Slovníček pojmů | Recepty.Blesk.cz

Slovníček pojmů



Jíška

Zahušťovací prostředek do polévek a omáček vyráběný z tuku a mouky. Jíška se dělí na tyto druhy:

 

  • Světlá jíška – pro její přípravu se používá tuk nejlépe máslového typu (například kombinace másla a rostlinného tuku, které se nechá jen lehce rozpustit, vmíchá se mouka a praží se, jen dokud jíška pění; přidává se především do světlých polévek.
  • Tmavá jíška – pro její přípravu se používá máslo i v kombinaci s olejem nebo sádlem, které se rozpálí, mouka se na něm praží delší dobu a jíška tak získá ostřejší chuť; nechá-li se však příliš ztmavnout, zhořkne. Přidává se především do tmavých polévek a omáček. Vaječná jíška – do tuku opraženému s moukou se vmíchá vajíčko; používá se do zeleninových polévek, které většinou mají vaječnou jíšku přímo v názvu.
  • Cibulová jíška – cibulka se zpění na tuku a pak se přidá k zapražení mouka; přidává se do luštěninových pokrmů, zeleninových polévek, omáček, špenátu a zelí.

 

Rostlinný tuk

Obsahuje esenciální mastné kyseliny které si náš organizmus nedokáže vytvořit a vitamíny A,D a E. Měl by tvořit 2/3 všech námi přijatých tuků. Na vaření, dušení, pečení apod. použijte vždy.

 

Trojobal

Na trojobal budeme potřebovat hladkou mouku, vejce, mléko, sůl a strouhanku. Vejce zalijeme trochou mléka, osolíme a rozšleháme vidličkou. Surovinu, kterou chceme obalovat, osolíme a podle chuti i opepříme a obalíme nejdříve v mouce. Poté obalujeme v rozšlehaném vejci a nakonec i ve strouhance. Smažíme na oleji, sádle nebo rostlinném tuku.

 

Dušení

Jedná se o tepelnou úpravu potraviny, kdy je částečně ponořená v tekutině a také na ni působí horká pára při teplotě do 100°C. Tekutinu tvoří vlastní šťáva potraviny a voda nebo vývar, kterým potravinu podléváme. Dusíme vždy v uzavřené nádobě. Potraviny můžeme dusit na sporáku v hrnci s poklicí ale také i v troubě s poklopem nebo poklicí.

 

Saturejka

Tuto bylinu, která se doporučuje proti nadýmání dáváme do všech pokrmů kam obvykle přidáváme pepř. Zvlášť vhodná je k přípravě zvěřiny, k nakládání zeleniny, do luštěninových pokrmů, kapusty, do smetanových a zeleninových polévek, rajčatového salátu, bylinkového másla a majonézy.

 

Bešamel

Jde o tradiční specialitu především francouzské kuchyně. Tvoří základ mnoha dalších omáček. Příprava omáčky: Světlou máslovou jíšku zalijeme mlékem. Rozšleháme krátce povaříme a dochutíme muškátovým květem a cibulí. Podávat můžeme k masu, těstovinám nebo ji použít k přípravě dalších omáček.

 

Tofu

Vyrábí se ze sójového mléka za pomocí vysrážení mořské soli nebo jiného druhu srážedla. Jde o velmi výživnou a lehce stravitelnou potravinu, užívanou jako dietní – zejména se hodí pro bezlepkovou dietu.

 

Pyré

Výraz, který pochází označuje hladkou hmotu (identickou např. s kaší), která vzniká rozmačkáním, rozmělněním, rozmixováním
nebo propasírováním.

 

Želírovací cukr

Využívá se při přípravě domácích marmelád a džemů, kde usnadní a urychlípráci. Použitím při výrobě dosáhneme jedinečných výsledků – zachováme chuť ovoce, výrobky budou mít tu správnou konzistenci a prodloužíme jejich trvanlivost. Tímto cukrem lze nahradit běžný bílý cukr.

 

Marináda

Používá se k nakládání masa a jeho restování. Recepty na marinádu se liší podle chuti a typu masa, které chceme připravit.

Diskuse k článku

.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz