VIDEO: Albert škola vaření: Holandská omáčka a losos s bazalkovou omáčkou | Recepty.Blesk.cz

VIDEO: Albert škola vaření: Holandská omáčka a losos s bazalkovou omáčkou

Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás naučí, jak připravit bezchybnou holandskou omáčku
Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich vás naučí, jak připravit bezchybnou holandskou omáčku
Foto: Albert
07.05.2015 / 06:00

Opět je tu šéfkuchař Zdeněk Pohlreich a jeho Škola vaření. Tentokrát se podíváme na to, z čeho mají leckdy i profesionální kuchaři hrůzu. Je to holandská omáčka. Následně si z ní připravíme jednoduchý, ale skvělý recept, kterým je opečený losos s bazalkovou omáčkou.


Foto: Albert


Holandská omáčka

 

Ačkoli název může napovídat o původu této omáčky. Nenechte se zmást. Holandská omáčka pochází z Francie, odkud se později rozšířila do celého světa. Obecně patří mezi takzvané základní omáčky vedle například bešamelu nebo velouté. To znamená, že se po její samotné přípravě dále upraví dle vybraného receptu, jako tomu je i v našem případě.

 

Ačkoli vás šéf ihned v úvodu upozorní, že se občas jedná pro tvrdší oříšek i pro profesionály, nemějte strach. Při správném dodržení všech postupů to i pro vás bude hračka. Holandská omáčka se připravuje pomocí vodní lázně. Není to nic jiného než hrnec s vařící vodou. Vodní lázeň se používá proto, že žloutky obsažené v ní jsou velmi choulostivé na teplo. Tento způsob je pro ně nejšetrnější.

 

Obecně se holandská omáčka skládá ze suchého bílého vína, vinného octa, žloutků, másla, citronové šťávy pro svěžest a samozřejmě soli a pepře pro dochucení.

 

Jakmile si připravíte holandskou omáčku, musíte ji snít ještě tentýž den. Pokud ji totiž vložíte do lednice a počkáte do následujícího dne, oddělí se vám voda a tuk a už to nebude vůbec dobré. Proto si vždy připravte jen takové množství, které zvládnete zkonzumovat.


RECEPT: Vejce Benedikt s holandskou omáčkou Foto: Albert

Losos s bazalkovou omáčkou


Pokud zvládnete holandskou omáčku, máte téměř vyhráno. V druhé části vás čeká recept na lososa s bazalkovou omáčkou. Losos se k holandské omáčce skvěle hodí, jelikož je samotná omáčka celkem tučná. Lehké rybí maso ji dobře vyváží.

 

Když připravujete filety z lososa, mohou obsahovat tukovou vrstvu. Vůbec se toho nebojte, nemusíte ho odstraňovat. Maso bude šťavnatější a i tak velmi chutné. Poté, až budete opečenou rybu servírovat, ho položte na talíř tukovou stranou dolu, jelikož z druhé strany bude vypadat mnohem lépe.


Lososa stačí opéct na tenké vrstvě oleje. A hlavně spíše méně nežli více. Kdybyste to s opečením přehnali, byl by losos suchý a ne moc chutný. Z holandské omáčky uděláte bazalkovou velmi jednoduchým způsobem. Přidáním bazalky. Bazalku nemusíte vždy sekat úplně na jemno, nechte to trochu na kousky, ať je tam cítit.


Podrobný postup naleznete ve videu a my vám přejeme skvělou podívanou a samozřejmě i dobrou chuť.


RECEPT: Grilovaný losos s limetkovým máslem Foto: Albert

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší kuře na paprice podle šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha

Zářivě oranžová smetanová omáčka a kus bílého masa. Je jedno, jestli kuře na paprice preferujete s těstovinami, rýží nebo houskovým knedlíkem. My vás naučíme, jak ho připravuje známý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Nejlepší studené večeře za pár korun! Sýrová, avokádová nebo sardinková pomazánka

Jestli se vám nechce vařit o víkendu ještě teplé večeře, klidně nabídněte rodině studenou variantu! Nemusí mít přece na talíři každý den několikrát teplý pokrm. Naše pomazánkové tipy jsou rychlé, snadné a velmi chutné. A dají

Rychlá, lehká a levná jídla do 30 minut! Pečený lilek, pstruh se zeleninou nebo kuřecí maso

Proč vymýšlet nějaká náročná a těžká jídla, když za sebou máme vánoční hodování? Dopřejte si pokrmy, které jsou lehké, zdravé, levné a navíc rychle hotové. Do půl hodiny můžete servírovat!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz