být lesklá a ještě "mokrá". Pokud budete čekat, až se prosmaží právě i vrchní část, skončíte s vysušenou omeletou, která má do té správné velmi daleko.

 

Řiďte se hodinkami. Od nalití na pánev až po přetažení na talíř by vám příprava omelety neměla zabrat více než 2 minuty. A také pamatujte, že cvik dělá mistra. Nezoufejte proto, když vaše první a druhá omeleta nedopadnou přesně tak, jak jste si představovali.

VIDEO: 5 skvělých vajíčkových pomazánek krok za krokem

VIDEO: 5 skvělých vajíčkových pomazánek krok za krokem

Po velikonočním hodování vám doma jistě zbývá obrovské množství vařených vajec, které je třeba zpracovat. Vajíčkovou pomazánku ocení celá rodina. Můžete…celý článek

Na francouzskou omeletu budete potřebovat:

 

  • 2 velká vejce
  • sůl, pepř
  • 2 až 3 lžíce strouhaného čedaru (lze vynechat)
  • 2 lžíce másla
  • najemno nasekanou petrželku, pažitku nebo jiné bylinky

 

Postup:

 

Obě vejce rozklepněte do misky a šlehejte tak dlouho, dokud se žloutky i bílky dokonale nespojí. Poté podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.

 

Pánev postavte na střední plamen a zvolna na ní nechte rozpustit máslo. Poté nalijte vejce a okamžitě začněte pánev naklánět tak, aby se vejce rovnoměrně rozprostřela po celém dnu pánve.

 

Pomocí vařečky začněte hotová vejce velmi lehce stahovat od okrajů směrem ke středu pánve, abyste udělali prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Omeletu takto nechte smažit zhruba 1 až 2 minuty, aby byl spodek tuhý, ale vršek ještě trochu tekutý.

 

Poté na omeletu nasypte bylinky, přeložte přes ni spodní třetinu, horní třetinu a přemistěte na talíř. Takto připravená omeleta je dokonale vláčná a nadýchaná a vy se do ní pusťte hned, dokud je ještě horká.

 

Vyzkoušejte i další recepty z vajec, které si zamilujete. Naleznete je ZDE >>>

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Kuře na paprice je lepší než květina. Tvrdí to Zdeněk Pohlreich ve své kuchařce Šéf na smetaně. Proč? Domácím kuřetem na paprice neurazíte snad nikoho,…celý článek

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Nejlepší recept! Pravý vídeňský řízek, jak se připravoval za Františka Josefa I.

Pořádný kus masa, dozlatova osmažený v trojobalu a zabírající většinu talíře. Naše české řízky mají proti tomu vídeňskému ještě co dohánět, zkrátka…celý článek

Diskuse k článku

.

Nejlepší omáčky: Rajská, koprovka nebo svíčková na smetaně!

Tahle česká klasika nemá ve světě obdoby a na tom trváme! K dosažení dokonalosti omáček je potřeba zkušenost, trpělivost a někdy trvá dlouhé roky, než se z vás stanou omáčkoví machři. Věřili byste, že jsou rodiny, které mezi

Recept na poctivý domácí chléb: Triky, jak ho mít co nejlepší!

Křupavý a čerstvý chleba hned po ránu? Proč ne, stačí, když se ho naučíte upéct sami doma. Můžete zkusit klasický pšeničný, ovšem fantazii se meze nekladou. Chléb se dá upéct z ječné mouky, ovesné, pohankové, špaldové nebo

Luxusní dezerty první republiky: Roláda, dort s ořechy a bezé s krémem!

Kdysi se v Praze chodilo na dortíky k Myšákovi nebo Bergerovi. Cukrárny byly za první republiky opravdovým chrámem, kde jste si pochutnali na skvělých dezertech, dortech či moučnících. Zručné hospodyně zvládly stejně dobré samy

Svatomartinské menu: Báječná husa, knedlíky a zelí! Poradíme vám, jak na to!

Svátek svatého Martina bez dobrého jídla? Ani nápad! Dopřejte si ty nejlepší pochoutky a inspirujte se našimi radami a skvostnou husu s přílohou připravte v pohodlí domova a s láskou. Věřte nebo ne, láska prochází žaludkem!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Kupka se dostal do Sněmovny, Bendl si hledá…

Poslanecký mandát za ODS ve Středočeském kraji získal starosta Líbeznic Martin Kupka. Zjistil to…

celý článek »

České celebrity

Wabiho Daňka (†70) léta ničil alkohol: Vypil…

Jednoho na povzbuzení, jednoho na usínání. Alkohol byl pro Wabiho Daňka (✝70) mnoho let přítelem,…

celý článek »

Cestování

Kvůli perfektní fotce riskují život! Turisté…

Odvaha, nebo nebezpečný hazard? Turisté každý rok směřují do Zambie, aby se vyfotili na vrcholku…

celý článek »

Ročník 2017/18

Šéf Slavie Tvrdík o Nezmarovi, plánech s…

Jaké bude mít nový sportovní ředitel Jan Nezmar úkoly? Jak hodnotí výsledky v aktuální sezoně a jaké…

celý článek »