Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny | Recepty.Blesk.cz

Největší chyby, které děláme při krájení zeleniny

Krájíte zeleninu správně? Rozhoduje nůž, prkénko i způsob jakým ji krájíte
Krájíte zeleninu správně? Rozhoduje nůž, prkénko i způsob jakým ji krájíte
Foto: Shutterstock.com
11.05.2015 / 06:00

Zelenina je zdravá, dietní a v sezóně plná vitaminů. Je tak dobré si ji dopřát každý den a ke každému jídlu. Jenomže i když by vás to možná ani nenapadlo, právě při krájení zeleniny můžete udělat spoustu chyb. Neděláte je i vy?

 

Výběr špatného nože

 

Není nůž jako nůž. Tenhle ostrý pomocník, bez kterého bychom se v kuchyni neobešli, by vám měl dobře padnout do ruky a být vyvážený. Univerzálním pomocníkem do kuchyně je takzvaný "kuchařský" nůž. Je robustní, těžký, se zakřiveným ostřím, a nejčastěji se používá právě na krájení zeleniny či sekání bylinek. Vybrat byste si měli středně velký, s délkou čepele od osmi do čtrnácti centimetrů. Kromě něj by vám ale v kuchyni neměl chybět vroubkovaný nebo zoubkovaný nůž na krájení "vzdorující" zeleniny a všech potravin s odolnou slupkou nebo kůrkou.

Babské rady: Jak odstranit rez z nože a mít perfektní sníh?

Babské rady: Jak odstranit rez z nože a mít perfektní sníh?

Tipy a triky pro všechny kuchařky i kuchaře. Přečtěte si, jak se snadno zbavit rezu z nože a jak vydrhnout hrnec i bez drátěnky.celý článek

Tupý nůž je tabu

 

Pamatujte si pravidlo, že je vždy potřeba pracovat s co nejostřejším nožem, na který se při krájení nemusí tlačit takovou silou jako na nůž tupý, který může snadno sklouznout po povrchu krájené potraviny a způsobit vám tak mnoho nepříjemností.

 

Pamatujte si také, že kuchyňské nože zásadně nepatří do myčky – jednak to poškozuje jejich ostří a jednak ony samy by mohly něco poškrábat. A pozor si dejte i na jejich správné skladování. Nikdy je jen tak"neházejte na sebe do příborové zásuvky. Jen prostým pohybem "sem a tam" při manipulaci se šuplíkem se totiž ostří ztupí.

 

Nevhodné prkénko

 

Myslíte si, že na tom, na čem zeleninu krájíte, nezáleží? Jste na velkém omylu. I když se vám možná líbí sklokeramická, skleněná nebo mramorová prkénka, která jsou moderní a snadno se udržují, nožům jednoznačně lépe svědčí ta stará dobrá dřevěná. Na nich se totiž zdaleka tolik netupí. Navíc ani to, co krájíte, po nich tak snadno nesklouzne. Dobrou volbou nejsou ani prkénka plastová, na rozdíl od již zmiňovaných dřevěných, na kterých do tří minut zahynou všechny nebezpečné bakterie, se na nich naopak nežádoucí mikroorganismy množí o sto šest.

Lehký vitaminový salát

Lehký vitaminový salát

Dietní příloha nebo lehká večeře, která povzbudí váš metabolismus.celý článek

Špatný způsob krájení

 

Okurka, cuketa, mrkev, pórek, zelí... Také se vám všechna tahle zelenina při krájení po prkýnku "koulí" a úspěšně zásahu vašeho ostří uniká? Dělejte to jako šéfkuchaři! Zeleninu si vždy rozkrojte na polovinu a položte ji seříznutou částí dolů. Nejčastěji používanou ingredienci, "obyčejnou" kuchyňskou cibuli, špičkou nože nakrojte na několik plátků. Ale pozor, nesmíte ji zcela dokrojit, pouze naříznout kousek od okraje. Díky tomu se vám pak při dalším krájení nerozpadne. Polovičku ještě prořízněte vodorovně s prkýnkem, skoro až k okraji. Pak už jen cibuli nasekejte na drobné kostičky.

 

Na velikosti záleží

 

Může to znít jako klišé, ale na velikosti skutečně záleží. Špatně nakrájené suroviny totiž velmi často způsobí, že připravený pokrm nemá požadovaný vzhled a chuť. Stejně velké kusy se uvaří rovnoměrně. Navíc když třeba budete smažit velké kusy cibule s menšími, ty malé se vám během přípravy spálí, zatímco ty větší budou nádherně měkké a křehké.

Kuřecí quesadilla s rajčatovou salsou

Kuřecí quesadilla s rajčatovou salsou

Zdravý mexický fast foood Quesadilla je vlastně pečená placka z tortill, která se plní například sýrem, masem a zeleninou. Jedná se o mexické…celý článek

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Vepřová krkovička 7x jinak: Šťavnatosti tohoto masa se nic nevyrovná

Klasická česká kuchyně se bez vepřového prostě neobejde. Krkovice má pak tu výhodu, že je mnohem šťavnatější než kýta, ale nemusíte ji vařit tak dlouho jako plec a bude se jen rozpadat. Inspirujte se našimi recepty při přípravě

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz