Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné | Recepty.Blesk.cz

Nadýchané palačinky: Vyzkoušejte je a už nikdy nebudete chtít jiné

Nadýchané a lehké palačinky s borůvkami.
Nadýchané a lehké palačinky s borůvkami.
Foto: Shutterstock.com
23.05.2015 / 06:00

Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých palačinek. Ty nejsou jen jídlem pro zimní ledové dny, právě naopak! Schválně tyhle letní varianty vyzkoušejte! 

Pokud jste od babičky či maminky zvyklí na typické velké palačinky s tenkým těstem, vyzkoušejte také variantu měkoučkých nadýchaných – takzvaně "peříčkových" – palačinek.

 

Nejdůležitější trik? Přidejte kypřicí prášek, který je zodpovědný za to, že těsto vyběhne, ale zůstane neuvěřitelně lehké a nadýchané. Pokud se chcete vyhnout fosfátům, které kypřicí prášky obsahují, sáhněte po vinném kameni. Koupíte ho v prodejnách zdravé výživy nebo v drogeriích, nejčastěji pod označením "kypřicí prášek bez fosfátů".

 

Do palačinkového těsta samotného můžete přidat například kousky čokolády nebo ovoce, jako jsou borůvky či kousky jahod. Úplně nejlepší jsou ale co nejjednodušší.

Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte

Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte

Také patříte mezi ty kuchařky, které palačinky dělají jen jednou ročně, protože se jim špatně smaží, trhají se a připadají jim mastné? Možná při jejich…celý článek

Jak na nadýchané "peříčkové" palačinky?

 

Budete potřebovat:

 

  • 2 hrnečky mouky
  • 4 polévkové lžíce cukru
  • 2 polévkové lžíce kypřicího prášku
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • 2 šálky mléka
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 2 polévkové lžíce másla
  • ovoce, tvaroh, sirup nebo šlehačku k ozdobení

 

 

Postup:

 

V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs promíchejte a poté do směsi přidejte vejce, mléko a olej.

 

Vzniklou hmotu míchejte, dokud se ingredience nespojí. Důležité je, aby těsto mělo tužší konzistenci. Pokud se na těstu udělají trochu hrudky, vůbec to nevadí a nemusíte dál šlehat.

 

Na středně rozpálenou pánev dejte lžíci másla. Až bude rozpuštěné a rozpálené, můžete lít těsto. Šíře palačinek ať je nejvíce 3 až 5 centimetrů. Těsto je poměrně silné a tuhé, takže se na pánvi moc nerozteče.

 

Těsto smažte, dokud se na jeho povrchu nezačnou dělat bublinky, pak je čas palačinky obrátit. Takhle pokračujte i u ostatních palačinek. Pamatujte, že druhá palačinka bude hotová rychleji než ta první a její smažení nepotrvá déle než minutu.

 

Hotové palačinky přikryjte pokličkou, aby se udržely teplé. Opakujte proces, dokud nebudete mít všechny palačinky z pánve. Pak je čas na servírování.

Vyzkoušejte i další recepty na všemi milované a směšně snadné palačinky:

Plněné pivní palačinky

Plněné pivní palačinky

Vyzkoušejte palačinky také jednou na slano, nebudete litovat!celý článek

Kefírové palačinky

Kefírové palačinky

Zkuste náš recept s kefírem a budete překvapení, jak budou palačinky křehké.celý článek

Jablečné palačinky s karamelovou náplní

Jablečné palačinky s karamelovou náplní

Palačinky upečené s kolečky jablek, přelité karamelem, zakysanou smetanou a ozdobené mandlovými lupínky.celý článek

 

Špaldové palačinky

Špaldové palačinky

Palačinky ze sójového mléka, vejce, medu, vody a pohankových vloček. Hotové placky zdobíme višněmi smíchanými s jogurtem a čokoládou.celý článek

Špenátové palačinky se sýrem

Špenátové palačinky se sýrem

Těsto na palačinky dochucené česnekem, cibulí, majoránkou a cukrem, zapečené v troubě a podávané se strouhaným sýrem a kopečkem zakysané smetanycelý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz