Domácí mozzarella za 30 minut: Vyrobte si tenhle skvělý sýr sami! | Recepty.Blesk.cz

Domácí mozzarella za 30 minut: Vyrobte si tenhle skvělý sýr sami!

Chutnou mozzarellu si zvládnete vyrobit i doma.
Chutnou mozzarellu si zvládnete vyrobit i doma.
Foto: shutterstock.com
11.03.2015 / 16:31

Ušetříte a pochutnáte si! Kdo by odolal voňavým rajčatům s mozzarellou, dochuceným lístky bazalky, přelitým olivovým olejem a zakáplým balsamicem...

Tenhle klasický italský, čerstvý sýr jemné a lahodné chuti, který vznikl vlastně náhodou, si už našel své příznivce i v Česku. Bohužel nepatří k nejlevnějším. Tušili jste ale, že si ho snadno můžete vyrobit doma? A potřebujete na to jen tři ingredience. Vyzkoušejte to!

Budete potřebovat:

  • 2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (pořídíte ho třeba v tzv. mlékomatech)

  • 1 lžičku kyseliny citronové

  • 1/2 lžičky syřidla

Poznámka:

Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok.

Postup:

1. Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte.

2. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo.

3. Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.

Rajčata s mozzarellou
4. Obsah hrnce pak slijte přes cedník či pláténko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat.
6. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby a minutu jí zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, které vylijte.

7. Pak sýrovou hmotu prohněťte rukama jako když zpracováváte těsto a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou.

8. Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala.

9. Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků.

10. Hotovou mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte ze 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Jak připravit těsto na nejlepší tažený štrúdl? Víme, jak na to, aby bylo dokonalé!

Mezi nejoblíbenější moučníky patří zcela určitě jablečný závin. Ovšem pokud chcete, aby byl skutečně vynikající, musíte ho udělat sami doma. Kupované listové těsto sice splní svůj účel, ale nikdy z něj nevykouzlíte takovou

Smažený sýr naprosto dokonalý! Díky těmto fíglům se nikdy nerozteče!

Patříte k milovníkům téhle bezmasé dobroty? Nedivíme se, smažený sýr je pro mnohé, zvláště děti, číslem jedna. A když je dobře udělaný, chutná naprosto královsky! Pokud se vám ale nikdy nepodaří a vždy se rozteče, chce to

Domácí nudle jako od babičky. Naučte se je krok za krokem a nebudete chtít jiné!

Že nemáte čas a že se dají nudle přece koupit už hotové? Jistě, dají. Ovšem dnes je trend připravovat v kuchyni vše nejčerstvější a pěkně po domácku. Jestli je vám to sympatické, pak se určitě domácí nudle naučte. Do kuřecí,

Nejlepší domácí hranolky nebo pečené brambory! Fígl, jak je mít co nejkřupavější

Pokud chcete opravdu vynikající hranolky nebo pečené brambory, pak je nekupujte v pytlíku, ale udělejte si je sami doma. A když se naučíte jednoduchý trik, budou vždy krásně křupavé a zlatavé!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz