Pomalu se blíží letní sezona plná jahod, malin, borůvek a zmrzlin. Po horkém pracovním dni se výborně relaxuje s talířem plným nadýchaných a lehkých palačinek. Ty nejsou jen jídlem pro zimní ledové dny, právě naopak! Schválně tyhle letní varianty vyzkoušejte!
Pokud jste od babičky či maminky zvyklí na typické velké palačinky s tenkým těstem, vyzkoušejte také variantu měkoučkých nadýchaných – takzvaně "peříčkových" – palačinek.
Nejdůležitější trik? Přidejte kypřicí prášek, který je zodpovědný za to, že těsto vyběhne, ale zůstane neuvěřitelně lehké a nadýchané. Pokud se chcete vyhnout fosfátům, které kypřicí prášky obsahují, sáhněte po vinném kameni. Koupíte ho v prodejnách zdravé výživy nebo v drogeriích, nejčastěji pod označením "kypřicí prášek bez fosfátů".
Do palačinkového těsta samotného můžete přidat například kousky čokolády nebo ovoce, jako jsou borůvky či kousky jahod. Úplně nejlepší jsou ale co nejjednodušší.
Naučte se dokonalé palačinky: 4 chyby, které nejčastěji děláte
Také patříte mezi ty kuchařky, které palačinky dělají jen jednou ročně, protože se jim špatně smaží, trhají se a připadají jim mastné? Možná při jejich…celý článek
Jak na nadýchané "peříčkové" palačinky?
Budete potřebovat:
- 2 hrnečky mouky
- 4 polévkové lžíce cukru
- 2 polévkové lžíce kypřicího prášku
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- 2 šálky mléka
- 4 polévkové lžíce oleje
- 2 polévkové lžíce másla
- ovoce, tvaroh, sirup nebo šlehačku k ozdobení
Postup:
V míse smíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek a sůl. Sypkou směs promíchejte a poté do směsi přidejte vejce, mléko a olej.
Vzniklou hmotu míchejte, dokud se ingredience nespojí. Důležité je, aby těsto mělo tužší konzistenci. Pokud se na těstu udělají trochu hrudky, vůbec to nevadí a nemusíte dál šlehat.
Na středně rozpálenou pánev dejte lžíci másla. Až bude rozpuštěné a rozpálené, můžete lít těsto. Šíře palačinek ať je nejvíce 3 až 5 centimetrů. Těsto je poměrně silné a tuhé, takže se na pánvi moc nerozteče.
Těsto smažte, dokud se na jeho povrchu nezačnou dělat bublinky, pak je čas palačinky obrátit. Takhle pokračujte i u ostatních palačinek. Pamatujte, že druhá palačinka bude hotová rychleji než ta první a její smažení nepotrvá déle než minutu.
Hotové palačinky přikryjte pokličkou, aby se udržely teplé. Opakujte proces, dokud nebudete mít všechny palačinky z pánve. Pak je čas na servírování.
Vyzkoušejte i další recepty na všemi milované a směšně snadné palačinky:
Jablečné palačinky s karamelovou náplní
Palačinky upečené s kolečky jablek, přelité karamelem, zakysanou smetanou a ozdobené mandlovými lupínky.celý článek
Palačinky ze sójového mléka, vejce, medu, vody a pohankových vloček. Hotové placky zdobíme višněmi smíchanými s jogurtem a čokoládou.celý článek
Těsto na palačinky dochucené česnekem, cibulí, majoránkou a cukrem, zapečené v troubě a podávané se strouhaným sýrem a kopečkem zakysané smetanycelý článek