Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Dopřejte si artyčoky i chřest | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Dopřejte si artyčoky i chřest

Dubnové tipy Zdeňka Pohlreicha.
Dubnové tipy Zdeňka Pohlreicha.
Foto: Albert
20.04.2015 / 06:00

Minulý měsíc přišlo s jarem do mé kuchyně spoustu čerstvých bylinek. Nyní se posuneme opět o něco dále. Nejprve vám ukážu, zač je toho česnek, dále co vlastně jsou artyčoky a kam s nimi a také si spolu zachřestíme. Na konec dojde ještě na sympatické sladké mini papričky.

Není česnek jako česnek

Běžný česnek seženete v obchodě po celý rok. Ten mi doma nikdy nechybí. Nezapomeňte, že není vhodné svým hostům podávat v jakékoliv podobě syrový česnek. Vždycky je nejlepší ho nějak tepelně upravit, ať už ho pečete, smažíte či dusíte. Pokud je na vás česnek až moc aromatický, odstraňte jeho vnitřní stroužek, který se nachází v každém stroužku. Síla jeho chuti se poté zmenší.

Teď se ale dostáváme k česneku, který se od klasického výrazně liší, tedy alespoň vzhledem. A tím je medvědí česnek, který svými listy připomíná konvalinku. Na rozdíl od konvalinky má ale listy matné a také samozřejmě voní po česneku. Nemusíte pro něj vždy do obchodu, roste totiž hojně i u nás na vlhkých a stinných místech, tedy v lesích, lužích… a hájích. A kam s ním?

Můžete ho použít tam, kde byste běžně přidali běžný česnek, tedy téměř kamkoliv. Hodí se na vařené nebo pečené brambory, do špenátu, jen tak na chleba s máslem, do polévky nebo dokonce i podušený samostatně jako příloha. Zkrátka medvědí česnek v mé kuchyni určitě není navíc. Medvědí česnek skvěle zapadne například do špenátu. Převedl bych vám to s domácími bramborovými noky se špenátem.

 

RECEPT: Domácí bramborové noky se špenátem


Foto: Albert


Artyčoky jsou tu

Spousta lidí zná pouze marinované artyčoky v plechovce, ale nyní nastává doba, kdy je můžete mít doma i čerstvé. Pod na první pohled obrněným vzhledem se skrývá měkká dužina, která je v kuchyni tím hlavním.

Oloupat artyčok chce trpělivost a dobrý nůž. Pokud budete spěchat, vznikne vám více odpadu než užitku, a to si pak s tím zbytkem moc neužijete. Mezitím, než všechny oloupete, vložte ty oloupané do vody s citronem. Jinak by totiž zhnědly podobně jako brambory, ale mnohem rychleji.

Ani další příprava není zrovna nejrychlejší. Než se pustíte do vaření, musíte je předvařit. Ale Můžete je použít do polévky, osmažit, grilovat či dusit. Často se s nimi můžete setkat také na pizze. Skvěle se hodí mimo jiné například do bramborového salátu s koriandrovým pestem.

 

RECEPT: Bramborový salát s pestem

 

Foto: Albert

Chřestová sezóna je tu

Stejně jako artyčoky můžete chřest koupit i nakládaný. Ten ale nedrží tolik pohromadě, jak bych si představoval, proto raději sázím na jistotu v podobě toho čerstvého.

Chřest je velice sympatický druh zeleniny. S vařeným vajíčkem a slaninou rozehraje skvělou snídani, po které se budete cítit jako šampion.

Chřest je velice elegantní zelenina. Přidáte-li ho k vařenému vejci a osmahlé slanině, získáte luxusní snídani. Mimo jiné můžete chřest grilovat, vařit, dusit i zapékat. Někteří lidé u nás mu říkají špargl stejně jako Němci, kteří jsou jeho největšími konzumenty na světě.

RECEPT: Chřest s vejcem a slaninou

 

Foto: Albert

Sladké minipapriky

Na první pohled se může zdát, že se jedná o chilli papričky. Není tomu tak. Tyto sympatické papričky jsou sladké a lahodné a hodí se všude tam, kam běžné druhy paprik. Jen to vypadá mnohem zajímavěji, čímž zaujmete zejména své hosty. Můžete je servírovat jen tak nebo je například grilovat či přidat do salátů.

 

Komerční sdělení 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz