Květinový záhon na talíři: Které kytičky můžete přidat do jídla a jak chutnají? | Recepty.Blesk.cz

Květinový záhon na talíři: Které kytičky můžete přidat do jídla a jak chutnají?

Rozkvetlé květy nepatří jen do vázy ale i na talíř.
Rozkvetlé květy nepatří jen do vázy ale i na talíř.
Foto: Shutterstock
18.04.2015 / 06:00

Jsou krásné, voňavé, ale ani náhodou jen na ozdobu. Mnohé květiny jsou  skvělé také k jídlu. Poradíme vám, které si natrhat na zahrádce, jak chutnají a co s nimi.

Ve většině případů květiny chutnají stejně, jako voní. Naše rada zní: natrhejte si co nejvíce druhů a experimentujte. Mějte však na paměti, že ne každá květina je jedlá. Kupujte tedy jen ty, o kterých na 100 % víte, že jsou bezpečné.

Květy vhodné k jídlu:

 

Květy rukoly – mají stejně pikantní chuť jako listy rukoly, hodí se tedy do slaných salátů.

Foto: Profimedia

Květy pažitky – mají jemnou cibulovou chuť, použijte celé květy nebo otrhejte jednotlivé lístky.

Foto: Shutterstock

Ibišek – kyselý i sladký, často se používá do čajů, koktejlů a salátů.

Foto: Shutterstock

Jasmín – je hodně sladký, takže se hodí především do dezertů a do čajů.

Foto: Shutterstock

 

Violka trojbarevná – má mentolovou až žvýkačkovou chuť. Hodí se ke koláčům nebo k jemným sýrům (např. ke kozímu).

Foto: Profimedia.cz

Levandule – její osobitá vůně s trochou citrusů skvěle doplní koktejly, čaje, dezerty a další pečené pochoutky

Foto: Shutterstock

Verbena citrónová (aloisie) – už jméno napovídá, že bude vonět po citrónu, a proto se hodí jak do sladkých, tak i slaných jídel.

Foto: Profimedia


Měsíček lékařský – také má citrónové aroma, vyzkoušejte ho v salátech.

Foto: Shutterstock

Lichořeřišnice – tyto květy jsou pikantní chuti, vyzkoušejte je na crostini s olivovým olejem, solí a pepřem.

Foto: Shutterstock


Macešky – tyto květy pozvednou vaše jídlo do nebeských výšin už jen vzhledem, mají slabou travnatou chuť.

Foto: Shutterstock

Květy tykve obecné alias cukety – mají jemnou dýňovou chuť, obvykle se před konzumací tepelně upraví. Stačí je lehce posypat kukuřičným škrobem a osmažit.

Foto: Profimedia.cz

 

Fialky – jsou sladce květinové, použijte je do dezertů nebo je zamražte do kostek ledu a rázem vytvoříte originální ledový drink.

Foto: Shutterstock.com

 

Jak je očistit a skladovat?

  • Květiny otřepte, abyste vyhnali všechny brouky a zbytky špíny.
  • Jemně je umyjte v nádobě s vodou a osušte je.
  • Květy nechte uschnout na papírové utěrce.
  • Do jídla je použijte buď hned, nebo je skladujte v lednici ve vzduchotěsné nádobě vyložené navlhčenými papírovými utěrkami, vydrží tam až týden

 

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz