Není jíška jako jíška: Kterou co zahustit a jak ji správně připravit | Recepty.Blesk.cz

Není jíška jako jíška: Kterou co zahustit a jak ji správně připravit

Jíška je základem české kuchyně.
Jíška je základem české kuchyně.
Foto: Wikipedie
26.02.2015 / 12:38

Udělat správně jíšku neboli zásmažku patří k základním kuchařským dovednostem. Na zahuštění polévek používáme jíšky světlé nebo tmavé. Dále máme jíšky mastné nebo suché. Narozdíl od našich babiček si můžeme koupit jíšku hotovou, ale není nad tu pravou domácí, co říkáte?

Bílou jíšku uplatníte ve světlých polévkách - například do bramboračky, koprové polévky, květákové a houbové polévky, atd. Naproti tomu taková játrová polévka, kmínová, hrachová a gulášová polévka, musí mít jíšku tmavou.

Světlá jíška

Světlou jíšku uděláme nejlépe z 1/3 másla, 1/3 sádla a 1/3 rostlinného tuku. Je dobré ji připravit vždy čerstvou, protože velmi brzy ztratí vůni a chuť. Na bílou jíšku se nesmí tuk rozpálit, jen rozpustit. Poté přidáme mouku a mícháme tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Nenecháme ji dlouho na ohni - světlá jíška musí být jen mírně nažloutlá.

Světle hnědá jíška

Její barva je zlatavá, připravuje se o chvíli déle než světlá. Používáme ji k zahuštění omáček s výraznější chutí.

Foto: Blesk

Tmavá jíška

Na tmavší jíšku se tuk do světlehněda rozpálí (nejlépe v aluminiovém kastrolku nebo na nerezu) a pak teprve se přidá mouka. Až zcela ztmavne, je dobré přidat (když jíška hnědne) trochu tlučeného cukru, aby dostala lepší barvu a dalším pražením nezhořkla. Musí se však pilně míchat na mírném ohni, aby se cukr nepřipálil. A můžete si ji schovat i do zásoby, pokud ji uložíte do kamenné nádoby s pokličkou, je později připravena k použití.

Suchá jíška

To jsme mluvily o jíškách mastných. Suchou jíšku připravíme tak, že hladkou mouku pražíme za stálého míchání nasucho a s tukem (buď použijeme máslo nebo dobrý olej) ji spojíme až tehdy, když jsme dosáhly potřebné barvy. Tato jíška se používá zejména pro diabetiky a pro lidi s různými zdravotními problémy a dietami.

Cibulová jíška

Příprava je jednoduchá - oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmažíme na rozehřátém tuku, zasypeme ji moukou a mícháme, dokud jíška nebo zásmažka nemá zlatožlutou barvu.
Používá se k zahuštění omáček s výraznou chutí - masových, zeleninových i luštěninových. Můžete ji ještě vylepšit mletou paprikou. Papriku nesmíme v žádném případě smažit, protože rychle zhořkne.


FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz