Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená | Recepty.Blesk.cz

Omeleta jako od šéfkuchaře: Jak ji připravovat, aby nebyla vysušená

Naučte se připravovat francouzskou omeletu jako opravdový mistr
Foto: shutterstock.com
25.05.2015 / 06:00

Každý, kdo si říká, že na omeletě není nic těžkého, je buď naprostý mistr ve vaření, nebo neví, jak má správná omeleta chutnat. Ta dokonale připravená je totiž vláčná, božsky nadýchaná a doslova se rozplývá na jazyku. Víte, jak na ni?

 

Vaječná omeleta, ochucená pouze solí, pepřem a pár zelenými bylinkami, je tou nejlepší snídaní, kterou si můžete dopřát. Doplňte ji o šunku, cibulku, sýr nebo žampiony a plátek žitného chleba a máte lahodný, a přitom lehký letní oběd. V jednoduchosti je krása.

 

Abyste si ale na omeletě opravdu pochutnali, je potřeba vědět, jak při její přípravě postupovat. A to od rozbití prvního vejce přes šlehání až po stáhnutí z pánve.

 

Jak na to?

 

V první řadě budete potřebovat pánev s nepřilnavým povrchem, jako jsou teflon nebo keramika. I na klasické pánvi sice omeletu dokážete připravit, na nepřilnavém povrchu je to ale rychlejší a výrazně snadnější.

 

Dalším trikem, který si musíte pamatovat, je, že vaše omeleta je hotová v momentě, kdy se vám zdá ještě trošku nedovařená. Právě v tento okamžik je ten správný čas přesunout ji z pánve na talíř. Spodní část omelety má být pevná a na první pohled hotová, ale vrchní část má být lesklá a ještě "mokrá". Pokud budete čekat, až se prosmaží právě i vrchní část, skončíte s vysušenou omeletou, která má do té správné velmi daleko.

 

Řiďte se hodinkami. Od nalití na pánev až po přetažení na talíř by vám příprava omelety neměla zabrat více než 2 minuty. A také pamatujte, že cvik dělá mistra. Nezoufejte proto, když vaše první a druhá omeleta nedopadnou přesně tak, jak jste si představovali.

Nejdokonalejší vajíčka na světě! Zkuste vaječná hnízda bez přidaného tuku!

Nejdokonalejší vajíčka na světě! Zkuste vaječná hnízda bez přidaného tuku!

Jednoduché jídlo atraktivní na pohled. Vhodné na víkendovou snídani, k večeři i na večírek. celý článek

Na francouzskou omeletu budete potřebovat:

 

  • 2 velká vejce
  • sůl, pepř
  • 2 až 3 lžíce strouhaného čedaru (lze vynechat)
  • 2 lžíce másla
  • najemno nasekanou petrželku, pažitku nebo jiné bylinky

 

Postup:

 

Obě vejce rozklepněte do misky a šlehejte tak dlouho, dokud se žloutky i bílky dokonale nespojí. Poté podle chuti osolte, opepřete a vmíchejte nastrouhaný sýr.

 

Pánev postavte na střední plamen a zvolna na ní nechte rozpustit máslo. Poté nalijte vejce a okamžitě začněte pánev naklánět tak, aby se vejce rovnoměrně rozprostřela po celém dnu pánve.

 

Pomocí vařečky začněte hotová vejce velmi lehce stahovat od okrajů směrem ke středu pánve, abyste udělali prostor vejcím, která jsou ještě syrová. Omeletu takto nechte smažit zhruba 1 až 2 minuty, aby byl spodek tuhý, ale vršek ještě trochu tekutý.

 

Poté na omeletu nasypte bylinky, přeložte přes ni spodní třetinu, horní třetinu a přemistěte na talíř. Takto připravená omeleta je dokonale vláčná a nadýchaná a vy se do ní pusťte hned, dokud je ještě horká.

 

Vyzkoušejte i další recepty z vajec, které si zamilujete:

Nakládaná růžová vejce

Nakládaná růžová vejce

Efektní růžové chuťovky sice musíte připravi den předem, ale za to jimy návštěvě vyrazíte dech.celý článek

Velikonoční vaječná tlačenka

Velikonoční vaječná tlačenka

Skvělý předkrm či svačinka z vajec na tvrdo, kterých máte po velikonocích určitě spoustu.Další skvělé recepty z kvalitních tuzemských surovin najdete…celý článek

Smaženky s ředkvičkovým dipem

Smaženky s ředkvičkovým dipem

Lehká a levná večeře, která bude chutnat malým i velkým.celý článek

Diskuse k článku

.

Zbylo vám staré pečivo? 7 nejlepších tipů, jak ho zpracovat!

Ročně spotřebujeme spoustu kilogramů jídla a taky ho bohužel spoustu vyhodíme. Zvláště na pečivo jsme mistři. Jen málokdy koupíme opravdu tolik, kolik sníme. Nevyhazujte ho a raději ho ještě chytře zpracujte. Jak říkaly naše

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

6 tipů na to, jak co nejlépe zpracovat houby!

Houbová sezona začíná! Možná nerostou úplně všude, ale jsou místa, odkud si přinesete plné košíky. Pokud se taky chystáte do lesa, určitě vám přijdou vhod naše tipy, co s těmi úlovky potom udělat.

Nejlepší omáčky ke grilovanému masu i zelenině: Barbecue, sýrová, hořčičná i s česnekem!

Léto je ideální doba ke grilování. Je to taky úžasná doprovodná aktivita k přátelskému posezení nebo rodinné oslavě. Grilovat můžete maso, zeleninu i ryby, ovoce i pečivo. A samozřejmě nesmíte zapomenout na omáčku, do které

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Brno - Krimi

Adam (14) vezl sestřičku (2) do Izraele…

Školák Adam T. (14) vycestoval v úterý dopoledne spolu se sestřičkou (2) z Brna do Budapešti, aby…

celý článek »

Svět

Egyptský tank převálcoval auto teroristů.…

Minimálně 50 lidí mohlo zemřít, pokud by nezasáhl tank egyptské armády nedaleko města Aríš na Sinajském…

celý článek »

VIP sport

Schick si prý postavil hlavu a odmítl megapřestup:…

V mladé hlavě fotbalisty Patrika Schicka (21) uzrálo rozhodnutí. Podle italských médií odmítá milánský…

celý článek »

České celebrity

Krach hereckého páru: Žilková řeší nečekaný…

Nejdřív ji nechtěl a odháněl ji, pak se nechal sbalit, a teď mu zlomila srdce! Syn Veroniky Žilkové…

celý článek »