Vánoční dort | Recepty.Blesk.cz
Zpět na předchozí stránku
Hodnotit recept:

Vánoční dort

Vánoční dort

Upečený korpus z těsta s rozinkami v rumu a mletými ořechy rozkrojíme vodorovně na tři části a namažeme marmeládou. Patra dortu spojíme čokoládovým a žloutkovým pudinkovým krémem a dort potřeme i zvenku. Ozdobíme ořechy a mandlemi.

Autor receptu: Redakce

Ingredience

Přepočítat na  porci
1 lžičkaprášek kypřící do pečiva
1 ksprášek pudinkový zlatý klas
1 lžícerum
1 kscukr vanilínový
220 gořechy vlašské mleté
280 gcukr moučka
350 mlmléko
4 lžícekrupice
4 lžícevoda
5 lžícemarmeláda rybízová
60 gstrouhanka
60 grozinky
8 ksvejce

na ozdobu

1 lžíceořechy
1 lžícelupínky mandlové

náplň 1

100 gčokoláda mléčná
1 ksvejce
1 balíčekcukr vanilínový
125 gmáslo
70 gcukr moučka

náplň 2

1 lžícemléko
1 balíčekcukr vanilínový
125 gmáslo
2 ksžloutek
5 lžícecukr moučka

Postup přípravy

Čas přípravy: 90
Čas vaření/pečení: 35
1.

V jiné nádobě rozmíchejte máslo a směs k němu postupně zašlehávejte.

2.

Nakonec přimíchejte vychladlou druhou polovinu pudinku.

3.

Upečený korpus nechte vychladnout ve formě.

4.

Poté korpus rozkrojte vodorovně na tři části.

5.

Každou část pokapejte rumem a potřete marmeládou.

6.

Spodní díl natřete polovinou čokoládového krému.

7.

Poté priklopte střední část korpusu, natřete žloutkovým krémem a nakonec přiklopte poslední část korpusu.

8.

Celý dort potřete zbylým čokoládovým krémem.

9.

Ozdobte ořechy a mandlemi.

10.

Rozinky namočte do rumu.

11.

Oddělte žloutky od bílků.

12.

Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilínovým cukrem.

13.

Přidejte mleté ořechy, strouhanku a scezené rozinky.

14.

Promíchejte, přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a vodu.

15.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

16.

Sníh jemně zamíchejte do těsta.

17.

Formu vymažte a vysypte strouhankou.

18.

Těsto nalijte do formy.

19.

Pečte v mírně vyhřáté troubě asi 35 minut.

20.

Mezitím si připravte základ na krémy: dejte vařit 300ml mléka.

21.

V 50ml studeného mléka rozmíchejte pudink zlatý klas.

22.

Studené mléko vlijte do horkého mléka.

23.

Vařte, dokud pudink nezhoustne. Poté nechte vychladnout.

24.

Připravte čokoládový krém: máslo umíchejte s cukrem.

25.

Přidejte rozpuštěnou čokoládu, vanilínový cukr, vejce a polovinu vychladlého pudinku.

26.

Vše promíchejte na čokoládový krém.

27.

Připravte žloutkový krém: žloutky s cukrem vyšlehejte do pěny.

28.

Přidejte vanilínový cukr a mléko.

29.

Směs ohřejte v teplé vodní lázni.

30.

Přelijte do mísy a nechte vychladnout.

Hodnotit recept:

Moje oblíbené recepty

Už tento recept nepoužíváte?
Odeberte ho z vašich oblíbených receptů.

Přihlašte se a spravujte virtuální kuchařku vašich oblíbených receptů.

Přihlášení

Obsahuje 100g Celkem
Energie 1 622,4kJ 31 855,6kJ
Bílkoviny 6,6g 130,5g
Tuky 22,9g 449,3g
Sacharidy 38,7g 759,4g
Cholesterol 198,2mg 3 892,3mg

Nutriční hodnoty jsou pouze orientační.

Jak spálit 1 porci



Aerobik --
Běh --
Plavání --
Sex --
Jízda na kole --
Tanec --
Žehlení --
Pokud chcete znát dobu, za jak dlouho spálíte kalorie u tohoto receptu, zadejte vaši váhu do políčka nahoře. Výpočet je pouze orientační.

Recepty autora

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz