5 tipů, jak pěstovat bylinky, aby krásně rostly | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak pěstovat bylinky, aby krásně rostly

Je nejvyšší čas založit bylinkovou zahrádku!
Je nejvyšší čas založit bylinkovou zahrádku!
Foto: Shutterstock.com
21.03.2015 / 06:00

Pažitková pomazánka, polévka posypaná čerstvou petrželkou, rajčata s mozzarellou a bazalkou... Čerstvé bylinky jsou na rozdíl od sušených voňavé a plné chuti. Nic je nemůže nahradit. Pokud ale nemáte zahradu, nevěšte hlavu. Stačí vám okno v kuchyni. Poradíme vám, jak na to.

1. Semínka, nebo sazeničky?

 

Foto: Shutterstock.com

 

Předtím, než se pustíte do pěstování vlastní úrody bylinek, je třeba se rozhodnout, jestli si je chcete vlastnoručně "vypiplat" ze semínek, nebo zda půjdete jednodušší cestou a pořídíte si předpěstované sazenice ze zahradnictví, které pak jen přesadíte do truhlíku či květináče. Každá z variant má svá pro a proti. U první varianty si sice na sklizeň budete muset počkat o něco déle, ale rostlinky zase budou odolnější a pravděpodobně vám i déle vydrží. Druhá varianta vám zaručí, že se vaše okno zazelená už do čtrnácti dnů, jen to vyžaduje vyšší vstupní investici, ani ta však nebývá závratná. Každopádně nezkoušejte pěstovat bylinky z rostlinek, které se prodávají v odděleních zeleniny v supermarketech, jsou určeny k přímé spotřebě a po přesazení většinou nevydrží.

2. Do čeho sázet nebo sít?

 

Foto: Foto Blesk – Karel Kopáč

 

Semínka zasejte přímo do výsevního substrátu, případně použijte rašelinové zakořeňovače. Dejte ale pozor, abyste je nedali příliš hluboko, aby se klíčky mohly snadno prodrat na povrch. Lehce je do substrátu přimáčkněte a zasypte asi 1 centimetr vysokou vrstvou zeminy. Zasetá semínka udržujte v teple. Substrát by měl být jen mírně vlhký. Nepřelévejte ho, protože by vám semínka pravděpodobně zahnila. Poté, co vyklíčí, dávejte pozor, aby nádoba s mladými rostlinkami nebyla na přímém slunci. Semínka, která vzejdou, rovnoměrně rozesaďte nebo je projednoťte.

3. Kdy je čas na přesazení?

 

Foto: Shutterstock.com

 

Nezapomínejte, že spolu s nadzemní částí rostlinky se úměrně zvětšuje i kořenová soustava. Podle toho je potřeba přizpůsobit také velikost pěstitelské nádoby. Když tedy vidíte, že je původní nádoba prorostlá kořeny, přesaďte bylinky do větší. Na dno dejte vždy drenážní vrstvu (kamínky, drobný štěrk nebo keramzit), aby kořeny nestály ve vodě a nezahnívaly. Substrát použijte výživný, ale lehký a propustný. Ideálně smíchaný s kompostem a pískem.

4. Zálivku nepřehánějte

 

Foto: Shutterstock.com

 

Zálivku je vždy třeba přizpůsobit teplotě. Bylinky vždy zalévejte až tehdy, když je substrát na povrchu prosušený. Čím má bylinka větší listy a má jich víc, tím je větší plocha, přes kterou se voda odpařuje. Při vyšších teplotách je třeba zalévat častěji. Pokud máte postřikovač, můžete je i rosit.

5. Dopřejte jim světlo

 

Foto: Shutterstock.com

 

Bylinky pěstujte na okně, případně v blízkosti okna, aby měly dostatek světla na svůj růst. Na to nezapomínejte hlavně během jarních měsíců, kdy je ještě obvykle nedostatek světla. Ideálním stanovištěm je pro ně okno na jih nebo na západ, aby měly sluneční paprsky alespoň 6 hodin denně.

Nezapomínejte ani na občasné přihnojování hnojivem na zelené rostliny. Pokud máte možnost během letních měsíců rostliny umístit ven, třeba na venkovní okenní parapet nebo lodžii, tuhle možnost určitě využijte. Bylinky se vám odvděčí intenzivnějším růstem a zdravějším vzhledem.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz