Domácí mozzarella za 30 minut: Vyrobte si tenhle skvělý sýr sami! | Recepty.Blesk.cz

Domácí mozzarella za 30 minut: Vyrobte si tenhle skvělý sýr sami!

Chutnou mozzarellu si zvládnete vyrobit i doma.
Foto: shutterstock.com
11.03.2015 / 16:31

Ušetříte a pochutnáte si! Kdo by odolal voňavým rajčatům s mozzarellou, dochuceným lístky bazalky, přelitým olivovým olejem a zakáplým balsamicem...

Tenhle klasický italský, čerstvý sýr jemné a lahodné chuti, který vznikl vlastně náhodou, si už našel své příznivce i v Česku. Bohužel nepatří k nejlevnějším. Tušili jste ale, že si ho snadno můžete vyrobit doma? A potřebujete na to jen tři ingredience. Vyzkoušejte to!

Budete potřebovat:

  • 2 litry čerstvého nepasterizovaného mléka (pořídíte ho třeba v tzv. mlékomatech)

  • 1 lžičku kyseliny citronové

  • 1/2 lžičky syřidla

Poznámka:

Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu. Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok.

Postup:

1. Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte.

2. Pak mléko zahřejte na 38 ºC (teplota je opravdu důležitá, kontrolujte ji proto pomocí teploměru). Mléko zahřáté na požadovanou teplotu odstavte a přidejte do něj syřidlo.

3. Asi minutu až dvě míchejte, až se začne oddělovat syrovátka (nažloutlá tekutina) a mléko se začne srážet. Hrnec pak přiklopte pokličkou a nechte ho v klidu po dobu 5 minut. Pokud máte po uplynutí doby pocit, že mléko ještě není dokonale sražené, znovu ho na 5 minut zakryjte pokličkou.

Rajčata s mozzarellou
4. Obsah hrnce pak slijte přes cedník či pláténko. A nechte dobře vykapat. Syrovátku ale nevylévejte, budete ji ještě potřebovat.
6. Vykapanou hmotu pak vložte do mísy, která je vhodná do mikrovlnné trouby a minutu jí zahřívejte. Měly by se vám tak oddělit ještě zbytky syrovátky, které vylijte.

7. Pak sýrovou hmotu prohněťte rukama jako když zpracováváte těsto a vraťte ji ještě na půl minuty do mikrovlnné trouby. Pozor na to, ať ji nepřehřejete, sýr by měl být zahřátý jen tak, abyste ho udrželi v rukou.

8. Vznikající mozzarellu opět důkladně zpracujte rukama jako kynuté těsto. Hněťte do chvíle, kdy vám hmota půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhala.

9. Pak vytvarujte jeden větší nebo několik menších bochánků.

10. Hotovou mozzarellu skladujte v lednici v roztoku, který si vyrobíte ze 250 ml syrovátky, 250 ml vody a lžíce soli.

Diskuse k článku

.

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejlepší nakládané okurky! Takhle budou krásně křupavé!

Co si budeme povídat. Pokud milujete kyselé okurky, úplně nejlepší jsou ty domácí. A jestli chcete, aby byly krásně křupavé, pak zkuste náš recept. Je trochu jiný, než jste možná zvyklí, ale výsledek rozhodně stojí za to!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Stát se připravuje na „suché roky“. Bude…

Není pitná voda. Obce se hlásí o pomoc. Tu nabízí například Správa státních hmotných rezerv. Opatření…

celý článek »

České celebrity

Těhotná Adriana Sklenaříková (46): Poslední…

Slovenská topmodelka Adriana Sklenaříková (46) už počítá poslední hodiny do porodu svého prvního…

celý článek »

Svět

Šokující foto: Z janovského mostu týdny…

Šokující fotografie se objevily na sociálních sítích pouhý den po tragickém zřícení mostu v italském…

celý článek »

Příběhy

Zkrachovalý milionář žije přes 20 let na…

Novodobý australský Robinson David Glasheen drží smutek. Zemřel mu totiž jeho nejbližší a vlastně…

celý článek »