Jak vybrat dobré maso? Koukejte na barvu a práci řezníka! | Recepty.Blesk.cz

Jak vybrat dobré maso? Koukejte na barvu a práci řezníka!

Čerstvé maso poznáte podle barvy.
Foto: Shutterstock.com
16.02.2015 / 13:57

Najděte ve svém okolí „svého“ řezníka. To, že máte v okolí „nějakého“, je prostě málo. Hledejte takového, který se kolem svého obchodu pořád motá, a když vás vidí, za chvilku má v ruce kus masa, protože ví, pro co chodíte.

A za skleněnou vitrínou nevystavuje kousky, které volají po kontejneru. Váš řezník má rád svoji práci, má rád maso a rád vás vidí. A když nevíte a zeptáte se, on ví. Že to zní nereálně? Možná jen trochu. Žijeme v době, kdy máme možnost volby. Nemusíme nakupovat v obchodě, kde prodavačka sahá na zboží holou rukou a pak s ní odpočítává peníze, nemusíme kupovat věci, které se nám nelíbí, a hlavně nám nevoní. Stačí popojít o kus dál, a všechno může být jinak. Vaše rodina je to nejcennější, co máte, udělejte jí tu malou službu a servírujte jí poctivé suroviny.

Jezte co hrdlo ráčí, nepřejídejte se ale!

Jak vybírat

Nákres zvířete rozděleného na jednotlivé porce a jejich názvy jsou pro vás záhadou? Oponka, husička, květová špička, to zní opravdu tajemně. Ale vše je jen z masa a kostí a skončí to na talíři. Každý kus masa obsahuje tři důležité součásti: svalová vlákna, tuk a vazivo. To vše v různém poměru, podle určité části masa, ale všechno je logicky provázané a propletené. Některé části obsahují více tuku, jindy je maso prorostlé blánami nebo klihovité. Takový kousek vyžaduje delší tepelné zpracování. Svíčková, panenka nebo roštěná, to jsou masa, kterým dlouhé tepelné zpracování naopak uškodí. Křehkost a šťávu zachráníte rychlou úpravou.

Pozor na stáří zvířete

O kvalitě masa rozhoduje i stáří zvířete. Čím je starší, tím hůř se klihovaté části rozpouští. Takové maso odhalíte u řezníka podle barvy. Žlutý tuk, který vypadá téměř jako vosk, vypovídá o tom, že byste dušením strávila víkend, a výsledek bude stejně marný. Na tepelnou úpravu má vliv také doba zrání í masa. Pokud hovězí nebo zvěřina neprojde několik týdnů zráním, zůstane tuhé při všech tepelných úpravách. Také v tomto případě se svého řezníka ptejte, ptejte, ptejte.

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Uvařené hovězí maso s rajskou omáčkou z rajčatového protlaku je netradičně podáváno s krupicovými noky.celý článek

 

 

Diskuse k článku

.

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém

Salát caesar: Klasika, kterou zvládnete rychle a snadno i sami doma!

Fenomenální salát, který patří mezi ty nejpopulárnější na světě. Dnes existují desítky různých variací tohoto receptu, ovšem ten správný je jen jediný. Jak ho připravit i doma? Je to jednodušší, než si myslíte!

Co s rybízem? Upečte skvělou bublaninu, nebo nepečený dort!

Rybíz patří k nejoblíběnějšímu letnímu ovoci. Někdo se mu vyhýbá, protože je kyselejší, ovšem v kombinaci s cukrem, moukou nebo dokonce masem vytvoří ideální spojení těch nejlepších chutí. Vyzkoušejte tyhle recepty a určitě nám

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Politika

Smělé plány Maláčové: Rovné důchody, minimální…

Na ministerstvu práce a sociálních věcí si Jana Maláčová (ČSSD) přestěhovala své věci jen o patro…

celý článek »

České celebrity

Strach o vážně nemocného Postráneckého:…

Nespustí ho z očí a nemocného manžela Václava Postráneckého (74) hlídá na každém kroku. Helena Postránecká…

celý článek »

Události

Zbídačená Mia v zookoutku málem zemřela.…

Zookoutek hrůzy ze Studence na Třebíčsku nadzvedl na jaře ze židlí širokou veřejnost. Podle očitého…

celý článek »

První liga

Jágr naskočí v přípravě: o bolesti, motivaci,…

Z hlasu je cítit nachlazení. Ale i odhodlání. Jaromír Jágr se sice necítí nejlíp, v nadsázce říká,…

celý článek »