Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Nadýchané a lehké palačinky s borůvkami.
Foto: Shutterstock.com
23.05.2015 / 06:00

Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých palačinek. Ty nejsou jen jídlem pro zimní ledové dny, právě naopak! Schválně tyhle letní varianty vyzkoušejte! 

Pokud jste od babičky či maminky zvyklí na typické velké palačinky s tenkým těstem, vyzkoušejte také variantu měkoučkých nadýchaných – takzvaně "peříčkových" – palačinek.

 

Nejdůležitější trik? Přidejte kypřicí prášek, který je zodpovědný za to, že těsto vyběhne, ale zůstane neuvěřitelně lehké a nadýchané. Pokud se chcete vyhnout fosfátům, které kypřicí prášky obsahují, sáhněte po vinném kameni. Koupíte ho v prodejnách zdravé výživy nebo v drogeriích, nejčastěji pod označením "kypřicí prášek bez fosfátů".

 

Do palačinkového těsta samotného můžete přidat například kousky čokolády nebo ovoce, jako jsou borůvky či kousky jahod. Úplně nejlepší jsou ale co nejjednodušší.

Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte

Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte

Také patříte mezi ty kuchařky, které palačinky dělají jen jednou ročně, protože se jim špatně smaží, trhají se a připadají jim mastné? Možná při jejich…celý článek

Jak na nadýchané "peříčkové" palačinky?

 

Budete potřebovat:

 

  • 2 hrnečky mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ovoce, tvaroh, sirup nebo šlehačku k ozdobení

 

 

Postup:

 

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs promíchejte a poté do směsi přidejte vejce, mléko a olej.

 

Vzniklou hmotu míchejte, dokud se ingredience nespojí. Důležité je, aby těsto mělo tužší konzistenci. Pokud se na těstu udělají trochu hrudky, vůbec to nevadí a nemusíte dál šlehat.

 

Na středně rozpálenou pánev dejte lžíci másla. Až bude rozpuštěné a rozpálené, můžete lít těsto. Šíře palačinek ať je nejvíce 3 až 5 centimetrů. Těsto je poměrně silné a tuhé, takže se na pánvi moc nerozteče.

 

Těsto smažte, dokud se na jeho povrchu nezačnou dělat bublinky, pak je čas palačinky obrátit. Takhle pokračujte i u ostatních palačinek. Pamatujte, že druhá palačinka bude hotová rychleji než ta první a její smažení nepotrvá déle než minutu.

 

Hotové palačinky přikryjte pokličkou, aby se udržely teplé. Opakujte proces, dokud nebudete mít všechny palačinky z pánve. Pak je čas na servírování.

Vyzkoušejte i další recepty na všemi milované a směšně snadné palačinky:

Plněné pivní palačinky

Plněné pivní palačinky

Vyzkoušejte palačinky také jednou na slano, nebudete litovat!celý článek

Kefírové palačinky

Kefírové palačinky

Zkuste náš recept s kefírem a budete překvapení, jak budou palačinky křehké.celý článek

Jablečné palačinky s karamelovou náplní

Jablečné palačinky s karamelovou náplní

Palačinky upečené s kolečky jablek, přelité karamelem, zakysanou smetanou a ozdobené mandlovými lupínky.celý článek

 

Špaldové palačinky

Špaldové palačinky

Palačinky ze sójového mléka, vejce, medu, vody a pohankových vloček. Hotové placky zdobíme višněmi smíchanými s jogurtem a čokoládou.celý článek

Špenátové palačinky se sýrem

Špenátové palačinky se sýrem

Těsto na palačinky dochucené česnekem, cibulí, majoránkou a cukrem, zapečené v troubě a podávané se strouhaným sýrem a kopečkem zakysané smetanycelý článek

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude…

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření…

celý článek »

České celebrity

Těhotná Adriana Sklenaříková (46): Poslední…

Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková (46) už počítá poslední hodiny do porodu svého prvního…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Příběhy

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na…

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně…

celý článek »