Jsou voňavé, vypadají krásně na zahradě i v květináči na okně. Teplé jarní dny se nezadržitelně blíží, trhy už se zaplňují sazeničkami a tak je nejvyšší čas rozmyslet, kam a které vysadit.
Meduňka
Nejlepší chuť i vůni dostanete z této bylinky ještě předtím, než začne kvést. Její lístky voní krásně po citronu a mají kyselou chuť. Květy meduňky sice pro změnu nemají chuť žádnou, ale můžete jimi ozdobit ovocné saláty nebo moučníky. Z pozice zahradníka ji možná proklejete, protože má tendenci se rozpínat, jak jen to jde. V kuchyni ji ale náležitě oceníte.
HODÍ SE… … do tvarohových pomazánek, octů, zeleninových pokrmů, v minulosti se používala hojně i k ochucení vína, můžete ji přidat do domácích limonád nebo z ní připravit čaj.
Meduňka má vysoký obsah vitaminů A, B a C, působí proti virům a bakteriím, snižuje horečky a podporuje trávení. Meduňkový čaj má uklidňující účinky a pomáhá zbystřit mozek a zlepšit paměť. Staří Řekové a Římané používali meduňku jako lék na zahnání melancholie.
Koriandr
U koriandru lze využít zelené části i kořeny. Jeho listy jsou silně aromatické, voní ostře a čpavě. Je to bylinka tak výrazná, že ji můžete milovat, nebo nenávidět. Nejčastěji ji koupíte u asijských obchodníků, v jejich kuchyni má totiž dost významné zastoupení. Listy přidávejte do pokrmů těsně před dohotovením, jinak zplihnou a ztratí chuť.
HODÍ SE… … do studených salátů, k dušené zelenině, kuřecímu, hovězímu masu i k rybám, do polévek. Kořeny vyniknou také v polévkách, dušených pokrmech nebo v indickém kari.
Koriandr vám pomůže i při poruchách trávení, napomáhá tvorbě žaludečních šťáv a podporuje chuť k jídlu. Usnadňuje práci trávicímu systému a zabraňuje nadýmání. Kořeny této bylinky mají vysoký obsah draslíku a železa.
Bazalka
Listy této rostlinky mají úžasnou nasládlou vůni a kořenitou chuť. Bazalku není třeba dlouho tepelně upravovat, moc jí to totiž neprospěje. Ztrácí pak svoji typickou chuť, proto ji přidávejte do pokrmu až ke konci vaření. Bazalkové listy nikdy nezamrazujte, vznikne z nich totiž bláto, které vám bude v kuchyni k ničemu. Lepší službu jim uděláte, když je naložíte do oleje, octa nebo je usušíte.
HODÍ SE… … k rajčatům, rybám, kuřecímu masu, těstovinovým pokrmům, do salátů, na pizzu, k přípravě marinád i zálivek.
Kromě toho, že skvěle chutná, má i léčivé vlastnosti. Podporuje trávení a odvar z bazalky se může použít při léčbě bronchitidy, nachlazení nebo na uklidnění při stresu. Esenciální oleje z bazalky poslouží jako přírodní repelent. Podle posledních průzkumů je tato bylinka užitečná i při léčbě některých typů diabetes.
Libeček
Listy této rostlinky mají úžasnou nasládlou k chuti maggi. Z tohoto důvodu pro libeček platí „méně je více“. Při správném použití je ale v kuchyni nenahraditelný. Nejlepší chuť mají čerstvé jarní výhonky. Plně vyvinutá nať je lehce nahořklá, ale i tak může některým pokrmům dodat tu správnou chuť. Na zahradě vám může dorůst až do výšky dvou metrů, rozhodně tedy není ideální na pěstování za oknem.
HODÍ SE… … do vývarů, polévek, omáček, dušených pokrmů, sýrových pomazánek, salátů. (Kuře) můžete před pečením potřít listy libečku, aby získalo výraznější vůni i chuť.
Libeček obsahuje vitaminy A, B a C, z minerálů pak železo, sodík a hořčík. Považuje se za jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik - dokáže zbavit tělo bakterií i virů, pročišťuje organismus.
Tymián
Listy této rostlinky mají úžasnou nasládlou lístky, jejichž barva může být tmavá i jasně zelená. Květy tymiánu můžou být bílé, růžové i fialové. V kuchyni se používají samotné lístky i celé snítky. Pokud chcete tymiánem ochutit octy nebo oleje, udělejte to v době před rozkvětem, kdy mají nejsilnější chuť. HODÍ SE… … do zvěřinových pokrmů, ke kuřecímu masu, do marinád, můžete ho přidat do domácího pečiva, často se používá pro přípravu ochucených octů a olejů. Dodá správný říz rajčatům, zeleninovým pokrmům, salátovým zálivkám i omáčkám.
Silice z tymiánu uvolňuje svaly, má antiseptické účinky. Pomáhá štěpit tuky, čímž přispívá k snadnějšímu trávení. A podle posledních průzkumů máte co do činění s mocným antioxidantem… V kuchyni se používá už tisíce let.
Máta
Staří Řekové věřili, že když si po prohýřené noci nasadí na hlavu mátový věnec, uleví jim od bolení hlavy. Ideální sklizeň je před obdobím květenství. V té době jsou listy nejšťavnatější a mají nejintenzivnější chuť.
Díky vysokému obsahu mentolu je máta chladivě osvěžující. Nejvíc vynikne ve studené kuchyni.
HODÍ SE… … k zelenině upravené na různé způsoby, k ovoci, sýrům, tvarohovým pomazánkám, jogurtu. Okoření drůbež i jiné druhy masa. Ochutíte s ní domácí limonády, zmrzliny, míchané nápoje a připravíte z ní výborný čaj.
Máta podporuje trávení, působí proti plynatosti, má antioxidační účinky a pomáhá léčit zažívací potíže.
Rozmarýn
Z keříku rozmarýnu můžete otrhávat lístky po celý rok. Poslouží vám ke konzervování potravin i jako léčivka. Má silně aromatickou vůni. Stačí, když promnete v prstech jediný lístek rozmarýnu, a jeho vůni budete cítit dlouho. V kuchyni využijete listy, které mají nahořklou chuť, i květy, které mají chuť naopak jemnou a nasládlou.
HODÍ SE… … k pečenému jehněčímu i kuřecímu masu, k rybám, do polévek, vaječných pokrmů a do slaného pečiva, do různých druhů chleba. Přidat ho můžete do salátů nebo k dušené i pečené zelenině. Rozmarýn pomáhá při léčbě žaludečních křečí, podporuje vylučování žaludečních šťáv. Listy mají silné antioxidační a antibakteriální účinky.