Marcipánová štola s griotkou
Vánoční štola z kynutého těsta okořeněného skořicí, badyánem a kardamomem s hrozinkami a kandovanou citrusovou kůrou. Na rozválené těsto položíme plát domácího marcipánu z mandlí a griotky a štolu zavineme. Upečenou dozlatova a pocukrujeme moučkovým a vanilkovým cukrem.
Autor receptu: Redakce
Ingredience
na ozdobu
na potření
Postup přípravy
Nadrobno nakrájejte citronovou a pomerančovou kandovanou kůru.
Hrozinky a kůru pokapte rumem a nechte alespoň 2 hodiny odležet.
Droždí mezitím rozetřete se lžičkou cukru, 3 lžícemi vlažného mléka a lžící mouky.
Nechte je na teple vykynout.
Mouku prosejte na vál, promíchejte s cukrem, vanilkový cukrem a kořením.
Přidejte vykynutý kvásek a překrájené změklé máslo.
Ve zbylém vlažném mléce rozmíchejte vejce a žloutky.
Mléko přidejte k mouce a vypracujte na hladké tužší těsto.
Vmíchejte marinované hrozinky a citronovou a pomerančovou kůru.
Těsto dobře propracujte.
Utvořte z něj kouli, vložte do mísy, posypte moukou.
Přikryjte a nechte na teplém místě kynout asi 40 minut.
Vykynuté těsto potom rozválejte na pomoučeném vále do obdélníku velikosti menšího plechu.
Doprostřed uložte marcipánový plát (návod níže) a vše z širší strany stočte pevně do štóly.
Přeneste ji na vymaštěný plech, přikryjte a nechte ještě asi 20 minut kynout.
Pak štólu pečte v mírně vyhřáté troubě asi 60 minut dozlatova.
Ještě teplou štólu potřete rozehřátým máslem.
Až když se máslo vsákne, hodně ji pocukrujte směsí moučkového a vanilkového cukru.
Příprava marcipánu: Mandle zalijte vodou, uveďte k varu a krátce povařte.
Pak je zchlaďte studenou vodou a oloupejte.
Oloupané mandle najemno nastrouhejte.
Vložte do kastrůlku, pokapte griotkou, přidejte cukr a kardamom.
Míchejte na mírném ohni, dokud směs neztuhne natolik, že se přilepí na prst.
Pak ji vyklopte na vál posypaný moučkovým cukrem.
Nechte vychladnout a vyválejte na silnější plát.
Hodnotit recept: