V létě vám bazalka skvěle poroste za oknem, ale v zimě se jí v přetopených bytech příliš nedaří. Ale zkuste některý z našich tipů a s voňavou bazlakou se nebudete muset rozloučit po celý rok
Výtečně chutná a skvěle voní. I proto začíná být v našich domácnostech čím dál tím oblíbenější. Přidat ji můžete k rajčatům, do těstovin, salátu, omáček, k rybě i na pizzu. Jak ji ale uchovat i v zimě, aby neztratila nic ze své vůně a chuti?
Zmrazte celé listy
Mraženou bazalku pak můžete používat úplně stejně, jako čerstvou. Zachová si totiž své typické aroma.
Jak na to:
1. Otrhejte listy bazalky ze stonku a oblanšírujte je ve vroucí vodě po dobu 2 sekund
2. Pak je přendejte do ledové lázni
3. Listy nechte zcela uschnout a pak je naskládejte do nějaké uzavíratelné dobře dobře těsnící nádoby. Jednotlivé vrstvy oddělte povoskovaným papírem nebo pergamenem.
Zamražte si pyré
Pokud si rádi vyrábíte domácí bazalkové pesto, bazalkový ocet nebo přidáváte čerstvou bazalku do polévky nebo guláše, pak je pro vás skvělým řešením lístky rozmichovat a zamrazit tohle voňavé pyré.
Jak na to:
1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.
2. Rozmixujte je v kuchyňském robotu s olivovým olejem. Použijte 1 polévkovou lžíci olivového oleje na 1 šálek bazalky
3. Na zmražení pak využijte formičky na led. Zmrzlé kostičky pak uložte do velkého uzavíratelného plastového sáčku nebo dobře těsnící uzavíratelné nádoby.
Sušte, sušte
Pokud při vaření rádi používáte sušenou bazalkou, rozlučte se s "vyčichlou" a našedlou drtí z obchodu a připravte si ji doma.
Jak na to:
1. Jednotlivé lístky bazalky otrhejte, opláchněte a pak pečlivě usušte.
2. Nastavte troubu na nejnižší teplotu.
3. Listy bazalky rozložte na pečícím papírem vyložený plech a ten položte na horní rošt trouby.
4. Sušte 2-4 hodiny, dokud z listů nejsou jakoby malé hrudky.Vysušené listy nechte vychladnout a pak je uložte do vzduchotěsných nádob.