10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb! | Recepty.Blesk.cz

10 rad jak vybrat a uchovat dobrý chléb!

Poctivý chléb vám doma vydrží i týden.
Poctivý chléb vám doma vydrží i týden.
Foto: profimedia.cz
12.02.2015 / 06:00

Chléb je základní potravinou, bez které se neobejde snad žádná domácnost. Aby byl co nejdéle chutný a voňavý, poradíme vám, jak ho správně vybírat.

1. Podívejte se na barvu a tvar

Dobrý chleba by měl mít rovnoměrně zlatohnědou kůrku, na povrchu může být klidně trochu rozpraskaný. Nevybírejte příliš pomoučený.

2. Zmáčkněte ho

Pokud ho zmáčknete, měl by krásně zakřupat, mám mít silnější a tvrdší kůrku. V opačném případě může být nedopečený. Neplatí, že měkký chléb je ten nejčerstvější - naopak může být vněm být jen více vody.

Foto: Shutterstock.com

3. Přivoňte si

Chléb vám musí vonět příjemně. Pokud je ve vůni něco, co vám vadí, sáhněte raději po jiném druhu. Pro zajímavost - chlebové aroma ještě nikdo nevyrobil uměle.

4. Poklepejte zespoda

Staré pekařské pravidlo zní: Když na chléb poklepete zespoda, měl by dutě »zazvonit«. I to svědčí o tom, že je bochník dobře propečen.

5. V jednoduchosti je síla

Správný bochník by měl obsahovat: žito, chlebovou mouku, žitný kvas, sůl, kmín a vodu. Pokud si budete kupovat žitno-pšeničný chléb, tak by obsah žitné mouky měl být větší než 50 %. Déle totiž vydrží.

6. Prozkoumejte střídu

Střída (to měkké) by měla být přiměřeně pórovitá a elastická. Pokud jsou póry v chlebu nerovnoměrné, svědčí o tom, že chléb je vyroben přirozenou cestou. Po stisknutí by se měl chléb vrátit do původního stavu.

7. Přiměřená cena

Cena chleba by měla odrážet náklady na jeho výrobu a použití kvalitních surovin. Za 15 korun dobrý pecen nekoupíte.

Foto: Shutterstock.com

8. Zabalte ho do utěrky

Nejlépe chleba uchováte co nejčerstvější tak, když si budete počínat jako naše babičky – tedy když jej zabalíte do utěrky. Skladovat by se měl při teplotě 20 až 25 °C.

9. Zapomeňte na ledničku

Nikdy nedávejte chleba do ledničky, tam vám totiž zestárne nejrychleji. Řada fyzikálně-chemických změn, které vedou k vysychání chleba, probíhá totiž nejrychleji právě při teplotě 0 až 10 °C.

10. Dejte chlebu týden

Pokud je chléb kvalitní a vy jej dobře skladujete, vydrží chutný i týden. I to je jedna z indicií, zda si pro něj do obchodu zajít i příště.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz