3 skvělé tipy, jak mít čerstvou a voňavou bazalku po celý rok | Recepty.Blesk.cz

3 skvělé tipy, jak mít čerstvou a voňavou bazalku po celý rok

Z bazalky se můžete těšit i v zimě!
Z bazalky se můžete těšit i v zimě!
Foto: profimedia.cz
18.02.2015 / 14:31

V létě vám bazalka skvěle poroste za oknem, ale v zimě se jí v přetopených bytech příliš nedaří. Ale zkuste některý z našich tipů a s voňavou bazlakou se nebudete muset rozloučit po celý rok

Výtečně chutná a skvěle voní. I proto začíná být v našich domácnostech čím dál tím oblíbenější. Přidat ji můžete k rajčatům, do těstovin, salátu, omáček, k rybě i na pizzu. Jak ji ale uchovat i v zimě, aby neztratila nic ze své vůně a chuti?

Zmrazte celé listy

Mraženou bazalku pak můžete používat úplně stejně, jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma.

Jak na to:

1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund

2. Pak je přendejte do ledové lázni

3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné dobře dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.

Zamražte si pyré

Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmichovat a zamrazit tohle voňavé pyré.

Jak na to:

1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky

3. Na zmražení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.

Sušte, sušte

Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalkou, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.

Jak na to:

1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.

2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu.

3. Listy bazalky rozložte na pečícím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.

4. Sušte 2-4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.



FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz