Manuál pro jarní bylinky: Na co, kdy a kterou použít | Recepty.Blesk.cz

Manuál pro jarní bylinky: Na co, kdy a kterou použít

Voňavé, zelené jarní bylinky dokážou pozvednout téměř každý recept o stupeň výš
Foto: Shutterstock.com
08.05.2015 / 06:00

Jarní zelené bylinky jsou pro vaření prostě dokonalé. Jsou voňavé, plné vitaminů a vaše jídlo pozvednou minimálně o jeden stupeň výš. Ať už si je natrháte na zahrádce, nebo v květníku za oknem, malý manuál, na co, kdy a kterou použít, vám přijde jistě vhod.

pažitka
Pažitka

 

Pažitka podporuje chuť k jídlu a trávení. Je účinná proti střevním parazitům a snižuje krevní tlak. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo a betakaroten. Nať je skvělá především ve studené kuchyni. Přidává se najemno nasekaná do různých pomazánek, salátů a polévek. Ozdobit jí můžete chlebíčky, studené mísy apod. Přidává se i do bylinkového másla.

 

Tip na recept: Na pažitkovou omáčku smíchejte 2 žloutky se 2 lžícemi hladké mouky. Směs rozšlehejte s 500ml horkého vývaru a vařte do zhoustnutí. Přidejte najemno nasekanou pažitku, dochuťte solí, cukrem a několika kapkami citronové šťávy. Nakonec zjemněte máslem.

 

bazalka
Bazalka

 

V první řadě působí na uvolnění všech druhů křečí. Udržuje v rovnováze střevní flóru a používá se při průjmu a nadýmání. Podporuje trávení a zvyšuje chuť k jídlu. Využitelné jsou čerstvé i sušené lístky, které mají silnou kořeněnou chuť a připomínají hřebíček. Výborně se hodí do salátů, polévek, rajčatových pokrmů a omáček. Nezastupitelné místo má v italské kuchyni. Je vynikající také na dochucení majonéz a přípravu bylinkového másla. Skvěle doplňuje pokrmy z dýně, fazolí a hub, hodí se i do masitých jídel.

 

Tip na recept: Z nahrubo nakrájené bazalky, drceného česneku, olivového oleje, parmezánu a nasekaných piniových oříšků si můžete připravit skvělé pesto. Stačí vše jen smíchat. Skvěle ochutí těstoviny, můžete jím ale jen potřít i tradiční italský chleba - ciabattu.

 

petřželka
Petrželka

 

Díky jemné chuti patří mezi nejoblíbenější, tedy i nejčastěji používanou bylinku v kuchyni. Čaj připravený z petrželky snižuje teplotu. Zároveň má vysoký obsah chlorofylu, který napomáhá odstraňovat zápach z úst. Je významným zdrojem vitaminů A, B a C, obsahuje vápník, hořčík a železo. Většinou se nať přidává do pokrmu těsně před dokončením nebo přímo do hotových jídel. Hodí se výborně k masům, vařeným bramborám nebo přímo do hotových jídel. Hodí se výborně k masům, vařeným bramborám, do zeleninových polévek, omáček, salátů, pomazánek, majonéz, na ozdobu studených pokrmů, k houbám, vejcím, zelenině, do zeleninových šťáv či na obložené chlebíčky.

 

Tip na recept: Na jemnou nádivku do kuřete budete potřebovat 2 nakrájené housky, které zjemníte mlékem, přidáte 100g nakrájeného pečeného kuřecího masa, 2 vejce, sůl, pepř a několik lžic najemno nasekané petrželky. Nádivku důkladně promíchejte, naplňte jí očištěné kuře, otvor uzavřete a pečte 90 minut v troubě předehřáté na 180°C.

 

tymián
Tymián

 

Doporučuje se při léčbě krčních a plicních infekcí, zmírňuje žaludeční potíže, pomáhá při problémech s trávením a při nespavosti. Podporuje tvorbu bílých krvinek a je účinný při léčbě onemocnění kloubů a svalů. Sušená nať má v kuchyni mnohostranné využití. Koření se jí červené maso, drůbež, ryby, zvěřina, uzeniny, sýry, saláty, luštěniny, dušená i grilovaná zelenina, perkelty a houbové pokrmy. Má silné aroma, proto většinou není třeba přidávat do jídla další koření či byliny, ale dá se kombinovat s petrželkou, cibulí i bobkovým listem.

 

Tip na recept: Z tymiánu můžete připravit výbornou marinádu, pokud ho nasekáte najemno, přidáte olivový olej, osolíte a opepříte. Směsí potřete pstruhy nebo nakrájené plátky svíčkové a nechte 10 minut odstát. Takto upravené maso můžete grilovat nebo péct.

 

šalvěj
Šalvěj

 

Má silný antiseptický účinek a je účinná zejména při léčbě potíží v ústní dutině. Vnitřně pomáhá při problémech se zažíváním, poruchách trávení nebo kolikách. V kuchyni se jí (sušenou i čerstvou) ochucují hůře stravitelné pokrmy, především masa. Můžete ji však použít i ke grilovanému masu, rybám nebo do různých omáček

 

Tip na recept: V pánvi nechte rozpustit 2 lžíce másla a krátce na něm opečte lístky šalvěje. Přidejte uvařené těstoviny a důkladně promíchejte. Tohle snadné jídlo vám bude zaručeně chutnat.

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »