Dokonalý hovězí vývar: Takhle ho připravují profesionálové! | Recepty.Blesk.cz

Dokonalý hovězí vývar: Takhle ho připravují profesionálové!

Hovězí vývar je základ.
Hovězí vývar je základ.
Foto: Shutterstock.com
17.02.2016 / 06:00

Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.

Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudi, oháňky nebo žebra i s masem. Do vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá jemně nasládlou chuť a barvu a celer pak znamenité aroma.

 

Budete potřebovat:

 

  • 500 g předního hovězího masa s kostí
  • 2 l vody
  • 5 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 cibuli
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 lžičku soli

Pusťte se do práce

 

Maso a kosti před přípravou dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Pak vše přemístěte do velkého hrnce a zalejte studenou vodou. Vývar přiveďte pomalu k varu a přidejte očištěnou zeleninu a koření. Pak stáhněte plamen na minimum a vývar táhněte několik hodin. Vzniklou pěnu v průběhu vaření odebírejte děrovačkou. Pokud vám při vaření ubylo hodně vody, dolejte ji studenou na původní obsah. Hotový vývar pak sceďte. Můžete ho použít do omáček, připravit polévku nebo ho uskladnit. V takovém případě vývar prudce ochlaďte, vydrží vám v lednici několik dní. Můžete ho dát i do mrazničky, zpracujte ho ale nejpozději do tří měsíců.

Náš tip:

 

Pokud vývar přecedíte, a přesto není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Použijte tři, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Dejte ho do studeného vývaru, přiveďte k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže nečistoty z masa a kostí a zbyde pouze čirý vývar.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Domácí nudle jako od babičky. Naučte se je krok za krokem a nebudete chtít jiné!

Že nemáte čas a že se dají nudle přece koupit už hotové? Jistě, dají. Ovšem dnes je trend připravovat v kuchyni vše nejčerstvější a pěkně po domácku. Jestli je vám to sympatické, pak se určitě domácí nudle naučte. Do kuřecí,

Polévky, po kterých nepřiberete! Hovězí se sýrovými nudličkami, cizrnová nebo zelná s hlívou

Ještě se snažíte dodržovat novoroční předsevzetí a nejíst tučná jídla? Zkuste si dopřát tyhle polévky, které jsou ideální nejen na zimní období, ale taky při dietě. Polévky si klidně můžete vařit každý den, jen si vybírejte

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz