Manuál pro jarní bylinky: Na co, kdy a kterou použít | Recepty.Blesk.cz

Manuál pro jarní bylinky: Na co, kdy a kterou použít

Voňavé, zelené jarní bylinky dokážou pozvednout téměř každý recept o stupeň výš
Voňavé, zelené jarní bylinky dokážou pozvednout téměř každý recept o stupeň výš
Foto: Shutterstock.com
08.05.2015 / 06:00

Jarní zelené bylinky jsou pro vaření prostě dokonalé. Jsou voňavé, plné vitaminů a vaše jídlo pozvednou minimálně o jeden stupeň výš. Ať už si je natrháte na zahrádce, nebo v květníku za oknem, malý manuál, na co, kdy a kterou použít, vám přijde jistě vhod.

Foto: Shutterstock Pažitka

 

Pažitka podporuje chuť k jídlu a trávení. Je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten. Nať je skvělá především ve studené kuchyni. Přidává se najemno nasekaná do různých pomazánek, salátů a polévek. Ozdobit jí můžete chlebíčky, studené mísy apod. Přidává se i do bylinkového másla.

 

Tip na recept: Na pažitkovou omáčku smíchejte 2 žloutky se 2 lžícemi hladké mouky. Směs rozšlehejte s 500ml horkého vývaru a vařte do zhoustnutí. Přidejte najemno nasekanou pažitku, dochuťte solí, cukrem a několika kapkami citronové šťávy. Nakonec zjemněte máslem.

 

Foto: i-tescoma.cz Bazalka

 

V první řadě působí na uvolnění všech druhů křečí. Udržuje v rovnováze střevní flóru a používá se při průjmu a nadýmání. Podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Využitelné jsou čerstvé i sušené lístky, které mají silnou kořeněnou chuť a připomínají hřebíček. Výborně se hodí do salátů, polévek, rajčatových pokrmů a omáček. Nezastupitelné místo má v italské kuchyni. Je vynikající také na dochucení majonéz a přípravu bylinkového másla. Skvěle doplňuje pokrmy z dýně, fazolí a hub, hodí se i do masitých jídel.

 

Tip na recept: Z nahrubo nakrájené bazalky, drceného česneku, olivového oleje, parmezánu a nasekaných piniových oříšků si můžete připravit skvělé pesto. Stačí vše jen smíchat. Skvěle ochutí těstoviny, můžete jím ale jen potřít i tradiční italský chleba - ciabattu.

 

Foto: Shutterstock.com Petrželka

 

Díky jemné chuti patří mezi nejoblíbenější, tedy i nejčastěji používanou bylinku v kuchyni. Čaj připravený z petrželky snižuje teplotu. Zároveň má vysoký obsah chlorofylu, který napomáhá odstraňovat zápach z úst. Je významným zdrojem vitaminů A, B a C, obsahuje vápník, hořčík a železo. Většinou se nať přidává do pokrmu těsně před dokončením nebo přímo do hotových jídel. Hodí se výborně k masům, vařeným bramborám nebo přímo do hotových jídel. Hodí se výborně k masům, vařeným bramborám, do zeleninových polévek, omáček, salátů, pomazánek, majonéz, na ozdobu studených pokrmů, k houbám, vejcím, zelenině, do zeleninových šťáv či na obložené chlebíčky.

 

Tip na recept: Na jemnou nádivku do kuřete budete potřebovat 2 nakrájené housky, které zjemníte mlékem, přidáte 100g nakrájeného pečeného kuřecího masa, 2 vejce, sůl, pepř a několik lžic najemno nasekané petrželky. Nádivku důkladně promíchejte, naplňte jí očištěné kuře, otvor uzavřete a pečte 90 minut v troubě předehřáté na 180°C.

 

Foto: shutterstock.com Tymián

 

Doporučuje se při léčbě krčních a plicních infekcí, zmírňuje žaludeční potíže, pomáhá při problémech s trávením a při nespavosti. Podporuje tvorbu bílých krvinek a je účinný při léčbě onemocnění kloubů a svalů. Sušená nať má v kuchyni mnohostranné využití. Koření se jí červené maso, drůbež, ryby, zvěřina, uzeniny, sýry, saláty, luštěniny, dušená i grilovaná zelenina, perkelty a houbové pokrmy. Má silné aroma, proto většinou není třeba přidávat do jídla další koření či byliny, ale dá se kombinovat s petrželkou, cibulí i bobkovým listem.

 

Tip na recept: Z tymiánu můžete připravit výbornou marinádu, pokud ho nasekáte najemno, přidáte olivový olej, osolíte a opepříte. Směsí potřete pstruhy nebo nakrájené plátky svíčkové a nechte 10 minut odstát. Takto upravené maso můžete grilovat nebo péct.

 

Foto: Shutterstock Šalvěj

 

Má silný antiseptický účinek a je účinná zejména při léčbě potíží v ústní dutině. Vnitřně pomáhá při problémech se zažíváním, poruchách trávení nebo kolikách. V kuchyni se jí (sušenou i čerstvou) ochucují hůře stravitelné pokrmy, především masa. Můžete ji však použít i ke grilovanému masu, rybám nebo do různých omáček

 

Tip na recept: V pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla a krátce na něm opečte lístky šalvěje. Přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte. Tohle snadné jídlo vám bude zaručeně chutnat.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz