Jak vybrat dobré maso? Koukejte na barvu a práci řezníka! | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat dobré maso? Koukejte na barvu a práci řezníka!

Čerstvé maso poznáte podle barvy.
Čerstvé maso poznáte podle barvy.
Foto: Shutterstock.com
16.02.2015 / 13:57

Najděte ve svém okolí „svého“ řezníka. To, že máte v okolí „nějakého“, je prostě málo. Hledejte takového, který se kolem svého obchodu pořád motá, a když vás vidí, za chvilku má v ruce kus masa, protože ví, pro co chodíte.

A za skleněnou vitrínou nevystavuje kousky, které volají po kontejneru. Váš řezník má rád svoji práci, má rád maso a rád vás vidí. A když nevíte a zeptáte se, on ví. Že to zní nereálně? Možná jen trochu. Žijeme v době, kdy máme možnost volby. Nemusíme nakupovat v obchodě, kde prodavačka sahá na zboží holou rukou a pak s ní odpočítává peníze, nemusíme kupovat věci, které se nám nelíbí, a hlavně nám nevoní. Stačí popojít o kus dál, a všechno může být jinak. Vaše rodina je to nejcennější, co máte, udělejte jí tu malou službu a servírujte jí poctivé suroviny.

Foto: Shutterstock.com

Jak vybírat

Nákres zvířete rozděleného na jednotlivé porce a jejich názvy jsou pro vás záhadou? Oponka, husička, květová špička, to zní opravdu tajemně. Ale vše je jen z masa a kostí a skončí to na talíři. Každý kus masa obsahuje tři důležité součásti: svalová vlákna, tuk a vazivo. To vše v různém poměru, podle určité části masa, ale všechno je logicky provázané a propletené. Některé části obsahují více tuku, jindy je maso prorostlé blánami nebo klihovité. Takový kousek vyžaduje delší tepelné zpracování. Svíčková, panenka nebo roštěná, to jsou masa, kterým dlouhé tepelné zpracování naopak uškodí. Křehkost a šťávu zachráníte rychlou úpravou.

Pozor na stáří zvířete

O kvalitě masa rozhoduje i stáří zvířete. Čím je starší, tím hůř se klihovaté části rozpouští. Takové maso odhalíte u řezníka podle barvy. Žlutý tuk, který vypadá téměř jako vosk, vypovídá o tom, že byste dušením strávila víkend, a výsledek bude stejně marný. Na tepelnou úpravu má vliv také doba zrání í masa. Pokud hovězí nebo zvěřina neprojde několik týdnů zráním, zůstane tuhé při všech tepelných úpravách. Také v tomto případě se svého řezníka ptejte, ptejte, ptejte.

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

 

 

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz